Επεξεργασμένα τρόφιμα: Το να βάλεις ένα μπέργκερ στο στόμα σου είναι μια προσωρινά ευχάριστη εμπειρία που κάνει τους γευστικούς σου κάλυκες εξαιρετικά χαρούμενους. Όμως, μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανεπανόρθωτη βλάβη στον οργανισμό.
Το να βάλεις ένα μπέργκερ στο στόμα σου είναι μια προσωρινά ευχάριστη εμπειρία που κάνει τους γευστικούς σου κάλυκες εξαιρετικά χαρούμενους. Όμως, μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανεπανόρθωτη βλάβη στον οργανισμό. Είναι γνωστό ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για την υγεία. Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τη ζωή ενός ατόμου και να τον προδιαθέσει σε πρόωρο θάνατο. Μια αναφορά του CNN αναφέρει ότι σύμφωνα με μια ανασκόπηση 45 μετα-αναλύσεων σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων «αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ή θανάτου από δεκάδες δυσμενείς συνθήκες υγείας». Ο ανώτερος συγγραφέας Wolfgang Marx, ανώτερος ερευνητής στο Food & Mood Center στο Πανεπιστήμιο Deakin στο Geelong της Αυστραλίας, φέρεται να είπε στην εφημερίδα: «Βρήκαμε σταθερά στοιχεία που συνδέουν την υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πάνω από το 70 τοις εκατό των Αξιολογήσαμε 45 διαφορετικά αποτελέσματα υγείας».
Τι είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα;
- Το Harvard Health Publishing της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αναφέρει ότι τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ολόκληρα τρόφιμα στα οποία οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν άθικτα. Το φαγητό είναι στη φυσική ή σχεδόν φυσική του κατάσταση.
- Τα επεξεργασμένα τρόφιμα παράγονται ουσιαστικά με την προσθήκη αλατιού, λαδιού, ζάχαρης ή άλλων ουσιών. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν δύο ή τρία συστατικά.
- Στη συνέχεια, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα ή εξαιρετικά επεξεργασμένα. Έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά όπως ζάχαρη, αλάτι, λίπος και τεχνητά χρώματα ή συντηρητικά. Παρασκευάζονται από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα — λίπη, άμυλα, πρόσθετα σάκχαρα και υδρογονωμένα λίπη. Παραδείγματα αυτών των τροφίμων είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, τα χοτ ντογκ και αλλαντικά, το γρήγορο φαγητό, τα συσκευασμένα μπισκότα, τα κέικ και τα αλμυρά σνακ.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή θερμίδων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ και συμβάλλουν σχεδόν στο 90 τοις εκατό της ενέργειας που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα πρόσθετα σάκχαρα. Ο Heinz Freisling, επιστήμονας στον κλάδο διατροφής και μεταβολισμού της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) — ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη — είπε στο CNN ότι θεωρείται «υψηλότερη πρόσληψη». μερίδα ή περίπου 10 τοις εκατό περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα την ημέρα.
Κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, ψυχικές διαταραχές
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Melissa Lane, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Deakin, φέρεται να είπε: «Τα ισχυρά στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών συσχετίστηκε με περίπου 50 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και κοινές ψυχικές διαταραχές.” Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό The BMJ, υπάρχουν «πειστικά στοιχεία» ότι η υψηλή έναντι χαμηλής πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους έως και 53 τοις εκατό και τον κίνδυνο πρόωρης θάνατο από οποιαδήποτε αιτία κατά 20%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube