Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Είδη σταφίδας: Μαύρες, πράσινες, χρυσές ή κόκκινες σταφίδες; Ποια τα οφέλη τους;

Είδη σταφίδας: Μαύρες, πράσινες, χρυσές ή κόκκινες σταφίδες; Ποια τα οφέλη τους;

Είδη σταφίδας: Ετοιμαστείτε να προσθέσετε λίγη ποικιλία στο παιχνίδι σνακ σας και μάθετε για τα οφέλη της μαύρης, κόκκινης, πράσινης και χρυσής σταφίδας.



Ετοιμαστείτε να προσθέσετε λίγη ποικιλία στο παιχνίδι σνακ σας και μάθετε για τα οφέλη της μαύρης, κόκκινης, πράσινης και χρυσής σταφίδας. Ας συζητήσουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη σταφίδας και τα οφέλη τους για την υγεία. Οι σταφίδες είναι ένα νόστιμο και υγιεινό αποξηραμένο σταφύλι που απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων, βιταμινών και φυτικών ινών που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Οι σταφίδες είναι επίσης ευέλικτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, καθιστώντας τις μια δημοφιλή επιλογή τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα διαφορετικά είδη σταφίδας που υπάρχουν και τα μοναδικά οφέλη που προσφέρουν.


Είδη σταφίδας και τα οφέλη τους

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σταφίδων που διατίθενται και όλες είναι θρεπτικές και υγιεινές με τον δικό τους τρόπο. Γνωστοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, εξηγούν τι έχει να προσφέρει κάθε είδος σταφίδας.

1. Μαύρες σταφίδες

Οι μαύρες σταφίδες είναι ίσως το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είδος σταφίδας στα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Φτιάχνονται από σταφύλια που έχουν αποξηρανθεί μέχρι να σκουρύνουν και να ζαρώσουν. «Οι μαύρες σταφίδες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και καλίου», λέει ο Kaul. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από τα γνωστά οφέλη της μαύρης σταφίδας για την υγεία περιλαμβάνουν:

Προλαμβάνει την τριχόπτωση: Οι μαύρες σταφίδες είναι πλούσιες σε σίδηρο, που είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Καθαρίζει και καθαρίζει το έντερο: Οι μαύρες σταφίδες περιέχουν φυσικά καθαρτικά που βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και καθαρίζουν το έντερο.

Ενισχύει την υγεία του δέρματος: Οι μαύρες σταφίδες είναι καλή πηγή βιταμινών C και E, οι οποίες είναι απαραίτητες για υγιές και λαμπερό δέρμα.

2. Κόκκινες σταφίδες

Οι κόκκινες σταφίδες παρασκευάζονται από κόκκινα σταφύλια και είναι γνωστές για τη νόστιμη γεύση και την παχιά υφή τους. Μερικές φορές ονομάζονται και φλογισμένες σταφίδες επειδή είναι φτιαγμένες από κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια. Ο ειδικός στη διατροφή εξηγεί ότι οι κόκκινες σταφίδες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών C και Κ. Μερικά από τα γνωστά οφέλη για την υγεία της κόκκινης σταφίδας περιλαμβάνουν:

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη: Οι κόκκινες σταφίδες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου διαβήτη.

Εξαιρετική για την υγεία των δοντιών: Οι κόκκινες σταφίδες περιέχουν φυσικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας και της νόσου των ούλων .

Ενισχύστε την όραση: Οι κόκκινες σταφίδες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση.

3. Πράσινες σταφίδες

Οι πράσινες σταφίδες είναι λεπτές και μακριές. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτά έχουν συνήθως σκούρο πράσινο χρώμα. Είναι ζουμερά και τρυφερά και είναι ένα δημοφιλές σνακ σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Οι πράσινες σταφίδες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου. Μερικά από τα γνωστά οφέλη για την υγεία της πράσινης σταφίδας περιλαμβάνουν:

Καλή για την καρδιά: Οι πράσινες σταφίδες περιέχουν φυσικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας: Οι πράσινες σταφίδες είναι μια καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για υγιή κύτταρα του αίματος.

Βοηθά στην πέψη: Οι πράσινες σταφίδες περιέχουν φυσικά ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών και βοηθούν στην πέψη.

4. Χρυσές σταφίδες

Οι χρυσές σταφίδες είναι ένας άλλος τύπος σταφίδας που συχνά παραβλέπεται. Είναι κατασκευασμένα από πράσινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια που έχουν υποστεί επεξεργασία με διοξείδιο του θείου για να διατηρηθεί το ανοιχτό χρώμα τους. Οι χρυσές σταφίδες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, καθιστώντας τα μια δημοφιλή επιλογή για ψήσιμο και μαγείρεμα. Μερικά από τα γνωστά οφέλη για την υγεία της χρυσής σταφίδας περιλαμβάνουν:

Βοηθά στην πέψη: Οι χρυσές σταφίδες είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Ενισχύει την ενέργεια: Οι χρυσές σταφίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, τα οποία παρέχουν μια γρήγορη και εύκολη πηγή ενέργειας.

Προάγει την υγεία των οστών: Οι χρυσές σταφίδες περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για γερά και υγιή οστά.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε εύκολες μπάρες granola σε λίγα λεπτά

Γιατί οι σταφίδες θεωρούνται το πιο υγιεινό αποξηραμένο φρούτο;

Πανεύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με λίγη ζάχαρη

Η προσθήκη αποξηραμένων φρούτων στη διατροφή σας είναι μια υγιεινή επιλογή

Είναι ορισμένα φρούτα πιο υγιεινά από άλλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon