Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελαιοκράμβη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το παράξενο αυτό φυτό

Ελαιοκράμβη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το παράξενο αυτό φυτό

Ελαιοκράμβη: Τα μαγειρικά έλαια ελαιοκράμβης και canola περιέχουν λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε. Το κραμβέλαιο και το έλαιο canola μπορεί να έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία λόγω των ευεργετικών τους ενώσεων.


Η ελαιοκράμβη (Brassica napus) είναι ένα φωτεινό κίτρινο ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου. Οι καλλιεργητές το παράγουν εμπορικά για να το χρησιμοποιήσουν ως λάδι και ζωοτροφή. Λόγω ανησυχιών σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα του ελαιοκράμβης σε ερουκικό οξύ, οι παραγωγοί προηγουμένως πωλούσαν την καλλιέργεια μόνο για μη εδώδιμη χρήση. Το ερουκικό οξύ μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις αξιόπιστης πηγής, ιδιαίτερα στην καρδιά. Ωστόσο, Καναδοί επιστήμονες παρήγαγαν μια βελτιωμένη ποικιλία ελαίου και την κατέγραψαν ως canola στην αξιόπιστη πηγή του 1970. Εξ ορισμού, η canola έχει λιγότερο από 2% ερουκικό οξύ και χαμηλές γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι ενώσεις στα σταυρανθή λαχανικά.

Επιπλέον, το 1977 η Ευρώπη εισήγαγε κραμβέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε ερουκικό οξύ, που περιείχε λιγότερο από 5% ερουκικό οξύ και χαμηλές γλυκοσινολικές ενώσεις. Γενικά, όταν αναφέρονται σε βρώσιμο μαγειρικό λάδι, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τον όρο κραμβέλαιο και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν λάδι κανόλα. Το κραμβέλαιο με υψηλότερο ερουκικό οξύ έχει επίσης βιομηχανικές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη χημική βιομηχανία, αλλά αυτός ο τύπος λαδιού δεν είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι αγρότες στον Καναδά παράγουν περίπου 20 εκατομμύρια τόνους canola ετησίως, καθιστώντας τη χώρα ηγέτη παγκοσμίως στις εξαγωγές canola.

Τα μαγειρικά έλαια ελαιοκράμβης και canola περιέχουν λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε. Το κραμβέλαιο και το έλαιο canola μπορεί να έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία λόγω των ευεργετικών τους ενώσεων.

  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων: Το κραμβέλαιο και το λάδι canola έχουν ευεργετικό προφίλ λίπους. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερα σε MUFA και PUFA. Η αξιόπιστη πηγή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) αναφέρει το λάδι canola ως μαγειρικό λάδι που είναι καλύτερο για την υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα MUFA και τα PUFA είναι καλύτερα για την υγεία Αν οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν με μέτρο.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με ακόρεστα λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των PUFA. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το θέμα. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με κριτήρια κεντρικού λίπους και μεταβολικού συνδρόμου είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη μετά την κατανάλωση ελαίου canola ως μέρος ενός προγράμματος διατήρησης βάρους. Η κεντρική παχυσαρκία αναφέρεται στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά ενός ατόμου.

  • Το κραμβέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Ως λάδι χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η ελαιοκράμβη μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Μια ανασκόπηση του 2019 Trusted Source βρέθηκε ότι η κατανάλωση ελαίου canola σε μέτρια ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η υψηλή ποσότητα MUFA και PUFA οξειδώνεται αντί να αποθηκεύεται, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Σημείωσαν ότι η έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε MUFA δεν προκαλούν αύξηση βάρους ή παχυσαρκία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ακόμα δυνατό να αυξηθεί το βάρος από οποιοδήποτε λάδι ή τρόφιμο εάν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει.

  • Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία: Το έλαιο Canola περιέχει 1,28 g αξιόπιστης πηγής άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) ανά κουταλιά της σούπας. Το ALA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που το σώμα μετατρέπει σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Η έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ωφελήσουν στα ακόλουθα:

  • την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
  • την εγκεφαλική υγεία και γνώση
  • την υγεία των ματιών και τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
  • την υγεία των αρθρώσεων και τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μέλλον της διατροφής μας περιέχει έντομα

8 Τροφές που σας κρατούν νέους και υγιείς!

Πώς θα ξαναφτιάξω τη διατροφή μου μετά τις διακοπές;

Τεχνητά γλυκαντικά: Έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του εντέρου ή στο μεταβολισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon