Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελιές: Θαύματα της υγείας και της γεύσης

Ελιές: Θαύματα της υγείας και της γεύσης

Ελιές: Το ελαιόλαδο θεωρείται η κορυφαία πηγή υγιεινών λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.



Οι ελιές, αυτά τα μικρά δέντρα που έχουν παραδοσιακά συνδεθεί με τη Μεσογειακή διατροφή, εκτός από τη γευστική τους αξία, φέρνουν μαζί τους θαύματα υγείας. Το ελαιόλαδο, το πολύτιμο υγρό που προκύπτει από τον καρπό τους, θεωρείται η κορυφαία πηγή υγιεινών λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.


Αντιοξειδωτική Δύναμη των Ελιών

Οι ελιές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην καθυστέρηση της γήρανσης. Ένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται με την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.

Πέρα από το Τραπέζι

Η εκμετάλλευση των ελιών όμως δεν περιορίζεται μόνο στη διατροφή. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ευρέως στην καλλυντική βιομηχανία λόγω των ενυδατικών και αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Επιπλέον, οι ελιές συμβάλλουν στη διατήρηση του εδάφους, καθώς η καλλιέργειά τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ερημοποίησης και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συμπερασματικά, οι ελιές δεν είναι απλά μια λαχταριστή προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά ένας πηγαίος θησαυρός υγείας και γεύσης. Με τα θαύματα του ελαιολάδου και την αντιοξειδωτική δύναμη που κατέχουν, οι ελιές αναδεικνύονται σε βασιλιάδες της Μεσογειακής διατροφής και όχι μόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σκόρδο με ελαιόλαδο: Το ισχυρότερο αντιβιοτικό στο σπίτι σας

Ελαιόλαδο με θυμάρι για ενίσχυση της μνήμης και συνολική ευεξία

Με ποιον τρόπο το ελαιόλαδο καταπολεμά τις ρυτίδες;

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν συχνά ελιές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon