Η λέξη “ακτινοβολία” μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό πυρηνικά εργοστάσια, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται απλά στην ενέργεια που μεταφέρεται μέσω κυμάτων. Τα μικροκύματα, τα ραδιοκύματα και τα κύματα της ενέργειας που αντιλαμβανόμαστε ως ορατό φως είναι μορφές ακτινοβολίας. Το ίδιο και οι ακτίνες Χ και Γάμμα, οι οποίες εγείρουν ανησυχίες για την υγεία.
Αλλά τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται για τη θερμική επεξεργασία της τροφής, είναι κατά πολύ ασθενέστερες από τις ακτίνες Χ και Γάμμα. Και οι αλλαγές στη σύσταση της τροφής που μαγειρεύεται μέσα σε φούρνους μικροκυμάτων, οφείλονται στη θερμότητα που αυξάνεται μέσα στην τροφή και όχι στα μικροκύματα καθαυτά.
Συνεπώς, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ασφαλής. Αρκεί να χρησιμοποιείτε ασφαλή σκεύη και να αποφεύγετε εκείνα που μπορεί να μεταφέρουν σωματίδια μέσα στο φαγητό (π.χ. κάποια πλαστικά).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube