Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εγκυμοσύνη: Οι ντομάτες κάνουν καλό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη: Οι ντομάτες κάνουν καλό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη: Οι ντομάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και κάλιο.


Λέγεται στις έγκυες γυναίκες να προσέχουν τι τρώνε. Η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, πολλές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν να φάνε ορισμένα τρόφιμα. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για την κατανάλωση ντομάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορείτε να φάτε ντομάτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όχι μόνο οι ντομάτες είναι ασφαλείς, αλλά έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία. Οι έγκυες γυναίκες, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι υπερβολική ποσότητα από οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους. Το ίδιο ισχύει και για τις ντομάτες. Εάν καταφέρετε να ελέγξετε την κατανάλωση ντομάτας, θα αποκομίσετε τα οφέλη της για την υγεία. Ας ρίξουμε μια ματιά στη διατροφική αξία της ντομάτας.

Διατροφική Αξία Τομάτας

Οι ντομάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και κάλιο. Ακολουθεί μια διάσπαση των θρεπτικών συστατικών που ένα φλιτζάνι αυτού του φρούτου (100 γραμμάρια ώριμη υβριδική ντομάτα) αποτελείται από:

Ενέργεια – 19 kcal
Πρωτεΐνη – 0,76 γρ
Φυτικές ίνες – 1,58 γρ
Υδατάνθρακες – 3,2 γρ
Χοληστερόλη – 0 γραμμάρια
Βιταμίνη C – 25 mg
Ασβέστιο – 8,9 mg
Κάλιο – 167 mg
Φώσφορος – 15,4 mg
Βιταμίνη Α – 252 mg

Εκτός από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οι ντομάτες έχουν επίσης λυκοπένιο, βήτα-καροτίνη, ναριγγενίνη και χλωρογενικό οξύ.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τομάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

1. Βελτιώνει την ανοσία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, ενώ η βιταμίνη Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά τις λοιμώξεις και δίνει ώθηση στην αποκατάσταση των ιστών μετά τον τοκετό.

2. Αποτρέπει την απώλεια αίματος. Οι λιαστές ντομάτες περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία εμποδίζει την απώλεια αίματος και μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

3. Βελτιώνει την πέψη. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες της ντομάτας διατηρεί το πεπτικό σύστημα υγιές και γερό.

4. Αποτρέπει τις συγγενείς παραμορφώσεις. Το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων, την προεκλαμψία και τις συγγενείς παραμορφώσεις στα μωρά.

5. Διατηρεί την καρδιά υγιή. Το νικοτινικό οξύ (χλωρογενικό οξύ) μειώνει την κακή χοληστερόλη και διατηρεί την καρδιά υγιή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

6. Βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος. Οι ντομάτες μπορούν να καθαρίσουν το αίμα και να βελτιώσουν την κυκλοφορία του σε διάφορα μέρη του σώματος.

7. Προλαμβάνει τον καρκίνο. Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τις καρκινογόνες ρίζες, αποτρέποντας έτσι τις εγκύους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του ορθού κ.λπ.

8. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη κύησης. Η τακτική κατανάλωση ντομάτας μειώνει το οξειδωτικό στρες του διαβήτη κύησης.

9. Προωθεί την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στις ντομάτες βοηθά στο σχηματισμό του δέρματος, των οστών, των ούλων και των δοντιών του εμβρύου.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση τομάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενώ η μέτρια κατανάλωση ντομάτας είναι ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες, αυτές οι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

  • Καούρα
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Προβλήματα ουροδόχου κύστης
  • Προβλήματα στα νεφρά
  • Ημικρανία

Συμβουλές για τη χρήση ντομάτας

  • Πάντα να αγοράζετε χύμα ντομάτες αντί συσκευασμένες σε κουτιά.
  • Πρέπει να είναι παχουλές και έντονο κόκκινο.
  • Αποφύγετε να αγοράζετε ντομάτες με μώλωπες ή κηλίδες στο δέρμα.
  • Οι ώριμες ντομάτες εκπέμπουν μια έντονη μυρωδιά όταν συμπιέζονται. Οι άγουρες ντομάτες είναι σκληρές και δεν μπορούν να στύψουν.
  • Το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε αυτά τα φρούτα είναι στην αγορά ενός αγρότη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

5 λόγοι για τους οποίους μπορεί να πάρετε βάρος όταν προσπαθείτε να το χάσετε

Οι διατροφικές διαταραχές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας: εμπειρογνώμονες προσφέρουν συμβουλές

Tips για να ισορροπήσετε την άσκηση με τη διατροφή

Ποια φαγητά έχουν υψηλούς υδατάνθρακες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon