Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Έρευνα βρίσκει τη σχέση μεταξύ εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και πρόωρου θανάτου

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Έρευνα βρίσκει τη σχέση μεταξύ εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και πρόωρου θανάτου

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Το να βάλεις ένα μπέργκερ στο στόμα σου είναι μια προσωρινά ευχάριστη εμπειρία που κάνει τους γευστικούς σου κάλυκες εξαιρετικά χαρούμενους. Όμως, μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανεπανόρθωτη βλάβη στον οργανισμό. 



Το να βάλεις ένα μπέργκερ στο στόμα σου είναι μια προσωρινά ευχάριστη εμπειρία που κάνει τους γευστικούς σου κάλυκες εξαιρετικά χαρούμενους. Όμως, μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανεπανόρθωτη βλάβη στον οργανισμό. Είναι γνωστό ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για την υγεία. Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τη ζωή ενός ατόμου και να τον προδιαθέσει σε πρόωρο θάνατο. Μια αναφορά του CNN αναφέρει ότι σύμφωνα με μια ανασκόπηση 45 μετα-αναλύσεων σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων «αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ή θανάτου από δεκάδες δυσμενείς συνθήκες υγείας». Ο ανώτερος συγγραφέας Wolfgang Marx, ανώτερος ερευνητής στο Food & Mood Center στο Πανεπιστήμιο Deakin στο Geelong της Αυστραλίας, φέρεται να είπε στην εφημερίδα: «Βρήκαμε σταθερά στοιχεία που συνδέουν την υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πάνω από το 70 τοις εκατό των Αξιολογήσαμε 45 διαφορετικά αποτελέσματα υγείας».


Τι είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα;

  • Το Harvard Health Publishing της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αναφέρει ότι τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ολόκληρα τρόφιμα στα οποία οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν άθικτα. Το φαγητό είναι στη φυσική ή σχεδόν φυσική του κατάσταση.
  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα παράγονται ουσιαστικά με την προσθήκη αλατιού, λαδιού, ζάχαρης ή άλλων ουσιών. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν δύο ή τρία συστατικά.
  • Στη συνέχεια, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα ή εξαιρετικά επεξεργασμένα. Έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά όπως ζάχαρη, αλάτι, λίπος και τεχνητά χρώματα ή συντηρητικά. Παρασκευάζονται από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα — λίπη, άμυλα, πρόσθετα σάκχαρα και υδρογονωμένα λίπη. Παραδείγματα αυτών των τροφίμων είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, τα χοτ ντογκ και αλλαντικά, το γρήγορο φαγητό, τα συσκευασμένα μπισκότα, τα κέικ και τα αλμυρά σνακ.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή θερμίδων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ και συμβάλλουν σχεδόν στο 90 τοις εκατό της ενέργειας που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα πρόσθετα σάκχαρα. Ο Heinz Freisling, επιστήμονας στον κλάδο διατροφής και μεταβολισμού της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) — ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη — είπε στο CNN ότι θεωρείται «υψηλότερη πρόσληψη». μερίδα ή περίπου 10 τοις εκατό περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα την ημέρα.

Κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, ψυχικές διαταραχές

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Melissa Lane, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Deakin, φέρεται να είπε: «Τα ισχυρά στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών συσχετίστηκε με περίπου 50 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και κοινές ψυχικές διαταραχές.” Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό The BMJ, υπάρχουν «πειστικά στοιχεία» ότι η υψηλή έναντι χαμηλής πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους έως και 53 τοις εκατό και τον κίνδυνο πρόωρης θάνατο από οποιαδήποτε αιτία κατά 20%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση θανάτου των έγχρωμων νεογέννητων στις ΗΠΑ

ΕΟΔΥ: 18 θάνατοι από Covid & 30 διασωληνωμένοι - 8 θάνατοι από γρίπη

Ο θάνατος της κυρίας Ευτέρπης έχει συγκλονίσει την Αφροδίτη στο σημερινό επεισόδιο στη Γη της Ελιάς

Πέθανε ο αγαπητός λυράρης της Κρήτης Γιώργος Στιβακτάκης

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon