Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση στην οποία υπογράμμιζε πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικών) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου. Ταυτόχρονα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), αναφέρουν πως η κατανάλωση αλλαντικών συνδέεται και με τον καρκίνο του στομάχου.
«Για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται την ημέρα, κάθε μέρα -ποσότητα αντίστοιχη με ένα χοτ ντογκ- ο κίνδυνος καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του στομάχου αυξάνεται κατά 18%» αναφέρει η νέα έκθεση. Συγκριτικά, η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει πως για κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων αλλαντικών που καταναλώνεται ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου αυξάνεται κατά 18%. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, Dr Susan Higginbotham, η ταύτιση των αριθμών αποτελεί «σύμπτωση», καθώς οι δύο εκθέσεις βασίστηκαν σε διαφορετικά στοιχεία και εκπονήθηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα στοιχεία συγκλίνουν για δύο διαφορετικές μορφές καρκίνου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δήλωσε η Higginbotham στο Business Insider.
Τι είναι ο ορθοκολικός καρκίνος;
Είναι μια κακοήθεια του εντέρου ή του ορθού. Σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ένα 6% των Αμερικάνων θα εμφανίσει την ασθένεια. Το 2003, η Αμερικανική Αντικαρκινική Ένωση εκτίμησε ότι 147.000 Αμερικάνοι θα διαγνωσθούν με ορθοκολικό καρκίνο και ότι ο ορθοκολικός καρκίνος θα προκαλέσει 57.000 θανάτους. Ο καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας, σε αυτούς με πολυποδίαση παχέος εντέρου και σε άτομα με φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα.
Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου;
Είναι ο γαστρικός καρκίνος. Τα κύτταρα του στομάχου γίνονται κακοήθη (καρκινικά) και αυξάνονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκο. Διάφοροι τύποι καρκίνου μπορούν να αναπτυχθούν στο στομάχι. Ο πλέον συνήθης τύπος ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα και ξεκινά από κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου. Οι άλλοι τύποι γαστρικού καρκίνου εμφανίζονται με πολύ μικρότερη συχνότητα. Παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού καθώς και κακές διατροφικές συνήθειες, η ομάδα αίματος Α, το κάπνισμα, το ιστορικό κακοήθους αναιμίας, το ιστορικό χρόνιας ατροφικής γαστρίτιδας και το ιστορικό αδενωματώδους γαστρικού πολύποδα με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 cm.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube