Ελιόψωμο: Απολαύστε το σπιτικό ελαιόψωμο σας με λίγο ελαιόλαδο, ως συνοδευτικό σε σούπες και σαλάτες ή ως νόστιμο συνοδευτικό για τα αγαπημένα σας μεσογειακά πιάτα.
Το ελαιόψωμο είναι μια απολαυστική και γευστική παραλλαγή παραδοσιακού ψωμιού, ιδανική για τους λάτρεις της ελιάς και όσους θέλουν να προσθέσουν μια μεσογειακή πινελιά στο ψήσιμο τους. Αυτό το πεντανόστιμο ψωμί συνδυάζει την πλούσια γεύση των ελιών με την απαλή και μαστιχωτή υφή του ψωμιού, καθιστώντας το εξαιρετικό συνοδευτικό σε γεύματα ή ένα νόστιμο σνακ από μόνο του. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για ελαιόψωμο που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι.
Συστατικά ελιόψωμου
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πακέτο (2 1/4 κ.γ.) δραστική ξηρή μαγιά
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (43°C)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινες ή μαύρες ελιές ή ένα μείγμα και των δύο)
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο (προαιρετικά, για πρόσθετη γεύση)
Οδηγίες παρασκευής:
- Απόδειξη της μαγιάς: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζεστό νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά πασπαλίζουμε τη μαγιά πάνω από το νερό. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί.
- Ανακατεύουμε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Προσθέστε τις ελιές: Ρίξτε τις ψιλοκομμένες ελιές και το ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (αν χρησιμοποιείτε) στη ζύμη. Ζυμώνουμε ελαφρά για να διασφαλίσουμε ότι οι ελιές είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλη τη ζύμη.
- Πρώτη φούσκωμα: Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, καλύψτε τη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για περίπου 1 έως 1,5 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C όσο η ζύμη φουσκώνει.
- Δώστε σχήμα στο ψωμί: Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος, τρυπήστε την για να απελευθερωθεί ο αέρας. Το πλάθετε σε στρογγυλό ή οβάλ καρβέλι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε μια λαδόκολλα για ένα πιο παραδοσιακό σχήμα.
- Δεύτερη άνοδος: Καλύψτε τη διαμορφωμένη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει ξανά για περίπου 30 λεπτά.
- Ψήστε το ελαιόψωμο: Τοποθετήστε την φουσκωμένη ζύμη στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να πάρει χρυσαφί χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε στον πάτο.
- Ψύξη: Βγάζουμε το ελαιόψωμο από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε σε φέτες και το σερβίρουμε.
Απολαύστε το σπιτικό ελαιόψωμο σας με λίγο ελαιόλαδο, ως συνοδευτικό σε σούπες και σαλάτες ή ως νόστιμο συνοδευτικό για τα αγαπημένα σας μεσογειακά πιάτα. Αυτό το ψωμί είναι τέλειο για να το μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένεια και σίγουρα θα γίνει αγαπημένο στο ρεπερτόριό σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube