Η διαιτολόγος Beth Czerwony εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτήν την εναλλακτική της ζάχαρης — και γιατί μάλλον δεν αξίζει να τρώτε ζάχαρη καρύδας.
Όλοι θέλουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική στη ζάχαρη. Θα μπορούσαν όμως οι καρύδες και συγκεκριμένα η ζάχαρη καρύδας να είναι η λύση; Αν έχετε ακούσει τη ζάχαρη καρύδας να τη διαφημίζουν ως το τέλειο υποκατάστατο της κανονικής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, ίσως μπείτε στον πειρασμό να τη δοκιμάσετε. Η διαιτολόγος Beth Czerwony εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτήν την εναλλακτική της ζάχαρης — και γιατί μάλλον δεν αξίζει να τρώτε ζάχαρη καρύδας.
Τι είναι η ζάχαρη καρύδας;
Η ζάχαρη καρύδας είναι ακριβώς αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Μια απολύτως φυσική, φυτικής βάσης ζάχαρη που την παρασκευάζουμε από το χυμό του φοίνικα καρύδας. Μπορεί να περιμένετε να είναι λευκή, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μαύρη ζάχαρη με ελαφρώς καραμελένια γεύση. «Η ζάχαρη καρύδας μοιάζει πολύ με την ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Αυτό πιθανώς το οφείλει στο ότι η επεξεργασία λαμβάνει χώρο με πολύ παρόμοιο τρόπο», εξηγεί ο Czerwony.
«Ο χυμός του φοίνικα καρύδας βράζει μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού. Έπειτα μετατρέπεται σε αυτό το κοκκοποιημένο προϊόν». Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Έκτοτε έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ εκείνων που αναζητούν υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σε λιγότερο υγιεινά τρόφιμα. Είναι όμως αυτή μια πραγματικά ωφέλιμη εναλλακτική;
Υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τη ζάχαρη καρύδας;
Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και η ζάχαρη καρύδας δεν διαφέρουν τόσο – και καμία από τις δύο δεν είναι ιδιαίτερα καλή για εσάς. Μιλάμε για διαφορετικά φυτά, αλλά ο τρόπος παρασκευής είναι παρόμοιος και επηρεάζουν το σώμα σας με παρόμοιο τρόπο. Επομένως δεν υπάρχουν πραγματικά οφέλη για την υγεία, από μόνα τους, από τη χρήση του ενός έναντι του άλλου. Ωστόσο, ο Czerwony μας καθοδηγεί στις (πολύ μικρές) διαφορές μεταξύ τους και τους ισχυρισμούς υπέρ της ζάχαρης καρύδας.
Ελαφρώς χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης
Η ζάχαρη καρύδας έχει ένα πλεονέκτημα έναντι της κανονικής ζάχαρης. Πιο συγκεκριμένα, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτή η κλίμακα μέτρησης ταξινομεί τα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα αυξάνουν την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα σας. Πολλά τρόφιμα έχουν κάποια ποσότητα ζάχαρης – κάποια φυσικά και άλλα πρόσθετα. Ο γλυκαιμικός δείκτης σας βοηθά να προσδιορίσετε ποιες τροφές θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας πιο γρήγορα, με το 100 να αντιπροσωπεύει καθαρή γλυκόζη και το μηδέν που σημαίνει ότι ένα τρόφιμο δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη.
«Η επιτραπέζια ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 60 και η ζάχαρη καρύδας έχει γλυκαιμικό δείκτη 54. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα», εξηγεί ο Czerwony. «Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη καρύδας έχει λίγη ινουλίνη, η οποία παρέχει λίγες φυτικές ίνες». Η ινουλίνη είναι ένας τύπος πρεβιοτικής ίνας από τα φυτά. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματά του είναι ότι βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Εν συνεχεία, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Έχει ίχνη μετάλλων
Δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά στην κανονική ζάχαρη. Αλλά η ζάχαρη καρύδας διατηρεί ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν αρχικά στις καρύδες, όπως:
- Ασβέστιο.
- Σίδηρο.
- Κάλιο.
- Ψευδάργυρο.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι όλα στη ζάχαρη καρύδας σε μικρές ποσότητες – σίγουρα δεν είναι αρκετά για να την κάνουν υγιεινή. «Θα έπρεπε να φάτε πάρα πολλή ζάχαρη καρύδας για να λάβετε κάθε είδους ωφέλιμη ποσότητα», λέει ο Czerwony. «Και μέχρι εκείνο το σημείο, οι θερμίδες από την ποσότητα ζάχαρης που θα καταναλώσατε θα ακύρωναν αυτά τα οφέλη ούτως ή άλλως». Με άλλα λόγια, εάν θέλετε περισσότερο σίδηρο και κάλιο στη διατροφή σας, η κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης καρύδας δεν θα πρέπει να αποτελεί παράγοντα στην προσέγγισή σας.
Ζάχαρη καρύδας: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η κανονική ζάχαρη
Ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης και εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσατε την κανονική ζάχαρη. Το σιρόπι Yacon, για παράδειγμα, διασπάται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα ή στο ψήσιμο. Και παρόλο που τα γλυκαντικά με βάση τη στέβια αντέχουν στη θερμότητα, πρέπει πρώτα να κάνετε κάποια σοβαρά μαθηματικά για να προσαρμόσετε τις αναλογίες.
Η ζάχαρη καρύδας, από την άλλη πλευρά, είναι τόσο παρόμοια με την κανονική ζάχαρη που δεν έχει τέτοιους περιορισμούς. «Είναι μια αναλογία ένα προς ένα, επομένως δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις ποσότητες που χρησιμοποιείτε», λέει ο Czerwony. «Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με όλους τους ίδιους τρόπους που θα χρησιμοποιούσατε την κανονική ζάχαρη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube