Έλαιο αβοκάντο: Το έλαιο αβοκάντο είναι νόστιμο, θρεπτικό, εύκολο στη χρήση και αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το κραμβέλαιο. Αν θέλετε να αλλάξετε τα πράγματα, δοκιμάστε το λάδι αβοκάντο!
Το έλαιο αβοκάντο θεωρείται μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο κραμβέλαιο και άλλα φυτικά έλαια. Το κραμβέλαιο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, καθιστώντας το λιγότερο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά. Το λάδι αβοκάντο δεν είναι χημικά επεξεργασμένο και προσφέρει υψηλότερες ποσότητες υγιεινών λιπών σε σύγκριση με το κραμβέλαιο. Αν και το λάδι αβοκάντο μπορεί να είναι πιο ακριβό και κάπως δύσκολο να το βρείτε, έχει το πλεονέκτημα για την υγεία σε σχέση με το κραμβέλαιο. Αυτά τα έλαια διαφέρουν με πολλούς τρόπους, κυρίως την εκχύλισή τους, το σημείο καπνού, την περιεκτικότητα σε λιπίδια και τη συσχέτιση με τη φλεγμονή.
Το κραμβέλαιο είναι εξαιρετικά εξευγενισμένο, προσιτό, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να συμβάλλει σε ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις υγείας. Το έλαιο αβοκάντο, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως μη επεξεργασμένο, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής αλλά υψηλότερο σημείο καπνού και μπορεί να είναι ευεργετικό για την πρόληψη ορισμένων χρόνιων παθήσεων υγείας. Τα πιθανά οφέλη για την υγεία του ελαίου αβοκάντο το καθιστούν εξαιρετικό υποκατάστατο για το κραμβέλαιο.
Κραμβέλαιο και έλαιο αβοκάντο – η εκχύλιση:
Το κραμβέλαιο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο και περιλαμβάνει τόσο θερμότητα όσο και χημικά στη διαδικασία εκχύλισης. Το κραμβέλαιο προέρχεται από το φυτό ελαιοκράμβης και περιλαμβάνει θέρμανση των θρυμματισμένων σπόρων διαλυμένων σε διαλύτη εξανίου ή μερικές φορές με μεθόδους ψυχρής έκθλιψης. Από εκεί, καθαρίζεται, φιλτράρεται και αποσμείται.
Το Journal of the American Oil Chemist’s Society δημοσίευσε άρθρα που εξέταζαν τη διαδικασία εξευγενισμού του ελαίου canola και διαπίστωσε ότι «αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό τη βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και τις χλωροφύλλες κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λεύκανσης και απόσμησης. Η διαδικασία εξευγενισμού [επίσης] καθιστά το λάδι canola ένα υδρογονωμένο έλαιο τρανς λιπαρών οξέων και η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, ανωμαλίες των αιμοπεταλίων, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και βλάβες από ελεύθερες ρίζες».
Από την άλλη πλευρά, το έλαιο αβοκάντο εξάγεται συχνά με φυγόκεντρο διαχωρισμό (υψηλή ταχύτητα περιστροφής) και δεν απαιτεί θερμότητα ή χημικά, καθιστώντας αυτό το έλαιο μη ραφιναρισμένο ως επί το πλείστον. Ορισμένοι κατασκευαστές λαδιών αβοκάντο επιλέγουν να χρησιμοποιούν θερμότητα ή/και χημικές ουσίες στη διαδικασία εκχύλισης καθιστώντας το ένα εξευγενισμένο λάδι, ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο η τυπική διαδικασία διύλισης που βλέπουμε με το λάδι canola.
Επειδή το λάδι αβοκάντο δεν εκτίθεται σε υψηλή θερμότητα και χημικές ουσίες όπως το λάδι canola, μπορεί να διατηρήσει περισσότερα από τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Σημαίνει επίσης ότι το λάδι αβοκάντο δεν περιέχει τρανς λιπαρά όπως το κραμβέλαιο. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, τα τρανς λιπαρά μπορούν να δημιουργήσουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube