Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.


Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος αναζητούν πρώτα θεραπεία σε προχωρημένο στάδιο της νόσου όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Δυστυχώς, το βάρος του καρκίνου του παγκρέατος προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, εν μέρει λόγω της έλλειψης καθιερωμένων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης ανίχνευσης.

 

 

Ο εντοπισμός και η κατανόηση των πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου του τρόπου ζωής και η καθιέρωση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί επομένως να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της επιβάρυνσης αυτής της νόσου έως ότου αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο δημοσίευσαν την  Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, η οποία περιλάμβανε ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον καρκίνο του παγκρέατος.

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι συγγραφείς ανέφεραν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος με την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος, υπερβολικού αλκοόλ και τροφών και ποτών που περιέχουν φρουκτόζη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Σε συμφωνία με την Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης «τονίζουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και η μειωμένη πρόσληψη φρουκτόζης, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος». Επιπλέον, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Αν και οι συγγραφείς βρήκαν πέντε στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών παραγόντων και κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, «καμία από αυτές δεν υποστηρίχθηκε από πειστικά ή άκρως ενδεικτικά στοιχεία». Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το γεγονός ότι βρήκαν «αδύναμα στοιχεία» για θετική συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης πρόσληψης αλκοόλ και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, οι συγγραφείς δεν βρήκαν «καμία σημαντική επίδραση της χαμηλής έως μέτριας πρόσληψης αλκοόλ στον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος».

 

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς ζήτησαν περισσότερη έρευνα: «Καθώς ορισμένες συσχετίσεις αξιολογήθηκαν ως αδύναμες και οι περισσότερες θεωρήθηκαν μη σημαντικές, απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες επιλογές μπαχαρικών οδηγούν σε έναν υγιή εγκέφαλο;

Ποιο είναι το πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε αν επισκεφθείτε το Σίδνεϊ;

Ποιο πιάτο δεν πρέπει να παραλείψετε αν πάτε στον Μαυρίκιο;

Babka: Αφράτο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τσουρέκι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon