Οι γυναίκες για να μην πάρουν πολλά κιλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφύγουν τις τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα,σύμφωνα με νέα ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Ποιες τροφές έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη;
Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συντελούν σε σταδιακή έκκριση του σακχάρου στην αιματική ροή.Τα δημητριακά ολικής άλεσης, στο ακατέργαστο ρύζι και το πολύσπορο ψωμί έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συγκριτικά με το λευκό ρύζι, το ψωμί και τα κατεργασμένα δημητριακά.
Στην μελέτη του Εθνικού Νοσοκομείου Μητρότητας στο Δουβλίνο πήραν μέρος περισσότερες από 800 γυναίκες. Οι μισές περίπου έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά όχι να μειώσουν τον συνολικό αριθμό των θερμίδων. Απλώς να αποφεύγουν τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.
Οι γυναίκες που εφάρμοσαν τις διατροφικές συμβουλές είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπερβολική αύξηση βάρους, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Η μέση αύξηση βάρους για τις γυναίκες που έκαναν μια συνήθη διατροφή ήταν 13,7 κιλά, ενώ όσες έκαναν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 12,2 κιλά. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες καθορίζουν ως φυσιολογική την αύξηση του βάρους κατά την κύηση που κυμαίνεται μεταξύ 11 και 15 κιλών.
«Η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καισαρικής τομής, διατήρησης των περιττών κιλών και μετά την κύηση καθώς και υψηλή προδιάθεση για παχυσαρκία μετέπειτα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube