Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελαιοκράμβη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το παράξενο αυτό φυτό

Ελαιοκράμβη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το παράξενο αυτό φυτό

Ελαιοκράμβη: Τα μαγειρικά έλαια ελαιοκράμβης και canola περιέχουν λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε. Το κραμβέλαιο και το έλαιο canola μπορεί να έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία λόγω των ευεργετικών τους ενώσεων.


Η ελαιοκράμβη (Brassica napus) είναι ένα φωτεινό κίτρινο ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου. Οι καλλιεργητές το παράγουν εμπορικά για να το χρησιμοποιήσουν ως λάδι και ζωοτροφή. Λόγω ανησυχιών σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα του ελαιοκράμβης σε ερουκικό οξύ, οι παραγωγοί προηγουμένως πωλούσαν την καλλιέργεια μόνο για μη εδώδιμη χρήση. Το ερουκικό οξύ μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις αξιόπιστης πηγής, ιδιαίτερα στην καρδιά. Ωστόσο, Καναδοί επιστήμονες παρήγαγαν μια βελτιωμένη ποικιλία ελαίου και την κατέγραψαν ως canola στην αξιόπιστη πηγή του 1970. Εξ ορισμού, η canola έχει λιγότερο από 2% ερουκικό οξύ και χαμηλές γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι ενώσεις στα σταυρανθή λαχανικά.

Επιπλέον, το 1977 η Ευρώπη εισήγαγε κραμβέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε ερουκικό οξύ, που περιείχε λιγότερο από 5% ερουκικό οξύ και χαμηλές γλυκοσινολικές ενώσεις. Γενικά, όταν αναφέρονται σε βρώσιμο μαγειρικό λάδι, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τον όρο κραμβέλαιο και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν λάδι κανόλα. Το κραμβέλαιο με υψηλότερο ερουκικό οξύ έχει επίσης βιομηχανικές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη χημική βιομηχανία, αλλά αυτός ο τύπος λαδιού δεν είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι αγρότες στον Καναδά παράγουν περίπου 20 εκατομμύρια τόνους canola ετησίως, καθιστώντας τη χώρα ηγέτη παγκοσμίως στις εξαγωγές canola.

Τα μαγειρικά έλαια ελαιοκράμβης και canola περιέχουν λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε. Το κραμβέλαιο και το έλαιο canola μπορεί να έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία λόγω των ευεργετικών τους ενώσεων.

  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων: Το κραμβέλαιο και το λάδι canola έχουν ευεργετικό προφίλ λίπους. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερα σε MUFA και PUFA. Η αξιόπιστη πηγή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) αναφέρει το λάδι canola ως μαγειρικό λάδι που είναι καλύτερο για την υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα MUFA και τα PUFA είναι καλύτερα για την υγεία Αν οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν με μέτρο.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με ακόρεστα λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των PUFA. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το θέμα. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με κριτήρια κεντρικού λίπους και μεταβολικού συνδρόμου είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη μετά την κατανάλωση ελαίου canola ως μέρος ενός προγράμματος διατήρησης βάρους. Η κεντρική παχυσαρκία αναφέρεται στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά ενός ατόμου.

  • Το κραμβέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Ως λάδι χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η ελαιοκράμβη μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Μια ανασκόπηση του 2019 Trusted Source βρέθηκε ότι η κατανάλωση ελαίου canola σε μέτρια ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η υψηλή ποσότητα MUFA και PUFA οξειδώνεται αντί να αποθηκεύεται, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Σημείωσαν ότι η έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε MUFA δεν προκαλούν αύξηση βάρους ή παχυσαρκία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ακόμα δυνατό να αυξηθεί το βάρος από οποιοδήποτε λάδι ή τρόφιμο εάν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει.

  • Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία: Το έλαιο Canola περιέχει 1,28 g αξιόπιστης πηγής άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) ανά κουταλιά της σούπας. Το ALA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που το σώμα μετατρέπει σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Η έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ωφελήσουν στα ακόλουθα:

  • την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
  • την εγκεφαλική υγεία και γνώση
  • την υγεία των ματιών και τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
  • την υγεία των αρθρώσεων και τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μέλλον της διατροφής μας περιέχει έντομα

8 Τροφές που σας κρατούν νέους και υγιείς!

Πώς θα ξαναφτιάξω τη διατροφή μου μετά τις διακοπές;

Τεχνητά γλυκαντικά: Έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του εντέρου ή στο μεταβολισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon