Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επιλέγουμε βιολογικό γάλα; Γιατί;

Επιλέγουμε βιολογικό γάλα; Γιατί;

Το βιολογικό γάλα και το κρέας που παράγονται με σεβασμό στις οικολογικές προδιαγραφές περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, από τρόφιμα που παράγονται με τον συμβατικό τρόπο. Αυτό τεκμηριώνεται σε μεταέρευνα βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα πάνω από 190 ερευνών για το γάλα, καθώς και 60 και πλέον ερευνών που αφορούσαν το κρέας. Το συμπέρασμά τους; Τόσο το βιολογικό γάλα όσο και το βιολογικό κρέας περιέχουν περίπου 50% περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα με ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, μισό λίτρο βιολογικού γάλακτος προσφέρει περί τα 39 μιλιγκράμ λιπαρών οξέων Ω-3, την ώρα που το συμβατικό γάλα (μη βιολογικό) περιέχει μόνο 25 μιλιγκράμ. Επιπλέον το βιολογικό γάλα περιέχει περίπου 40% περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι επίσης ωφέλιμο για την υγεία. Οι επιστήμονες εντόπισαν διαφορές και σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, στα οποία υπερτερούν και πάλι τα βιολογικά προϊόντα.

Ο τρόπος εκτροφής των ζώων είναι καθοριστικός

Σε αναλύσεις βιολογικού κρέατος εντοπίστηκαν μικρότερες ποσότητες βλαβερών κορεσμένων λιπαρών οξέων, όπως μυριστικό οξύ και παλμιτικό οξύ, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό από τους ερευνητές. Πού οφείλονται όμως αυτές οι τόσο σημαντικές διαφορές στη θρεπτική αξία των βιολογικών προϊόντων; Οι επιστήμονες τις αποδίδουν κυρίως στον τρόπο εκτροφής των ζώων, για παράδειγμα των βοοειδών. Οι αγελάδες που εκτρέφονται μόνο με βιολογικές τροφές, τρώγοντας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χόρτου και σανού, γεγονός που έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στον μεταβολισμό τους και κατ’ επέκταση στη θρεπτική αξία του γάλακτος και του κρέατός τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μαύρο τσάι: Η τέλεια αντικατάσταση για τον καφέ σας

Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε ζυμαρικά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι 5 καλύτερες επιλογές για βραδινό, σύμφωνα με διατροφολόγο 

Απώλεια βάρους: Μια πλούσια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, όπως σπανάκι, ρόκα και ντομάτες, μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή. Προσθέστε ψητό κοτόπουλο, τόνο ή φασόλια για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Βούτυρο ghee: Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη;

Βούτυρο ghee: Το βούτυρο ghee, το παραδοσιακό καθαρισμένο βούτυρο που χρησιμοποιείται ευρέως στη νοτιοασιατική κουζίνα, δεν είναι μόνο γνωστό για την πλούσια γεύση του, αλλά και για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πείνα μας;

Αίσθημα πείνας: Η πείνα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, τόσο φυσιολογικούς όσο και ψυχολογικούς. Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότεροι παράγοντες

Αποκατάσταση από τραυματισμούς: Ισορροπημένα γεύματα και σνακ για την ενίσχυσή της

Αποκατάσταση από τραυματισμούς: Η διατροφή έχει ζωτική σημασία στην αποκατάσταση από αθλητικούς τραυματισμούς, επηρεάζοντας σημαντικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας επούλωσης.

5 λάθη που κάνουμε με το φυτικό γάλα 

Φυτικό γάλα: Πολλά φυτικά γάλατα περιέχουν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες ή αρωματικές ουσίες. Αυτές οι προσθήκες μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γεγονός που δεν είναι επιθυμητό για όλους.

Κοτόπουλο με μελιτζάνες, πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και φέτα 

Αυτή η κλασική συνταγή συνδυάζει υπέροχες γεύσεις και είναι ιδανική για ένα πλούσιο, θρεπτικό γεύμα που θα ικανοποιήσει όλη την οικογένεια. Eίναι ιδανική για παρέα και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας με τη μοναδική της γεύση. Καλή όρεξη!

Close Icon