Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έξι τρόφιμα που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη μας

Έξι τρόφιμα που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη μας

Η ρύθμιση της χοληστερόλης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, δεν είναι η αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε τη μείωση της χοληστερόλης. Το ζήτημα είναι η αλλαγή του συνόλου της διατροφής –και ειδικότερα οι τύποι των λιπαρών και των υδατανθράκων που καταναλώνετε- που έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.

Ενδεικτικά, η αποφυγή κρέατος, τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων με πολλά λιπαρά, όπως το βούτυρο και το παγωτό, αλλά και η αντικατάσταση αυτών των θερμίδων με υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκονται στα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια) αντί των ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι είναι ένας καλός τρόπος να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ωστόσο προτείνουν έξι τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών ή/και πολυακόρεστων λιπαρών που μπορούμε να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγοι στο πλαίσιο μια συνολικά ισορροπημένης διατροφής και τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

  1. Πλιγούρι βρώμης. Αυτό το δημητριακό αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές διαλυτών ινών, μαζί με το κριθάρι. Ξεκινήστε τη μέρα σας με βρώμη, συνδυαστικά με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για επιπλέον φυτικές ίνες.
  2. Λευκά φασόλια. Αυτή η ποικιλία φασολιών βρίσκεται στη λίστα των τροφίμων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Δοκιμάστε επίσης διαφορετικούς τύπους φασολιών, όπως τα μαύρα φασόλια, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε σε σαλάτες και σούπες. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα έτοιμα ψημένα φασόλια, τα οποία είναι συσκευασμένα σε σάλτσες γεμάτες με πρόσθετη ζάχαρη.
  3. Αβοκάντο. Η κρεμώδης, πράσινη σάρκα του αβοκάντο δεν είναι μόνο πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Απολαύστε το φρούτο σε φέτες σε σαλάτα, σε σάλτσα ή πουρέ και απλώστε το σε μια φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως.
  4. Μελιτζάνα. Αν και για πολλούς ανθρώπους δεν θεωρείται αγαπημένο, το βαθιά μοβ λαχανικό είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών.
  5. Καρότο. Τα ωμά καρότα είναι ένα νόστιμο και εύκολο σνακ που προσφέρει μια ικανοποιητική δόση αδιάλυτων ινών.
  6. Αμύγδαλα. Από την κατηγορία των ξηρών καρπών, τα αμύγδαλα είναι αυτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με τα φυστίκια να ακολουθούν στη λίστα. Τα καρύδια, από την άλλη, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι μια καλή πηγή πολυακόρεστων, φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon