Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έκθεση στον ήλιο: Προκαλεί αυξημένη κατανάλωση φαγητού στους άνδρες

Έκθεση στον ήλιο: Προκαλεί αυξημένη κατανάλωση φαγητού στους άνδρες

Έκθεση στον ήλιο: Η έκθεση σε περισσότερο ηλιακό φως το καλοκαίρι οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης φαγητού - αλλά μόνο για τους άνδρες.


Μια ομάδα ερευνητών που συνδέονται με διάφορα ιδρύματα στο Ισραήλ, σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι η έκθεση σε περισσότερο ηλιακό φως το καλοκαίρι οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης φαγητού – αλλά μόνο για τους άνδρες. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη της για δεδομένα που ελήφθησαν από μια ισραηλινή έρευνα για την υγεία. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση στο ηλιακό φως παρέχει στον άνθρωπο οφέλη, όπως η υποκίνηση της παραγωγής βιταμίνης D, και μειονεκτήματα, όπως δερματικές βλάβες και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να κάνει και κάτι ακόμη – να αυξήσει την πείνα στους άντρες.

Οι ερευνητές εξέταζαν τους τρόπους με τους οποίους το ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος σε ποντίκια, όταν παρατήρησαν ότι τα αρσενικά ποντίκια φαινόταν να πεινούν περισσότερο όταν εκτίθεντο σε υπεριώδη ακτινοβολία. Αναρωτήθηκαν λοιπόν, αν το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τους ανθρώπους. Για να ερευνήσουν την υπόθεσή τους, έλαβαν δεδομένα από ένα κυβερνητικό ερωτηματολόγιο που στάλθηκε σε ανθρώπους σε όλο το Ισραήλ και ρωτούσαν για μια σειρά από θέματα υγείας και διατροφής. Βρήκαν ότι οι άνδρες τείνουν να τρώνε περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες από ό,τι τις άλλες εποχές. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες κατανάλωναν περίπου 15% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τις οποίες απέδωσαν στην μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως. Η πρόσληψη τροφής για τις γυναίκες δεν άλλαξε.

Οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά την ορμόνη γκρελίνη-κοινώς γνωστή ως ορμόνη της πείνας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι παράγεται από κύτταρα στο στομάχι και μερικές φορές στο πάγκρεας, το λεπτό έντερο και τον εγκέφαλο. Μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ενεργοποιώντας τους νευρώνες στον υποθάλαμο, ο οποίος αντιδρά δημιουργώντας την αίσθηση της πείνας. Η ίδια ορμόνη έχει επίσης βρεθεί ότι επηρεάζει και άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή, η οποία μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ντοπαμίνης. Τα επίπεδα γκρελίνης είναι γνωστό ότι αυξάνονται τόσο κατά τις περιόδους πείνας όσο και λίγο πριν από την κατανάλωση ενός γεύματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου του δέρματος:

Καλοκαιρινές συμβουλές υγείας για ηλικιωμένους

Self care tips για ένα υπέροχο καλοκαίρι

Οδηγίες από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιακής Εταιρίας για ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon