Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.



Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με μελέτη πολλές έγκυες δεν καλύπτουν τις συνιστώμενες διατροφικές ανάγκες τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αναιμία, πρόωρο τοκετό και προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού.

Η εγκυμοσύνη αυξάνει τις διατροφικές ανάγκες του σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγεία της μητέρας και την ομαλή ανάπτυξη του μωρού. Ορισμένα από τα πιο κρίσιμα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν το φυλλικό οξύ, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο, τον σίδηρο, ο οποίος είναι σημαντικός για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας, το ασβέστιο για την υγεία των οστών και τη βιταμίνη D, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι πολλές έγκυες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατανάλωση μιας πλήρους και ισχυρής διατροφής. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη πρόσβασης σε θρεπτικά τρόφιμα ή κοινωνικοοικονομικοί περιορισμοί. Επιπλέον, πολλές έγκυες βιώνουν πρωινή ναυτία ή αποστροφή σε συγκεκριμένα τρόφιμα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την κατανάλωση όλων των απαραίτητων τροφών. Άλλες μπορεί να ακολουθούν διατροφές με περιορισμούς, όπως χορτοφαγικές ή χωρίς γαλακτοκομικά, οι οποίες μπορεί να περιορίζουν την πρόσληψη ζωτικών θρεπτικών συστατικών.

Η μελέτη αναδεικνύει την έλλειψη σιδήρου ως ένα κοινό πρόβλημα στις έγκυες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως αναιμία. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης και χαμηλού βάρους γέννησης. Παράλληλα, η ανεπαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε γενετικά προβλήματα για το μωρό, ενώ η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της προγεννητικής φροντίδας και των συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς πολλοί ειδικοί συστήνουν στις έγκυες να παίρνουν προγεννητικά συμπληρώματα για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Τα συμπληρώματα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της εγκυμοσύνης και να εξασφαλίζουν ότι τόσο η μητέρα όσο και το μωρό λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι γιατροί ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τα επίπεδα διατροφικών αναγκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να παρέχουν καθοδήγηση για τη βελτίωση της διατροφής. Οι έγκυες πρέπει να ενημερώνονται για τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνες και μέταλλα, καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά, ολικούς σπόρους και άπαχη πρωτεΐνη. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι διατροφικές ελλείψεις και να αναπτυχθούν στρατηγικές για να διασφαλιστεί ότι οι έγκυες λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία τους και την ανάπτυξη του μωρού τους.

Η μελέτη αυτή καταδεικνύει την ανάγκη για συλλογική δράση προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι έγκυες λαμβάνουν την υποστήριξη και τους πόρους που χρειάζονται για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, προσφέροντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και για το μωρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πολύτιμη διατροφή για την έγκυο και το έμβρυο

Εγκυμοσύνη: Υγιεινές διατροφικές επιλογές για όταν λείπει η όρεξη

Εγκυμοσύνη: Πώς η διατροφή με ψάρια μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο αυτισμού

Μπορεί η χορτοφαγική διατροφή να προκαλέσει επιπλοκή στην εγκυμοσύνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρύδια: Το μυστικό για να παραμείνετε υγιείς όλο τον χειμώνα

Καρύδια: Τα καρύδια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στην υγεία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με την άφιξη του ψυχρού καιρού, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν, και τα καρύδια είναι ιδανικά

Κανέλα: Το κλειδί για γερό ανοσοποιητικό;

Κανέλα: Η κανέλα, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μπαχαρικά, δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, με κυριότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο: Η τέλεια συνταγή για τις κρύες μέρες 

Η αρωματική κοτόσουπα με αυγολέμονο είναι μία από τις πιο κλασικές ελληνικές συνταγές, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο συνδυασμός του τρυφερού κοτόπουλου, των φρέσκων λαχανικών και της αναζωογονητικής σάλτσας αυγολέμονο δημιουργεί ένα πιάτο υγιεινό και χορταστικό που ζεσταίνει την καρδιά και τον οργανισμό.

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Μαύρο vs Πράσινο Τσάι: Η επιλογή μεταξύ μαύρου και πράσινου τσαγιού είναι συχνά θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά και οι δύο τύποι τσαγιού προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένες διαφορές στην επεξεργασία τους

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η πιο γευστική σούπα για τον χειμώνα

Κρεμώδης σούπα μανιταριών: Η κρεμώδης σούπα μανιταριών είναι μια εξαιρετικά γευστική και θρεπτική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με τα μανιτάρια να προσφέρουν μοναδική γεύση και την κρέμα να προσδίδει μια αίσθηση απαλότητας

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Close Icon