Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

«Ένοχα» τα αλλαντικά για δύο τύπους καρκίνου

«Ένοχα» τα αλλαντικά για δύο τύπους καρκίνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση στην οποία υπογράμμιζε πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικών) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου. Ταυτόχρονα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), αναφέρουν πως η κατανάλωση αλλαντικών συνδέεται και με τον καρκίνο του στομάχου.

«Για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται την ημέρα, κάθε μέρα -ποσότητα αντίστοιχη με ένα χοτ ντογκ- ο κίνδυνος καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του στομάχου αυξάνεται κατά 18%» αναφέρει η νέα έκθεση. Συγκριτικά, η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει πως για κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων αλλαντικών που καταναλώνεται ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου αυξάνεται κατά 18%. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, Dr Susan Higginbotham, η ταύτιση των αριθμών αποτελεί «σύμπτωση», καθώς οι δύο εκθέσεις βασίστηκαν σε διαφορετικά στοιχεία και εκπονήθηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα στοιχεία συγκλίνουν για δύο διαφορετικές μορφές καρκίνου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δήλωσε η Higginbotham στο Business Insider.

Τι είναι ο ορθοκολικός καρκίνος;
Είναι μια κακοήθεια του εντέρου ή του ορθού. Σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ένα 6% των Αμερικάνων θα εμφανίσει την ασθένεια. Το 2003, η Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση εκτίμησε ότι 147.000 Αμερικάνοι θα διαγνωσθούν με ορθοκολικό καρκίνο και ότι ο ορθοκολικός καρκίνος θα προκαλέσει 57.000 θανάτους. Ο καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας, σε αυτούς με πολυποδίαση παχέος εντέρου και σε άτομα με φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου;
Είναι ο γαστρικός καρκίνος. Τα κύτταρα του στομάχου γίνονται κακοήθη (καρκινικά) και αυξάνονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκο. Διάφοροι τύποι καρκίνου μπορούν να αναπτυχθούν στο στομάχι. Ο πλέον συνήθης τύπος ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα και ξεκινά από κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου. Οι άλλοι τύποι γαστρικού καρκίνου εμφανίζονται με πολύ μικρότερη συχνότητα. Παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού καθώς και κακές διατροφικές συνήθειες, η ομάδα αίματος Α, το κάπνισμα, το ιστορικό κακοήθους αναιμίας, το ιστορικό χρόνιας ατροφικής γαστρίτιδας και το ιστορικό αδενωματώδους γαστρικού πολύποδα με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 cm.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon