Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πώς θα καταλάβετε ότι είναι φρέσκο

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πώς θα καταλάβετε ότι είναι φρέσκο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διακρίνεται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, που είναι το εξαιρετικό άρωμα και η φρουτώδης γεύση του.  Παράγεται από άγουρες ελιές κι αυτός είναι ο λόγος που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη ελαιόλαδου. Πώς όμως είστε σίγουροι ότι αγοράσατε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κι όχι κάτι άλλο διαφορετικό; Οι γνώστες του είδους σαφώς το αναγνωρίζουν, το ίδιο μπορείτε κι εσείς όμως αν δώσετε έμφαση σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είναι εκείνα που το κατατάσσουν πρώτο στο είδος του. 

Αρχικά παρατηρήστε το μοναδικό χρώμα του. Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαθέτει έντονο πρασινωπό χρώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη. Απεναντίας, οι ποικιλίες ελαιόλαδου που παράγονται από ώριμες ελιές έχουν χρυσαφένιο χρώμα. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε είναι το άρωμα του, παρατηρείστε το πολύ προσεκτικά, εκείνο του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου θυμίζει έντονα φρεσκοκομμένο χορτάρι, ενώ τα υπόλοιπα είδη έχουν συνήθως πιο ήπιο άρωμα, που μυρίζοντας το μας θυμίζει πράσινο μήλο ή αμύγδαλο. Τελευταίο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι η γεύση του. Ουσιαστικά αυτό είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστό και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το καταλάβετε. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας έχει έντονη, φρουτώδη γεύση όπως προαναφέραμε. Αυτό που σας προτείνουμε είναι να το δοκιμάσετε σκέτο, αισθανθείτε εκείνη την ιδιαίτερη γεύση του που θα σας κάψει ελαφρώς στο λαιμό όπως γίνεται με το πιπέρι. Αν νιώσετε το κάψιμο, τότε όντως το ελαιόλαδο που αγοράσατε είναι έξτρα παρθένο. Αυτό το ελαφρύ κάψιμο οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε μια ευεργετική πολυφαινόλη, την ελαιοκανθάλη.

Αν επομένως διαπιστώσετε ότι το ελαιόλαδο που προμηθευτήκατε έχει θαμπό χρώμα και η γεύση του είναι πικρή ή μεταλλική, αυτό σημαίνει πως δεν κατατάσσεται στην κατηγορία του έξτρα παρθένου ή ακόμη χειρότερα έχει παλιώσει. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα στη συσκευασία ώστε να δείτε εάν αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής. Προσέξτε, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους από τη μέρα που έχει παραχθεί. Πολλές συσκευασίες παρόλα αυτά δεν αναγράφουν την ημερομηνία παραγωγής, σ’αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τουλάχιστον θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «ανάλωση έως» που είναι συνήθως 1,5 με 2 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon