Η γλουτένη είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα πρωτεϊνών και όχι ένα μόνο συστατικό, αλλά η γλουτένη είναι ο γενικός όρος.
Οι πιθανότητες είναι ότι γνωρίζετε τουλάχιστον ένα άτομο που έχει σταματήσει να τρώει γλουτένη. Αλλά ποιος μπορεί πραγματικά να ωφεληθεί από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη; «Η γλουτένη είναι μια από τις κύριες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη», είπε ο Δρ Joseph Levy, παιδογαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Hassenfeld στο NYU Langone, στη Νέα Υόρκη. «Είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα πρωτεϊνών και όχι ένα μόνο συστατικό, αλλά η γλουτένη είναι ο γενικός όρος».
Στο ψήσιμο παίζει βασικό ρόλο. «Η γλουτένη είναι υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο η ζύμη μπορεί να φουσκώσει όταν βάζετε μαγιά μέσα», εξήγησε ο Levy. “Είναι η δομή της γλουτένης που κάνει τα αρτοσκευάσματα ελαφριά και τραγανά. Εάν προσπαθήσετε να μαγειρέψετε με αλεύρι χωρίς γλουτένη, δεν θα έχει την ίδια ευελιξία. Η ζύμη είναι πιο βαριά και το τελικό προϊόν θα είναι επίπεδο και βαρύ.” Αλλά αν και η γλουτένη μπορεί να κάνει ένα κρουασάν που ξεφλουδίζει, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.
Η διατροφολόγος Rachel Begun από τη Νέα Υόρκη είπε ότι τρεις τύποι ανθρώπων μπορεί να μην μπορούν να φάνε προϊόντα που περιέχουν γλουτένη: άτομα με κοιλιοκάκη, άτομα με ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη και άτομα με αλλεργία στο σιτάρι. «Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή και όταν καταναλώνεται γλουτένη, το σώμα πυροδοτεί μια επίθεση στα έντερα», είπε ο Begun. «Η ζημιά συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου και τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν».
Ο Levy είπε ότι «ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες γλουτένης πυροδοτούν μια ανοσο-μεσολαβούμενη επίθεση στην επένδυση του εντέρου». Για κάποιον με κοιλιοκάκη, «είναι σημαντικό να μην έχεις καμία έκθεση στη γλουτένη», είπε. Ένα πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πάντα ότι έχουν κοιλιοκάκη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80 τοις εκατό των ατόμων με κοιλιοκάκη δεν γνωρίζουν ότι την έχουν.
Η κοιλιοκάκη συχνά δεν έχει συμπτώματα για χρόνια, είπε ο Begun, και συχνά ανακαλύπτεται λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί, όπως η αναιμία ή η οστεοπόρωση. Μια άλλη ομάδα ανθρώπων που μπορεί να ωφεληθεί από την παραίτηση από τη γλουτένη είναι εκείνοι που έχουν αυτό που ονομάζεται ευαισθησία στη γλουτένη. «Μόλις αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε αυτή την ευαισθησία στη γλουτένη που δεν σχετίζεται με την κοιλιοκάκη», είπε ο Levy. «Όταν τρώνε γλουτένη», είπε, «μπορεί να έχουν διάρροια ή μπορεί να έχουν πρήξιμο, ναυτία, κούραση και πόνο». Ο Begun πρόσθεσε ότι τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλουτένη μπορεί επίσης να εμφανίσουν ημικρανίες και να αισθάνονται σαν να έχουν «ομιχλώδη εγκέφαλο».
«Κάτι συμβαίνει στο σώμα που πυροδοτεί αυτά τα συμπτώματα, αλλά δεν βλέπεις βλάβη στο έντερο», είπε. Άλλοι που μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη είναι αυτοί που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι. Ο Begun είπε ότι ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη αλλεργία στη γλουτένη, ορισμένα άτομα με αλλεργία στο σιτάρι επιλέγουν να αποφύγουν εντελώς τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη λόγω του κινδύνου διασταυρούμενης μόλυνσης με το σιτάρι.
Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό να σταματήσετε να τρώτε γλουτένη για να δείτε αν είναι η ρίζα των προβλημάτων σας, τόσο ο Levy όσο και ο Begun παρατήρησαν ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά κακή ιδέα. Πρώτα, είπαν, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γαστρεντερολόγο για να αξιολογηθεί για κοιλιοκάκη. Διαφορετικά, η διακοπή της κατανάλωσης γλουτένης μπορεί να κρύψει την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων σας.
Μόλις υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα, μπορούν να ακολουθήσουν διατροφικές προσαρμογές. Ο Begun είπε ότι η καλύτερη δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι αυτή που περιέχει τροφές που είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια και άπαχα κρέατα.
«Μια υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται πραγματικά να αλλάξει πολλά όταν εγκαταλείπετε τη γλουτένη», είπε. Αλλά τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά για κρυφές πηγές γλουτένης. Για παράδειγμα, είπε, τα εμφιαλωμένα σάλτσες για σαλάτες μπορεί να περιέχουν γλουτένη, όπως και σάλτσα σόγιας, φάρμακα, βιταμίνες και ακόμη και βάλσαμο για τα χείλη. «Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, δεν είναι απλώς θέμα προσπάθειας αποφυγής της γλουτένης», είπε ο Begun. «Πρέπει να αποφεύγουν ακόμη και μικρές ποσότητες γλουτένης».
Το να τρώτε έξω χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι μια πρόκληση, επειδή τα εστιατόρια δεν καταλαβαίνουν πάντα ότι η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να είναι επίσης πρόβλημα. «Αν ένα τρόφιμο χωρίς γλουτένη αγγίζει κάτι με γλουτένη, κάποιος με κοιλιοκάκη δεν μπορεί να το φάει», είπε ο Begun. «Η βιομηχανία εστιατορίων στο σύνολό της προσπαθεί σκληρά και έχει προχωρήσει πολύ». Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί μερικές φορές να είναι περισσότερο πρόβλημα για κάποιον με κοιλιοκάκη. «Υπάρχει έλλειψη κατανόησης σχετικά με την ανάγκη αποφυγής της γλουτένης 100 τοις εκατό των περιπτώσεων», είπε.
Αλλά εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη – η οποία επηρεάζει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ – δεν θα πρέπει να βλάψετε να δοκιμάσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, είπε ο Levy, υποθέτοντας ότι έχετε επισκεφτεί γιατρό εάν υποψιάζεστε κοιλιοκάκη. Είπε ότι μπορείτε να πάρετε όλη τη διατροφή που χρειάζεστε από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, πρόσθεσε μια σημείωση προσοχής για όσους τρώνε χωρίς γλουτένη με την ελπίδα να χάσουν βάρος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube