Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έξι τρόφιμα που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη μας

Έξι τρόφιμα που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη μας

Η ρύθμιση της χοληστερόλης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, δεν είναι η αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε τη μείωση της χοληστερόλης. Το ζήτημα είναι η αλλαγή του συνόλου της διατροφής –και ειδικότερα οι τύποι των λιπαρών και των υδατανθράκων που καταναλώνετε- που έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.

Ενδεικτικά, η αποφυγή κρέατος, τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων με πολλά λιπαρά, όπως το βούτυρο και το παγωτό, αλλά και η αντικατάσταση αυτών των θερμίδων με υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκονται στα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια) αντί των ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι είναι ένας καλός τρόπος να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ωστόσο προτείνουν έξι τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών ή/και πολυακόρεστων λιπαρών που μπορούμε να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγοι στο πλαίσιο μια συνολικά ισορροπημένης διατροφής και τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

  1. Πλιγούρι βρώμης. Αυτό το δημητριακό αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές διαλυτών ινών, μαζί με το κριθάρι. Ξεκινήστε τη μέρα σας με βρώμη, συνδυαστικά με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για επιπλέον φυτικές ίνες.
  2. Λευκά φασόλια. Αυτή η ποικιλία φασολιών βρίσκεται στη λίστα των τροφίμων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Δοκιμάστε επίσης διαφορετικούς τύπους φασολιών, όπως τα μαύρα φασόλια, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε σε σαλάτες και σούπες. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα έτοιμα ψημένα φασόλια, τα οποία είναι συσκευασμένα σε σάλτσες γεμάτες με πρόσθετη ζάχαρη.
  3. Αβοκάντο. Η κρεμώδης, πράσινη σάρκα του αβοκάντο δεν είναι μόνο πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Απολαύστε το φρούτο σε φέτες σε σαλάτα, σε σάλτσα ή πουρέ και απλώστε το σε μια φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως.
  4. Μελιτζάνα. Αν και για πολλούς ανθρώπους δεν θεωρείται αγαπημένο, το βαθιά μοβ λαχανικό είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών.
  5. Καρότο. Τα ωμά καρότα είναι ένα νόστιμο και εύκολο σνακ που προσφέρει μια ικανοποιητική δόση αδιάλυτων ινών.
  6. Αμύγδαλα. Από την κατηγορία των ξηρών καρπών, τα αμύγδαλα είναι αυτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με τα φυστίκια να ακολουθούν στη λίστα. Τα καρύδια, από την άλλη, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι μια καλή πηγή πολυακόρεστων, φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Overnight Oats με Φράουλα

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon