Ελιές: Η κατανάλωση ολόκληρων ελιών ή η χρήση ελαιόλαδου για ορισμένα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορα προβλήματα υγείας.
Οι ελιές είναι ο καρπός της ελιάς, ή olea europaea, που σημαίνει «ευρωπαϊκή ελιά». Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου καθώς και στη Νότια Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ελιές διαφόρων ποικιλιών αποτελούν βασικό συστατικό των μεσογειακών πιάτων και σημαντική εξαγωγική καλλιέργεια για την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Μαρόκο. Συχνά κόβονται σε φέτες ή χρησιμοποιούνται ολόκληρες σε συνταγές ή συμπιέζονται σε ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί επίσης σημαντικό γεωργικό εξαγωγικό προϊόν στην περιοχή της Μεσογείου. Η κατανάλωση ολόκληρων ελιών ή η χρήση ελαιόλαδου για ορισμένα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορα προβλήματα υγείας.
Οφέλη για την υγεία
Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις ελιές μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελιές μπορεί να προστατεύουν από την οστεοπόρωση, κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα ή αδύναμα. Οι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, οι ελιές μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία όπως:
Υγεία της καρδιάς
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου, ειδικά της έξτρα παρθένας ποικιλίας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο αυτής της πάθησης.
Μείωση Κινδύνου Καρκίνου
Οι ελιές περιέχουν την ένωση ελαιοκανθάλη, η οποία μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.
Χαμηλότερος κίνδυνος και θεραπεία γνωστικών ασθενειών
Η ελαιοκανθάλη στις ελιές και το ελαιόλαδο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.
Πρόληψη Διαβήτη
Έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας το σώμα να ρυθμίσει τη γλυκόζη (ζάχαρη). Η μη ρυθμισμένη γλυκόζη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube