Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επικίνδυνη η υπερκατανάλωση αλατιού στην εφηβεία

Επικίνδυνη η υπερκατανάλωση αλατιού στην εφηβεία

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού φαίνεται να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση στους υπέρβαρους και παχύσαρκους εφήβους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα. Οι ερευνητές χώρισαν 800 περίπου εφήβους –ηλικίας 14 έως 18 ετών- σε δυο ομάδες ανάλογα με την ποσότητα αλατιού που προσλάμβαναν. Στην πρώτη ομάδα ο μέσος όρος πρόσληψης αλατιού ήταν 4.100 mg την ημέρα, ενώ στη δεύτερη ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν λιγότερα από 2.400 mg. Και οι δυο ομάδες κατανάλωναν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από το όριο των 1.500 mg (λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού) ημερησίως που συστήνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

«Ακόμα και σε αυτούς τους σχετικά υγιείς νέους ανθρώπους είναι ήδη ορατές οι συνέπειες της υψηλής πρόσληψης αλατιού, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η υψηλή πρόσληψη αλατιού και η παχυσαρκία ενδεχομένως να δρουν συνεργατικά επιταχύνοντας την κυτταρική γήρανση», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Haidong Zhu, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ιατρικό Κολέγιο της Georgia, στην Augusta. Οι ερευνητές μελέτησαν το πώς επιδρά η πρόσληψη αλατιού στα προστατευτικά άκρα των χρωμοσωμάτων, γνωστά ως τελομερή. Τα τελομερή κονταίνουν φυσικά με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο η μείωση του μεγέθους τους συνδέεται και με το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης και τα υψηλά επίπεδα λίπους στο σώμα. Τα τελομερή φάνηκε ότι ήταν πολύ κοντύτερα στους υπέρβαρους και παχύσαρκους εφήβους που κατανάλωναν αυξημένη ποσότητα αλατιού, αλλά όχι στους εφήβους με φυσιολογικό βάρος και αυξημένη πρόσληψη αλατιού. «Η μείωση του αλατιού μπορεί να είναι ευκολότερη από την απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους νέους ανθρώπους που θέλουν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», εξηγεί η κ. Zhu. «Το περισσότερο αλάτι που προσλαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές, γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να προσπαθούν να προσφέρουν συχνότερα στα παιδιά τους σπιτικά γεύματα και υγιεινά σνακ, π.χ. φρούτα αντί για πατατάκια», καταλήγει η κ. Zhu.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon