Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Επηρεάζουν ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος;

Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.



Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος αναζητούν πρώτα θεραπεία σε προχωρημένο στάδιο της νόσου όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Δυστυχώς, το βάρος του καρκίνου του παγκρέατος προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, εν μέρει λόγω της έλλειψης καθιερωμένων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης ανίχνευσης.

 


 

Ο εντοπισμός και η κατανόηση των πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου του τρόπου ζωής και η καθιέρωση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί επομένως να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της επιβάρυνσης αυτής της νόσου έως ότου αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο δημοσίευσαν την  Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, η οποία περιλάμβανε ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον καρκίνο του παγκρέατος.

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι συγγραφείς ανέφεραν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος με την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος, υπερβολικού αλκοόλ και τροφών και ποτών που περιέχουν φρουκτόζη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Σε συμφωνία με την Τρίτη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων, τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης «τονίζουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και η μειωμένη πρόσληψη φρουκτόζης, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος». Επιπλέον, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Αν και οι συγγραφείς βρήκαν πέντε στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών παραγόντων και κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, «καμία από αυτές δεν υποστηρίχθηκε από πειστικά ή άκρως ενδεικτικά στοιχεία». Τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φρουκτόζης και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το γεγονός ότι βρήκαν «αδύναμα στοιχεία» για θετική συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης πρόσληψης αλκοόλ και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, οι συγγραφείς δεν βρήκαν «καμία σημαντική επίδραση της χαμηλής έως μέτριας πρόσληψης αλκοόλ στον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος».

 

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς ζήτησαν περισσότερη έρευνα: «Καθώς ορισμένες συσχετίσεις αξιολογήθηκαν ως αδύναμες και οι περισσότερες θεωρήθηκαν μη σημαντικές, απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες για τη διερεύνηση του ρόλου των διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες επιλογές μπαχαρικών οδηγούν σε έναν υγιή εγκέφαλο;

Ποιο είναι το πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε αν επισκεφθείτε το Σίδνεϊ;

Ποιο πιάτο δεν πρέπει να παραλείψετε αν πάτε στον Μαυρίκιο;

Babka: Αφράτο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό που θυμίζει τσουρέκι

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon