Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έκζεμα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αυξάνουν τον κίνδυνο;

Έκζεμα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αυξάνουν τον κίνδυνο;

Έκζεμα: Ο περιορισμός της διατροφικής πρόσληψης νατρίου μπορεί να είναι μια οικονομικά αποδοτική και χαμηλού κινδύνου παρέμβαση για την ατοπική δερματίτιδα.


Οι γιατροί ήδη προειδοποιούν τους ανθρώπους για το αλάτι λόγω των καρδιολογικών κινδύνων του, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι το νάτριο δεν βοηθά ούτε το δέρμα σας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς αυξανόταν η ημερήσια πρόσληψη αλατιού, αυξάνονταν και οι πιθανότητες για τη δερματική διαταραχή του εκζέματος, επίσης γνωστή ως ατοπική δερματίτιδα. «Ο περιορισμός της διατροφικής πρόσληψης νατρίου μπορεί να είναι μια οικονομικά αποδοτική και χαμηλού κινδύνου παρέμβαση για την ατοπική δερματίτιδα», κατέληξε μια ομάδα με επικεφαλής την Δρ. Katrina Abuabara, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Τα δεδομένα προέρχονται από μια εν εξελίξει βρετανική βάση δεδομένων έρευνας που ονομάζεται UK Biobank, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 216.000 άτομα ηλικίας 37 ετών και άνω τη στιγμή που στρατολογήθηκαν στη μελέτη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Biobank, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να παράσχουν ένα δείγμα ούρων, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της πρόσληψης νατρίου ενός ατόμου. Περίπου το 5% των ατόμων στη Biobank είχαν διάγνωση εκζέματος.

Η 24ωρη «έκκριση νατρίου στα ούρα» του μέσου ατόμου ήταν περίπου 3 γραμμάρια, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια απέκκριση νατρίου αυξήθηκε κατά 1 γραμμάριο και οι πιθανότητες για έξαρση του εκζέματός τους αυξήθηκαν κατά 22%. Το αποτέλεσμα φαινόταν ισχυρότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Τα άτομα των οποίων το δείγμα ούρων υποδηλώνει υψηλή πρόσληψη αλατιού αντιμετώπιζαν 11% υψηλότερες πιθανότητες σοβαρού εκζέματος, είπαν οι ερευνητές. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που τήρησαν τις οδηγίες υγείας όσον αφορά τον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού είχαν 12% χαμηλότερες πιθανότητες εκζέματος, σημείωσε η ομάδα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου στο περιοδικό JAMA Dermatology. Η ομάδα του Abuabara σημείωσε ότι η σύνδεση του αλατιού με το έκζεμα δεν είναι μια νέα ανακάλυψη. Στην πραγματικότητα, «η μειωμένη πρόσληψη νατρίου συστήθηκε ως θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα πριν από περισσότερο από έναν αιώνα», έγραψαν σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Τόνισαν ότι η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει την αιτία-αποτελέσματα και είναι πιθανό οι άνθρωποι που τους αρέσει το αλάτι να τρώνε άλλα τρόφιμα που θέτουν το δέρμα τους σε κίνδυνο.

«Ωστόσο, τα ευρήματά μας είναι συνεπή με τη βιβλιογραφία που δείχνει ότι η περίσσεια διατροφικού νατρίου μπορεί να αποθηκευτεί στο δέρμα», έγραψαν οι ερευνητές. Το νάτριο έχει επίσης αναφερθεί ότι παίζει ρόλο σε φλεγμονώδεις διεργασίες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόκληση εκζέματος. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που οδηγούν τη σύνδεση, οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να μην βλάψει να βάλουμε κάτω αυτή την αλατιέρα.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί τρώνε πάρα πολύ αλάτι και μπορούν να μειώσουν με ασφάλεια την πρόσληψή τους στα συνιστώμενα επίπεδα», δήλωσε ο Abuabara σε δελτίο τύπου του UCSF. «Οι εξάρσεις του εκζέματος μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς, ειδικά όταν δεν μπορούν να τις προβλέψουν και δεν έχουν συστάσεις για το τι μπορούν να κάνουν για να τις αποφύγουν»«Η μελέτη μας ανοίγει τη δυνατότητα για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τον περιορισμό της διατροφικής πρόσληψης νατρίου ως παρέμβαση για την ατοπική δερματίτιδα που θα ήταν οικονομικά αποδοτική, χαμηλού κινδύνου και ευρέως διαθέσιμη», είπε η ερευνητική ομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις εξάρσεις του εκζέματος;

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση συνδέονται με το έκζεμα 

Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ύπνου 

Τι είναι η διαεπιδερμική απώλεια νερού και γιατί είναι επιβλαβής για το δέρμα μας; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon