Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ένα αυγό την ημέρα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Ένα αυγό την ημέρα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Ένα αυγό την ημέρα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια, αλλά η κατανάλωση υπερβολικά πολλών ή λίγων αυγών μπορεί να μην είναι ωφέλιμη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Ένα αυγό την ημέρα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια, αλλά η κατανάλωση υπερβολικά πολλών ή λίγων αυγών μπορεί να μην είναι ωφέλιμη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η άνοια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Προσβάλλει ήδη 57 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το 2050, όμως, ο αριθμός αυτός εκτιμάται θα έχει αυξηθεί σε 153 εκατομμύρια.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να δράσει προστατευτικά έως ένα βαθμό. Αυτό ίσως ισχύει ακόμα περισσότερο στα άτομα με χαμηλή συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται η πιο ωφέλιμη για τον εγκέφαλο.

Το αυγό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ορισμένα εκ των οποίων ωφελούν ιδιαιτέρως τον εγκέφαλο. Περιέχει λ.χ. και τα εννέα βασικά αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Η χολίνη εξ άλλου που περιέχει ο κρόκος του, είναι σημαντική για τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες. Στην πραγματικότητα αποτελεί θρεπτικό συστατικό «κλειδί» για την πρόληψη της άνοιας.

Άλλα συστατικά που ωφελούν τον εγκέφαλο είναι οι καλής ποιότητας πρωτεΐνες του αυγού, αλλά και τα αντιοξειδωτικά του. Περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (τα εμπλουτισμένα περιέχουν πολύ περισσότερα).

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Στη μελέτη συμμετείχαν 233 πάσχοντες από άνοια και 233 υγιείς συνομήλικοί τους από την Κίνα. Όλοι είχαν ηλικία άνω των 50 ετών (μέση ηλικία ήταν τα 74 έτη). Το σχεδόν 64% ήταν γυναίκες.

Η Κίνα δεν επελέγη τυχαία για την πραγματοποίηση της μελέτης. Είναι η χώρα με την υψηλότερη επίπτωση άνοιας στον κόσμο. Είναι επίσης ο κυριότερος παγκόσμιος παραγωγός αυγών (παράγει το σχεδόν 40% των αυγών του πλανήτη). Επιπλέον, ο πληθυσμός της κάνει σημαντική κατανάλωση, με το 65% των κατοίκων της να υπερβαίνουν τα τέσσερα αυγά την εβδομάδα.

Οι εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Η κατανάλωση αυγών κυμαινόταν από ένα αυγό, μία ή δύο φορές την ημέρα, έως σπανιότερα από μία φορά τον μήνα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές με άνοια ήταν μεγαλύτερης ηλικίας. Έτειναν επίσης να έχουν χαμηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο. Είχαν ακόμα υψηλότερη συχνότητα καπνίσματος. Ανέφεραν ακόμα υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και χαμηλότερη φρούτων, λαχανικών, πουλερικών και ψαριών.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton, στην Αγγλία, και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα, χώρισαν τους εθελοντές τους σε ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση αυγών:

Το 3% έτρωγαν αυγά δύο φορές την ημέρα

Το 35% έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα

Το 36,7% μία φορά την εβδομάδα

Το 12% μία φορά το μήνα

Το 13,5% σπανιότερα από μία φορά το μήνα ή καθόλου

Σε γενικές γραμμές μεγαλύτερη κατανάλωση αυγών έκαναν οι μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντές παρά οι νεότεροι. Ωστόσο, οι πάσχοντες από άνοια ήταν πιθανότερο να καταναλώνουν σπανίως έως καθόλου αυγά, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους. Στην πραγματικότητα, το 15,5% των ασθενών με άνοια έτρωγαν σπανίως έως καθόλου αυγά. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υγιείς εθελοντές ήταν μόνο 8,6%.

Επιπλέον, οι ασθενείς με άνοια είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να τρώνε ένα αυγό την ημέρα (το έκανε το 28,3% εξ αυτών, έναντι του 41,6% στους υγιείς εθελοντές).

Σε σύγκριση με την ημερήσια κατανάλωση αυγού, οι πιθανότητες να αναπτυχθεί άνοια ήταν αυξημένες:

Κατά 76% σε όσους έτρωγαν αυγό μία φορά την εβδομάδα

Τετραπλάσιες σε όσους έτρωγαν μία φορά το μήνα

Τα ευρήματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από την υποκείμενη κατάσταση της υγείας, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η κατανάλωση αυγού δύο φορές την ημέρα δεν παρείχε ιδιαίτερο όφελος. Επιπλέον οι ερευνητές τονίζουν ότι τόσο υψηλή κατανάλωση θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εντοπιστούν οι αιτίες των συσχετίσεων που παρατήρησαν. Έως τότε, εάν θέλετε να αυξήσετε την κατανάλωση αυγών, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτά πρέπει να τρώτε αν είστε άνω των 65 ετών

Αυγά: Ένας σούπερ σύμμαχος για τα μαλλιά μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon