Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελληνικός καφές – Απολαυστικός και ευεργετικός

Ελληνικός καφές – Απολαυστικός και ευεργετικός

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι, όσοι κατανάλωναν καθημερινά μια μέτρια ποσότητα καφέ, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά και στις πολυφαινόλες του καφέ.


Εσάς πώς θα σας φαινόταν ένα πρωινό δίχως καφέ; Αν η απάντησή σας είναι «βαρετό», «αδιανόητο», «νυσταγμένο», τότε σίγουρα ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των Ελλήνων που καταναλώνει 5,5kg καφέ τον χρόνο. Ας τα πάρουμε από την αρχή! Οι πρώτες καλλιέργειες καφεόδεντρου και συνεπώς η κατανάλωση του καφέ, ξεκίνησαν τον 14ο αιώνα στην Αιθιοπία. Με την πάροδο του χρόνου η κατανάλωσή του πήρε μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως και έγινε η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια πολλών από εμάς. Σήμερα, είναι πολλές οι μελέτες που γίνονται γύρω από αυτόν μιας και δύο βασικά συστατικά του, η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά, ευθύνονται για πολλά οφέλη υγείας.

Ένας ελληνικός καφές για τη μακροβιότητα

Ποιος δεν έχει ακούσει για την έρευνα της Ικαρίας και ποιος δεν ξέρει ότι οι Ικαριώτες φτάνουν συχνότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, μέχρι τα βαθιά γεράματα; Μάθετε λοιπόν, ότι στις καθημερινές τους συνήθειες είναι ο ελληνικός καφές. Επιπρόσθετα, μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση που μελετούσε 200.000 γυναίκες και 50.000 άντρες έδειξε πως τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 3-5 φλ καφέ την ημέρα εμφάνισαν 6-8% μικρότερο δείκτη θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ, ενώ όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 5 φλ καφέ την ημέρα είχαν 15% μικρότερο δείκτη θνησιμότητας. Η ευεργετική αυτή επίδραση είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή και τη κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση.

Για την υγεία της καρδιάς

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι, όσοι κατανάλωναν καθημερινά μια μέτρια ποσότητα καφέ, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά και στις πολυφαινόλες του καφέ. Σε δεδομένα και πάλι από την έρευνα της Ικαρίας, αξιοσημείωτο είναι ότι η καφεΐνη φάνηκε να σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία και ελαστικότητα των αγγείων.

Τον «ελληνικό καφέ» τον αγαπάμε λίγο περισσότερο…

Ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ (60mL) περιέχει περίπου 50mg καφεΐνης, 150mg αντιοξειδωτικών και 1 μόνο θερμίδα. Συνεπώς:

  1. Μπορείτε να τον απολαύσετε πολλές φορές μες στην ημέρα, θεωρητικά μέχρι 10 φλιτζανάκια, ανάλογα με τις υπόλοιπες πηγές καφεΐνης στη διατροφή σας, για να φτάσετε το όριο ασφαλούς πρόσληψης που είναι 400mg/ημερησίως.
  2. Συνδυάζετε την παράδοση και τα οφέλη εγρήγορσης, τόνωσης και καλύτερης πνευματικής διαύγειας όλη την ημέρα
  3. Δεν φορτώνετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες. Άλλωστε μόνο η ζάχαρη μπορεί να προστεθεί σε έναν ελληνικό που ακόμη και σε αυτούς που τον προτιμούν γλυκό θα στοιχίσει μόλις 45 θερμίδες.

Μη χάνετε λοιπόν, την ημέρα σας! Αδράξτε έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ και ξεκινήστε δυναμικά το πρωινό σας γιατί η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται με έναν ελληνικό καφέ!

Πιες έναν ελληνικό στην υγεία σου!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μηλόξυδο: Ένα ισχυρό όπλο για την υγεία, την ομορφιά και τον καθαρισμό

Ωμέγα-3: Φυσικός σύμμαχος για την υγεία και την ευεξία

Τρεις υπέροχες σούπες που μας ζεσταίνουν τον χειμώνα

Ταχίνι: Ένας θησαυρός γεύσεων και υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon