Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έξι τρόφιμα που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη μας

Έξι τρόφιμα που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη μας

Η ρύθμιση της χοληστερόλης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, δεν είναι η αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε τη μείωση της χοληστερόλης. Το ζήτημα είναι η αλλαγή του συνόλου της διατροφής –και ειδικότερα οι τύποι των λιπαρών και των υδατανθράκων που καταναλώνετε- που έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.

Ενδεικτικά, η αποφυγή κρέατος, τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων με πολλά λιπαρά, όπως το βούτυρο και το παγωτό, αλλά και η αντικατάσταση αυτών των θερμίδων με υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκονται στα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια) αντί των ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι είναι ένας καλός τρόπος να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ωστόσο προτείνουν έξι τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών ή/και πολυακόρεστων λιπαρών που μπορούμε να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγοι στο πλαίσιο μια συνολικά ισορροπημένης διατροφής και τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

  1. Πλιγούρι βρώμης. Αυτό το δημητριακό αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές διαλυτών ινών, μαζί με το κριθάρι. Ξεκινήστε τη μέρα σας με βρώμη, συνδυαστικά με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για επιπλέον φυτικές ίνες.
  2. Λευκά φασόλια. Αυτή η ποικιλία φασολιών βρίσκεται στη λίστα των τροφίμων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Δοκιμάστε επίσης διαφορετικούς τύπους φασολιών, όπως τα μαύρα φασόλια, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε σε σαλάτες και σούπες. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα έτοιμα ψημένα φασόλια, τα οποία είναι συσκευασμένα σε σάλτσες γεμάτες με πρόσθετη ζάχαρη.
  3. Αβοκάντο. Η κρεμώδης, πράσινη σάρκα του αβοκάντο δεν είναι μόνο πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Απολαύστε το φρούτο σε φέτες σε σαλάτα, σε σάλτσα ή πουρέ και απλώστε το σε μια φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως.
  4. Μελιτζάνα. Αν και για πολλούς ανθρώπους δεν θεωρείται αγαπημένο, το βαθιά μοβ λαχανικό είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών.
  5. Καρότο. Τα ωμά καρότα είναι ένα νόστιμο και εύκολο σνακ που προσφέρει μια ικανοποιητική δόση αδιάλυτων ινών.
  6. Αμύγδαλα. Από την κατηγορία των ξηρών καρπών, τα αμύγδαλα είναι αυτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με τα φυστίκια να ακολουθούν στη λίστα. Τα καρύδια, από την άλλη, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι μια καλή πηγή πολυακόρεστων, φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon