Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελαιόλαδο: Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το ελαιόλαδο βασική τροφή;

Ελαιόλαδο: Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το ελαιόλαδο βασική τροφή;

Ελαιόλαδο: Η κατανάλωση πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020.


Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κάτι όταν αναφέρονταν στο ελαιόλαδο ως «ελιξίριο νεότητας και υγείας». Αιώνες αργότερα, η έρευνα προσφέρει στοιχεία για τα οφέλη του ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή. Η κατανάλωση πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020.

Τα οφέλη του ελαιόλαδου

Και νωρίτερα φέτος, ερευνητές ανέφεραν στο Journal of the American College of Cardiology ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες αιτίες σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια ελαιόλαδο. “Το ελαιόλαδο είναι το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής και η σχέση του με τη χαμηλότερη θνησιμότητα είναι καλά εδραιωμένη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη που δείχνει τέτοιο όφελος για την υγεία εδώ στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Δρ Frank Ο Hu, ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη.

Μεταξύ όλων των βρώσιμων φυτικών ελαίων, το ελαιόλαδο έχει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, το οποίο μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή» HDL. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιέχει φυτικές ενώσεις που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη διαδικασία της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Το ελαιόλαδο προέρχεται από τον καρπό της ελιάς, που καλλιεργείται κυρίως στη Μεσόγειο για πάνω από 5.000 χρόνια. Η Ισπανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Τον 18ο αιώνα, Ισπανοί ιεραπόστολοι έφεραν ελιές στην Καλιφόρνια και τις φύτεψαν κατά μήκος της ακτής. Σήμερα, πάνω από 40.000 στρέμματα ελαιόδεντρων καλλιεργούνται αποκλειστικά για λάδι στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα, τη Γεωργία, τη Φλόριντα, το Όρεγκον και τη Χαβάη. Μόνο το 5% από τα 90 εκατομμύρια γαλόνια ελαιολάδου που καταναλώνονται ετησίως στις ΗΠΑ παράγεται εδώ, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Παραγωγών Ελαιόλαδου. Αρκετές ποιότητες ελαιολάδου βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων στις ΗΠΑ, από κανονικό έως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – κοινώς γνωστό ως EVOO.

Το EVOO είναι η βασική πηγή λίπους για τη μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα και μια δίαιτα που τονίζεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το EVOO είναι το λιπαρό κλάσμα του χυμού ελιάς που εξάγεται μόνο με μηχανικές και φυσικές διεργασίες χωρίς καμία εξευγενισμό. Είναι η έλλειψη φινέτσας που διατηρεί τόσο τις αισθητήριες όσο και τις υγειονομικές του ιδιότητες. Οι όροι “πρώτο πάτημα” και “ψυχρή έκθλιψη” τονίζουν ότι το EVOO είναι ένα μη ραφιναρισμένο, φυσικό προϊόν που έχει υποβληθεί σε μία απλή, απλή διαδικασία άλεσης χωρίς καμία επεξεργασία που να αλλοιώνει την ποιότητά του. Το κανονικό ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, έχει εξευγενιστεί, λεύκανση, απόσμηση και στη συνέχεια αναμειγνύεται με 5% έως 15% EVOO.

Το “καθαρό” ή το “ελαφρύ” είναι όροι μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται για ελαιόλαδο που έχει εξευγενιστεί και αναμειχθεί με μια μικρή ποσότητα EVOO για να δώσει ένα προϊόν πιο ανοιχτό σε γεύση, άρωμα ή χρώμα. Η πρόσφατη μελέτη του Hu δεν έκανε διαφοροποίηση μεταξύ ποιοτήτων ελαιολάδου, αλλά είπε ότι οι ευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει καλύτερα αποτελέσματα υγείας με το EVOO που έχει υψηλότερη ποσότητα φυτικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών από άλλα βρώσιμα έλαια. Ο Χου είπε ότι μελλοντική έρευνα μπορεί να συγκρίνει τις διαφορετικές ποιότητες ελαιολάδου για ευεργετικά αποτελέσματα. Κατά το μαγείρεμα, το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο για το βούτυρο, τη μαργαρίνη και άλλα είδη λίπους.

Στη μελέτη του Hu, για παράδειγμα, η αντικατάσταση των ανθυγιεινών λιπαρών με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. «Το ελαιόλαδο είναι ένα πολύ πιο υγιεινό υποκατάστατο για τα διαιτητικά λίπη, ειδικά τα ζωικά λίπη», είπε ο Hu. Άλλα υγρά φυτικά έλαια είναι επίσης καλά υποκατάστατα. Ισχυρά στοιχεία καταδεικνύουν τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς της σόγιας, της canola, του καλαμποκιού, του καρθάκου, του ηλίανθου και άλλων φυτικών ελαίων. Σύμφωνα με τον Christopher Gardner, διευθυντή μελετών διατροφικής έρευνας στο Stanford Prevention Research Center στην Καλιφόρνια, κανένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό δεν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία όσο ολόκληρο το διατροφικό πρότυπο. «Μια μέτρια ποσότητα φυτικού λίπους και η μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών και σακχάρων είναι σημαντικοί στόχοι για κάθε υγιεινό διατροφικό πρότυπο», είπε ο Gardner.

Το EVOO μπορεί να είναι πιο ακριβό από άλλα φυτικά έλαια, επομένως λειτουργεί καλά για να διατηρεί πολλά υγιή φυτικά έλαια σε ετοιμότητα για διαφορετικές χρήσεις. Δεδομένου ότι το EVOO έχει αρωματικό άρωμα και έντονη γεύση, οι καλύτερες χρήσεις του μπορεί να είναι να ντύνουν σαλάτες ή λαχανικά, αντί του βουτύρου σε ψωμί ολικής αλέσεως ή στον πουρέ πατάτας της Ημέρας των Ευχαριστιών. Το λάδι Canola είναι ουσιαστικά άοσμο, επομένως τείνει να λειτουργεί καλά σε αρτοσκευάσματα. Άλλα φυτικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σοτάρισμα, μαρινάδες και άλλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε την πιο νόστιμη και γευστική σπανακόπιτα

Η βιταμίνη D και το ιχθυέλαιο βοηθούν τους ηλικιωμένους;

Ο διαβήτης επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και πλήττει ιδιαίτερα τους ισπανόφωνους, λατινοαμερικανούς ενήλικες, λέει το CDC

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ελαιοκράμβη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon