Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έλαιο αβοκάντο: Γιατί πρέπει να αρχίσετε να αντικαθιστάτε το κραμβέλαιο με αυτό;

Έλαιο αβοκάντο: Γιατί πρέπει να αρχίσετε να αντικαθιστάτε το κραμβέλαιο με αυτό;

Έλαιο αβοκάντο: Το έλαιο αβοκάντο είναι νόστιμο, θρεπτικό, εύκολο στη χρήση και αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το κραμβέλαιο. Αν θέλετε να αλλάξετε τα πράγματα, δοκιμάστε το λάδι αβοκάντο!


Το έλαιο αβοκάντο θεωρείται μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο κραμβέλαιο και άλλα φυτικά έλαια. Το κραμβέλαιο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, καθιστώντας το λιγότερο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά. Το λάδι αβοκάντο δεν είναι χημικά επεξεργασμένο και προσφέρει υψηλότερες ποσότητες υγιεινών λιπών σε σύγκριση με το κραμβέλαιο. Αν και το λάδι αβοκάντο μπορεί να είναι πιο ακριβό και κάπως δύσκολο να το βρείτε, έχει το πλεονέκτημα για την υγεία σε σχέση με το κραμβέλαιο. Αυτά τα έλαια διαφέρουν με πολλούς τρόπους, κυρίως την εκχύλισή τους, το σημείο καπνού, την περιεκτικότητα σε λιπίδια και τη συσχέτιση με τη φλεγμονή.

Το κραμβέλαιο είναι εξαιρετικά εξευγενισμένο, προσιτό, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να συμβάλλει σε ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις υγείας. Το έλαιο αβοκάντο, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως μη επεξεργασμένο, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής αλλά υψηλότερο σημείο καπνού και μπορεί να είναι ευεργετικό για την πρόληψη ορισμένων χρόνιων παθήσεων υγείας. Τα πιθανά οφέλη για την υγεία του ελαίου αβοκάντο το καθιστούν εξαιρετικό υποκατάστατο για το κραμβέλαιο.

Κραμβέλαιο και έλαιο αβοκάντο – η εκχύλιση:

Το κραμβέλαιο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο και περιλαμβάνει τόσο θερμότητα όσο και χημικά στη διαδικασία εκχύλισης. Το κραμβέλαιο προέρχεται από το φυτό ελαιοκράμβης και περιλαμβάνει θέρμανση των θρυμματισμένων σπόρων διαλυμένων σε διαλύτη εξανίου ή μερικές φορές με μεθόδους ψυχρής έκθλιψης. Από εκεί, καθαρίζεται, φιλτράρεται και αποσμείται.

Το Journal of the American Oil Chemist’s Society δημοσίευσε άρθρα που εξέταζαν τη διαδικασία εξευγενισμού του ελαίου canola και διαπίστωσε ότι «αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό τη βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και τις χλωροφύλλες κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λεύκανσης και απόσμησης. Η διαδικασία εξευγενισμού [επίσης] καθιστά το λάδι canola ένα υδρογονωμένο έλαιο τρανς λιπαρών οξέων και η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, ανωμαλίες των αιμοπεταλίων, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και βλάβες από ελεύθερες ρίζες».

Από την άλλη πλευρά, το έλαιο αβοκάντο εξάγεται συχνά με φυγόκεντρο διαχωρισμό (υψηλή ταχύτητα περιστροφής) και δεν απαιτεί θερμότητα ή χημικά, καθιστώντας αυτό το έλαιο μη ραφιναρισμένο ως επί το πλείστον. Ορισμένοι κατασκευαστές λαδιών αβοκάντο επιλέγουν να χρησιμοποιούν θερμότητα ή/και χημικές ουσίες στη διαδικασία εκχύλισης καθιστώντας το ένα εξευγενισμένο λάδι, ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο η τυπική διαδικασία διύλισης που βλέπουμε με το λάδι canola.

Επειδή το λάδι αβοκάντο δεν εκτίθεται σε υψηλή θερμότητα και χημικές ουσίες όπως το λάδι canola, μπορεί να διατηρήσει περισσότερα από τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Σημαίνει επίσης ότι το λάδι αβοκάντο δεν περιέχει τρανς λιπαρά όπως το κραμβέλαιο. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, τα τρανς λιπαρά μπορούν να δημιουργήσουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για μια ισορροπημένη διατροφή

Γενικό πλάνο διατροφής για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης

Για ποιο λόγο χρειάζεται να προσθέσετε το αβοκάντο στη διατροφή σας;

Πώς να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon