Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έκθεση στον ήλιο: Προκαλεί αυξημένη κατανάλωση φαγητού στους άνδρες

Έκθεση στον ήλιο: Προκαλεί αυξημένη κατανάλωση φαγητού στους άνδρες

Έκθεση στον ήλιο: Η έκθεση σε περισσότερο ηλιακό φως το καλοκαίρι οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης φαγητού - αλλά μόνο για τους άνδρες.

Μια ομάδα ερευνητών που συνδέονται με διάφορα ιδρύματα στο Ισραήλ, σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι η έκθεση σε περισσότερο ηλιακό φως το καλοκαίρι οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης φαγητού – αλλά μόνο για τους άνδρες. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη της για δεδομένα που ελήφθησαν από μια ισραηλινή έρευνα για την υγεία. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση στο ηλιακό φως παρέχει στον άνθρωπο οφέλη, όπως η υποκίνηση της παραγωγής βιταμίνης D, και μειονεκτήματα, όπως δερματικές βλάβες και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να κάνει και κάτι ακόμη – να αυξήσει την πείνα στους άντρες.

Οι ερευνητές εξέταζαν τους τρόπους με τους οποίους το ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος σε ποντίκια, όταν παρατήρησαν ότι τα αρσενικά ποντίκια φαινόταν να πεινούν περισσότερο όταν εκτίθεντο σε υπεριώδη ακτινοβολία. Αναρωτήθηκαν λοιπόν, αν το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τους ανθρώπους. Για να ερευνήσουν την υπόθεσή τους, έλαβαν δεδομένα από ένα κυβερνητικό ερωτηματολόγιο που στάλθηκε σε ανθρώπους σε όλο το Ισραήλ και ρωτούσαν για μια σειρά από θέματα υγείας και διατροφής. Βρήκαν ότι οι άνδρες τείνουν να τρώνε περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες από ό,τι τις άλλες εποχές. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες κατανάλωναν περίπου 15% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τις οποίες απέδωσαν στην μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως. Η πρόσληψη τροφής για τις γυναίκες δεν άλλαξε.

Οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά την ορμόνη γκρελίνη-κοινώς γνωστή ως ορμόνη της πείνας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι παράγεται από κύτταρα στο στομάχι και μερικές φορές στο πάγκρεας, το λεπτό έντερο και τον εγκέφαλο. Μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ενεργοποιώντας τους νευρώνες στον υποθάλαμο, ο οποίος αντιδρά δημιουργώντας την αίσθηση της πείνας. Η ίδια ορμόνη έχει επίσης βρεθεί ότι επηρεάζει και άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή, η οποία μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ντοπαμίνης. Τα επίπεδα γκρελίνης είναι γνωστό ότι αυξάνονται τόσο κατά τις περιόδους πείνας όσο και λίγο πριν από την κατανάλωση ενός γεύματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου του δέρματος:

Καλοκαιρινές συμβουλές υγείας για ηλικιωμένους

Self care tips για ένα υπέροχο καλοκαίρι

Οδηγίες από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιακής Εταιρίας για ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon