Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έλαιο Canola vs φυτικού ελαίου: Ποιο είναι πιο υγιεινό; 

Έλαιο Canola vs φυτικού ελαίου: Ποιο είναι πιο υγιεινό; 

Εάν επικεντρώνεστε στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το λάδι canola μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 και των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών.



Το λάδι κανόλας και το φυτικό λάδι χρησιμοποιούνται συνήθως για μαγείρεμα, αλλά ποιο είναι πιο υγιεινό; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις διαφορές μεταξύ των δύο για να καθορίσουμε ποια μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία σας.


Το λάδι canola εξάγεται από τους σπόρους του φυτού canola, το οποίο είναι μια γενετικά τροποποιημένη εκδοχή του φυτού ελαιοκράμβης. Είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών, ιδιαίτερα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το λάδι Canola έχει επίσης ουδέτερη γεύση και υψηλό σημείο καπνού, καθιστώντας το ιδανικό για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Από την άλλη πλευρά, το φυτικό έλαιο είναι ένας ευρύς όρος που μπορεί να αναφέρεται σε μια ποικιλία ελαίων όπως η σόγια, το καλαμπόκι, το ηλιέλαιο ή το έλαιο καρθάμου. Αυτά τα λάδια είναι συχνά ένα μείγμα από διαφορετικά λάδια, τα οποία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα. Το φυτικό λάδι είναι γενικά υψηλό σε πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι επίσης καλά για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, ορισμένα φυτικά έλαια μπορεί να έχουν υψηλότερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και άλλα προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, το έλαιο canola μπορεί να έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα έναντι του φυτικού ελαίου λόγω των υψηλότερων επιπέδων του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λιπαρά που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του και πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Το λάδι Canola έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το φυτικό έλαιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Όταν επιλέγετε μεταξύ ελαίου canola και φυτικού ελαίου, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία που αναζητάτε. Εάν επικεντρώνεστε στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το λάδι canola μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 και των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών.

Τελικά, το πιο υγιεινό λάδι για εσάς θα εξαρτηθεί από τις ατομικές σας διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις. Τόσο το λάδι canola όσο και το φυτικό έλαιο μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνονται με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι χουρμάδες με καρύδια είναι ένας συνδυασμός για γερά οστά

Πώς να φτιάξετε την πιο γλυκιά επικάλυψη από μαρμελάδα σύκο

Τα κολοκυθάκια ως ένας φυσικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Γιατί το αγγλικό πρωινό θεωρείται το καλύτερο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon