Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελιές: Οι ελιές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας;

Ελιές: Οι ελιές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας;

Ελιές: Η κατανάλωση ολόκληρων ελιών ή η χρήση ελαιόλαδου για ορισμένα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορα προβλήματα υγείας.


Οι ελιές είναι ο καρπός της ελιάς, ή olea europaea, που σημαίνει «ευρωπαϊκή ελιά». Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου καθώς και στη Νότια Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ελιές διαφόρων ποικιλιών αποτελούν βασικό συστατικό των μεσογειακών πιάτων και σημαντική εξαγωγική καλλιέργεια για την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Μαρόκο.  Συχνά κόβονται σε φέτες ή χρησιμοποιούνται ολόκληρες σε συνταγές ή συμπιέζονται σε ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί επίσης σημαντικό γεωργικό εξαγωγικό προϊόν στην περιοχή της Μεσογείου. Η κατανάλωση ολόκληρων ελιών ή η χρήση ελαιόλαδου για ορισμένα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορα προβλήματα υγείας.

Οφέλη για την υγεία

Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις ελιές μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελιές μπορεί να προστατεύουν από την οστεοπόρωση, κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα ή αδύναμα. Οι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, οι ελιές μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία όπως:

Υγεία της καρδιάς

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου, ειδικά της έξτρα παρθένας ποικιλίας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο αυτής της πάθησης.

Μείωση Κινδύνου Καρκίνου

Οι ελιές περιέχουν την ένωση ελαιοκανθάλη, η οποία μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Χαμηλότερος κίνδυνος και θεραπεία γνωστικών ασθενειών

Η ελαιοκανθάλη στις ελιές και το ελαιόλαδο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Πρόληψη Διαβήτη

Έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας το σώμα να ρυθμίσει τη γλυκόζη (ζάχαρη). Η μη ρυθμισμένη γλυκόζη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα περιέχουν Βιταμίνη C και γιατί πρέπει να τα τρώμε;

10 ασκήσεις για την ενίσχυση της γνωστικής υγείας

Οι φρουτόμυγες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν δίαιτες για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη

Η περίοδος για το Dry January έχει φτάσει!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon