Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.


Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος αναζητούν πρώτα θεραπεία σε προχωρημένο στάδιο της νόσου όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Δυστυχώς, το βάρος του καρκίνου του παγκρέατος προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, εν μέρει λόγω της έλλειψης καθιερωμένων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης ανίχνευσης.

 

 

Ο εντοπισμός και η κατανόηση των πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου του τρόπου ζωής και η καθιέρωση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί επομένως να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της επιβάρυνσης αυτής της νόσου έως ότου αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο δημοσίευσαν την  Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, η οποία περιλάμβανε ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον καρκίνο του παγκρέατος.

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι συγγραφείς ανέφεραν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος με την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος, υπερβολικού αλκοόλ και τροφών και ποτών που περιέχουν φρουκτόζη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Σε συμφωνία με την Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης «τονίζουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και η μειωμένη πρόσληψη φρουκτόζης, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος». Επιπλέον, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Αν και οι συγγραφείς βρήκαν πέντε στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών παραγόντων και κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, «καμία από αυτές δεν υποστηρίχθηκε από πειστικά ή άκρως ενδεικτικά στοιχεία». Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το γεγονός ότι βρήκαν «αδύναμα στοιχεία» για θετική συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης πρόσληψης αλκοόλ και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, οι συγγραφείς δεν βρήκαν «καμία σημαντική επίδραση της χαμηλής έως μέτριας πρόσληψης αλκοόλ στον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος».

 

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς ζήτησαν περισσότερη έρευνα: «Καθώς ορισμένες συσχετίσεις αξιολογήθηκαν ως αδύναμες και οι περισσότερες θεωρήθηκαν μη σημαντικές, απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες επιλογές μπαχαρικών οδηγούν σε έναν υγιή εγκέφαλο;

Ποιο είναι το πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε αν επισκεφθείτε το Σίδνεϊ;

Ποιο πιάτο δεν πρέπει να παραλείψετε αν πάτε στον Μαυρίκιο;

Babka: Αφράτο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τσουρέκι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon