Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελαιόλαδο διατροφή υγεία: Περισσότερο ελαιόλαδο για μακροζωΐα

Ελαιόλαδο διατροφή υγεία: Περισσότερο ελαιόλαδο για μακροζωΐα

Ελαιόλαδο διατροφή υγεία: Όσοι καταναλώνουν περισσότερο από 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο την ημέρα κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή η πνευμονοπάθεια.



Η αντικατάσταση του βουτύρου ή άλλων λιπών που φράζουν τις αρτηρίες στη διατροφή σας με ελαιόλαδο που είναι υγιεινό για την καρδιά μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, λένε οι ερευνητές. Όσοι καταναλώνουν περισσότερο από 1/2 της κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή η πνευμονοπάθεια σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από αυτό το υγιές λίπος, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.


Δεν είναι μόνο η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή σας που αποτρέπει τον θάνατο από ασθένειες, είπε η συγγραφέας της μελέτης Marta Guasch-Ferre, ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής στο Harvard T. H. Chan School of Public Health. “Πρέπει να προσέχουμε τη συνολική ποιότητα της διατροφής και τον τρόπο ζωής, και σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, το κλειδί θα ήταν να προσθέσουμε ελαιόλαδο στη διατροφή ως υποκατάστατο άλλων πιο ανθυγιεινών λιπαρών”. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιεινά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιταμίνες και είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για την καρδιά. “Μηχανισμοί που σχετίζονται με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιολάδου μπορεί να έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα ευρήματα”, είπε η Guasch-Ferre.

Η χρήση ελαιολάδου θα μπορούσε επίσης να είναι δείκτης για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι στη μελέτη που κατανάλωναν το περισσότερο ελαιόλαδο ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν και να έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από τους ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερο ελαιόλαδο. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 90.000 ανθρώπους από τη μελέτη Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-Up Study που ήταν απαλλαγμένοι από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1990. Αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθήθηκαν για 28 χρόνια.

Κάθε τέσσερα χρόνια, τους ρωτούσαν πόσο συχνά έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, η μαγιονέζα, τα γαλακτοκομικά λιπαρά και το ελαιόλαδο. Σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο από 1/2 της κουταλιάς της σούπας την ημέρα είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο πεθαίνουν από νευροεκφυλιστική νόσο και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από πνευμονική νόσο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης στατιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο άλλαζε τα 3/4 μιας κουταλιάς της σούπας μαργαρίνη, βούτυρο, μαγιονέζα ή άλλα φυτικά έλαια με ελαιόλαδο. Αυτός ο διακόπτης μείωσε τις πιθανότητες θανάτου από όλες τις αιτίες. Η αντικατάσταση του ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, όπως η κανόλα, το καλαμπόκι, η καρδούλα και η σόγια δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα, έδειξε η μελέτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο τεύχος 11 Ιανουαρίου του Journal of the American College of Cardiology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η Μεσογειακή δίαιτα στέφθηκε νικήτρια ως η καλύτερη διατροφή για το 2022

Εξισορροπώντας τις γευστικές κραιπάλες των γιορτών

Πώς θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η πιο γευστική σούπα για τον χειμώνα

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η κρεμώδης σούπα μανιταριών είναι μια εξαιρετικά γευστική και θρεπτική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με τα μανιτάρια να προσφέρουν μοναδική γεύση και την κρέμα να προσδίδει μια αίσθηση απαλότητας

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Close Icon