Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εγκυμοσύνη: οι σωστές τροφές για να αποφύγετε την αύξηση βάρους

Εγκυμοσύνη: οι σωστές τροφές για να αποφύγετε την αύξηση βάρους

 

Οι γυναίκες για να μην πάρουν πολλά κιλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφύγουν τις  τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα,σύμφωνα με νέα ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

 

Ποιες τροφές έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη;

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συντελούν σε σταδιακή έκκριση του σακχάρου στην αιματική ροή.Τα δημητριακά ολικής άλεσης, στο ακατέργαστο ρύζι και το πολύσπορο ψωμί έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συγκριτικά με το λευκό ρύζι, το ψωμί και τα κατεργασμένα δημητριακά.

Στην μελέτη του Εθνικού Νοσοκομείου Μητρότητας στο Δουβλίνο πήραν μέρος περισσότερες από 800 γυναίκες. Οι μισές περίπου έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά όχι να μειώσουν τον συνολικό αριθμό των θερμίδων. Απλώς να αποφεύγουν τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.

Οι γυναίκες που εφάρμοσαν τις διατροφικές συμβουλές είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπερβολική αύξηση βάρους, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Η μέση αύξηση βάρους για τις γυναίκες που έκαναν μια συνήθη διατροφή ήταν 13,7 κιλά, ενώ όσες έκαναν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 12,2 κιλά. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες καθορίζουν ως φυσιολογική την αύξηση του βάρους κατά την κύηση που κυμαίνεται μεταξύ 11 και 15 κιλών.

«Η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καισαρικής τομής, διατήρησης των περιττών κιλών και μετά την κύηση καθώς και υψηλή προδιάθεση για παχυσαρκία μετέπειτα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε τζατζίκι στο σπίτι με λίγα υλικά

Οι must τροφές για δυνατά νύχια 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιπποφαές - Ο θησαυρός της φύσης

Ιπποφαές: Το ιπποφαές είναι ένα υπερτροφή με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες τόσο στη διατροφή όσο και στην περιποίηση της επιδερμίδας. Περιέχει πάνω από 190 βιοενεργά συστατικά,

Απολαυστική συνταγή για σοκολατένια πατατάκια

Σοκολατένια Πατατάκια: Τα τσιπς σοκολάτας είναι η τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τον πρωτότυπο συνδυασμό γεύσεων. Είναι εύκολα, γρήγορα και ιδανικά για πάρτι ή ως σνακ για λαχτάρα.

Το ζελέ βοηθά στην απώλεια βάρους;

Ζελέ: Χάρη στη χαμηλή θερμιδική του αξία, την υψηλή περιεκτικότητα σε ζελατίνη και την ικανότητα να μειώνει την πείνα, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Close Icon