Εγκυμοσύνη: Η ιαπωνική έρευνα αναδεικνύει τον πιθανό αντίκτυπο της πρόσληψης φυτικών ινών από τη μητέρα στη νοητική ανάπτυξη του μωρού.
Νέα έρευνα από την Ιαπωνία ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των φυτικών ινών στη διατροφή της εγκύου μητέρας και τον πιθανό αντίκτυπό τους στη νοητική ανάπτυξη του μωρού της. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, διαπίστωσε ότι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία των εγκεφαλικών νεύρων στους απογόνους, αντικατοπτρίζοντας ευρήματα από μελέτες σε ζώα.
Φυτικές ίνες και διατροφή
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Kunio Miyake, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Yamanashi. Ο Miyake και η ομάδα του σημείωσαν ότι οι περισσότερες έγκυες γυναίκες στην Ιαπωνία καταναλώνουν σημαντικά λιγότερες φυτικές ίνες από τη συνιστώμενη πρόσληψη. Το εύρημα αυτό προκάλεσε ανησυχίες, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ο υποσιτισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης στα παιδιά.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές συνέκριναν την ανάπτυξη των παιδιών των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με εκείνα των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες. Στη μελέτη συμμετείχαν 76.000 ζευγάρια μητέρας-βρέφους στο πλαίσιο της μελέτης Japan Environment and Children’s Study.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις. Οι καθυστερήσεις αυτές επηρέαζαν κυρίως την επικοινωνία, την επίλυση προβλημάτων, τις προσωπικές-κοινωνικές δεξιότητες, την κίνηση και τον συντονισμό.
Στην Ιαπωνία, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών για τις έγκυες γυναίκες είναι 18 γραμμάρια, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά είναι 28 γραμμάρια. Η διαφορά στη συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών υποδηλώνει ότι η ενθάρρυνση των εγκύων γυναικών να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την ευημερία των παιδιών τους.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφικής καθοδήγησης των εγκύων μητέρων για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων υγείας στα παιδιά τους. Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ο ρόλος τους στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τη σημασία τους.
Οι φυτικές ίνες βρίσκονται άφθονες σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών και των σπόρων, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φρούτων και των λαχανικών. Η ενθάρρυνση των εγκύων γυναικών να ενσωματώσουν αυτές τις πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές στη διατροφή τους μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στη δική τους ευημερία αλλά και στη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών τους.
Συμπερασματικά, η ιαπωνική έρευνα αναδεικνύει τον πιθανό αντίκτυπο της πρόσληψης φυτικών ινών από τη μητέρα στη νοητική ανάπτυξη του μωρού. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία της κατανάλωσης επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών για την υποστήριξη της νευροανάπτυξης των παιδιών τους. Κάνοντας συνειδητές και θρεπτικές διατροφικές επιλογές, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να προσφέρουν στα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή και να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Η συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες στη διατροφή είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης και τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ευημερίας τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube