Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.


Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος αναζητούν πρώτα θεραπεία σε προχωρημένο στάδιο της νόσου όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Δυστυχώς, το βάρος του καρκίνου του παγκρέατος προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, εν μέρει λόγω της έλλειψης καθιερωμένων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης ανίχνευσης.

 

 

Ο εντοπισμός και η κατανόηση των πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου του τρόπου ζωής και η καθιέρωση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί επομένως να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της επιβάρυνσης αυτής της νόσου έως ότου αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο δημοσίευσαν την  Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, η οποία περιλάμβανε ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον καρκίνο του παγκρέατος.

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι συγγραφείς ανέφεραν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος με την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος, υπερβολικού αλκοόλ και τροφών και ποτών που περιέχουν φρουκτόζη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Σε συμφωνία με την Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης «τονίζουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και η μειωμένη πρόσληψη φρουκτόζης, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος». Επιπλέον, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Αν και οι συγγραφείς βρήκαν πέντε στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών παραγόντων και κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, «καμία από αυτές δεν υποστηρίχθηκε από πειστικά ή άκρως ενδεικτικά στοιχεία». Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το γεγονός ότι βρήκαν «αδύναμα στοιχεία» για θετική συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης πρόσληψης αλκοόλ και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, οι συγγραφείς δεν βρήκαν «καμία σημαντική επίδραση της χαμηλής έως μέτριας πρόσληψης αλκοόλ στον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος».

 

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς ζήτησαν περισσότερη έρευνα: «Καθώς ορισμένες συσχετίσεις αξιολογήθηκαν ως αδύναμες και οι περισσότερες θεωρήθηκαν μη σημαντικές, απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες επιλογές μπαχαρικών οδηγούν σε έναν υγιή εγκέφαλο;

Ποιο είναι το πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε αν επισκεφθείτε το Σίδνεϊ;

Ποιο πιάτο δεν πρέπει να παραλείψετε αν πάτε στον Μαυρίκιο;

Babka: Αφράτο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τσουρέκι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon