Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Γιατί δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των εγκύων-Νέα μελέτη

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Γιατί δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των εγκύων-Νέα μελέτη

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο μητρικό γάλα και στα βρέφη.



Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου — ενός προϊόντος με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας—αυξάνει το επίπεδο των φαινολικών ενώσεων στο μητρικό γάλα και μπορεί να περάσει τον φραγμό του πλακούντα, φτάνοντας στο έμβρυο. Αυτό είναι το εύρημα νέας μελέτης που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων (INSA-UB) και το κέντρο CIBEROBN. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Chemistry.


Τα συμπεράσματα υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες εμπλουτισμένες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να τροποποιήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν την περιεκτικότητα των βιοδραστικών ενώσεων στο μητρικό γάλα με πιθανά οφέλη για την υγεία του βρέφους. Επικεφαλής της μελέτης είναι οι εμπειρογνώμονες Maria J. Rodríguez-Lagunas και Anna Vallverdú-Quealt.

Μετάδοση φαινολικών ενώσεων

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη διατροφική πηγή για τα βρέφη, αφού περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιοενεργούς παράγοντες (ορμόνες, αντισώματα, μικροοργανισμούς, βλαστοκύτταρα κ.λπ.). Επιπλέον, παρέχει πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη μητέρα και το βρέφος και όσον αφορά το τελευταίο, μειώνει τη συχνότητα των λοιμώξεων και τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών στο μέλλον. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει την κύρια πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή. Τώρα, η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι οι φαινολικές ενώσεις που προέρχονται από τη διατροφή —ειδικά αυτές που έρχονται από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο— φτάνουν στη συστηματική κυκλοφορία των μητέρων. Επιπλέον, ανίχνευσαν πολλές φαινολικές ενώσεις και παράγωγα στο μητρικό γάλα. Παραδόξως, είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες από τις φαινολικές ενώσεις και οι μεταβολίτες τους ανιχνεύθηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο πλάσμα των βρεφών από ότι στο πλάσμα των μητέρων.

«Μέχρι σήμερα, αρκετές μελέτες είχαν περιγράψει ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί από βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθεται η μητέρα, όπως η διατροφή της. Επομένως, οι διατροφικές παρεμβάσεις κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του μητρικού γάλακτος και κατά συνέπεια στην υγεία του βρέφους. Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στη σημασία της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία και παρέχουν τη βάση για μελλοντικές μελέτες σχετικά με την επίδραση των φαινολικών ενώσεων στη μητέρα και την υγεία του βρέφους», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ψητός μπακαλιάρος με λαχανικά

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon