Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πώς θα καταλάβετε ότι είναι φρέσκο

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πώς θα καταλάβετε ότι είναι φρέσκο


Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διακρίνεται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, που είναι το εξαιρετικό άρωμα και η φρουτώδης γεύση του.  Παράγεται από άγουρες ελιές κι αυτός είναι ο λόγος που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη ελαιόλαδου. Πώς όμως είστε σίγουροι ότι αγοράσατε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κι όχι κάτι άλλο διαφορετικό; Οι γνώστες του είδους σαφώς το αναγνωρίζουν, το ίδιο μπορείτε κι εσείς όμως αν δώσετε έμφαση σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είναι εκείνα που το κατατάσσουν πρώτο στο είδος του. 


Αρχικά παρατηρήστε το μοναδικό χρώμα του. Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαθέτει έντονο πρασινωπό χρώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη. Απεναντίας, οι ποικιλίες ελαιόλαδου που παράγονται από ώριμες ελιές έχουν χρυσαφένιο χρώμα. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε είναι το άρωμα του, παρατηρείστε το πολύ προσεκτικά, εκείνο του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου θυμίζει έντονα φρεσκοκομμένο χορτάρι, ενώ τα υπόλοιπα είδη έχουν συνήθως πιο ήπιο άρωμα, που μυρίζοντας το μας θυμίζει πράσινο μήλο ή αμύγδαλο. Τελευταίο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι η γεύση του. Ουσιαστικά αυτό είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστό και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το καταλάβετε. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας έχει έντονη, φρουτώδη γεύση όπως προαναφέραμε. Αυτό που σας προτείνουμε είναι να το δοκιμάσετε σκέτο, αισθανθείτε εκείνη την ιδιαίτερη γεύση του που θα σας κάψει ελαφρώς στο λαιμό όπως γίνεται με το πιπέρι. Αν νιώσετε το κάψιμο, τότε όντως το ελαιόλαδο που αγοράσατε είναι έξτρα παρθένο. Αυτό το ελαφρύ κάψιμο οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε μια ευεργετική πολυφαινόλη, την ελαιοκανθάλη.

Αν επομένως διαπιστώσετε ότι το ελαιόλαδο που προμηθευτήκατε έχει θαμπό χρώμα και η γεύση του είναι πικρή ή μεταλλική, αυτό σημαίνει πως δεν κατατάσσεται στην κατηγορία του έξτρα παρθένου ή ακόμη χειρότερα έχει παλιώσει. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα στη συσκευασία ώστε να δείτε εάν αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής. Προσέξτε, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους από τη μέρα που έχει παραχθεί. Πολλές συσκευασίες παρόλα αυτά δεν αναγράφουν την ημερομηνία παραγωγής, σ’αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τουλάχιστον θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «ανάλωση έως» που είναι συνήθως 1,5 με 2 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon