Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εγκέφαλος διατροφή: Η υποθερμιδική δίαιτα επιβραδύνει την απώλεια μνήμης

Εγκέφαλος διατροφή: Η υποθερμιδική δίαιτα επιβραδύνει την απώλεια μνήμης

Εγκέφαλος διατροφή: Οι χαμηλές θερμίδες μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής και της απώλειας νευρώνων στον ιππόκαμπο.



Μια μελέτη που συντονίστηκε από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του UAB (INc-UAB) αναλύει τις επιπτώσεις μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων στον ιππόκαμπο, μια δομή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια γνωστική βελτίωση που προέρχεται από τη διατροφή, που συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής και της απώλειας νευρώνων στον ιππόκαμπο.


Η πρόοδος στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της υγείας έχει οδηγήσει σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην κοινωνία μας και κατά συνέπεια, σε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτή η βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής απαιτεί επομένως επίσης έρευνα για στρατηγικές που μπορούν να καθυστερήσουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Από αυτή την άποψη, έχει περιγραφεί ότι ορισμένες από τις εγκεφαλικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της γήρανσης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του οξειδωτικού στρες και νευροφλεγμονή, αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, μείωση της νευρογένεσης και απορύθμιση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη συναπτική πλαστικότητα, είναι σχετίζεται με τη γνωστική δυσλειτουργία που εκδηλώνεται φυσικά καθώς γερνάμε. Αυτές οι διεργασίες, οι οποίες εξαρτώνται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές στον ιππόκαμπο.

Οι δίαιτες περιορισμένων θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνουν τη γνωστική κατάσταση, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζωικά μοντέλα, αλλά πολλές από τις κυτταρικές διεργασίες που σχετίζονται με αυτά τα οφέλη είναι ακόμα άγνωστες. Σε αυτή τη μελέτη, που συντονίζεται από την καθηγήτρια Gemma Guillazo και τον καθηγητή Carlos Barcia από το INc-UAB και το Τμήμα Βιοχημείας, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν την ικανότητα απομνημόνευσης και μάθησης σε αρουραίους σε δίαιτες περιορισμένων θερμίδων σε σύγκριση με αρουραίους που τρέφονταν με σταθερή παροχή τροφής και ανέλυσαν τις επιπτώσεις στον ιππόκαμπο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ομάδα που ακολούθησε υποθερμιδική δίαιτα είχε καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ αναγνώρισης χωροαντικειμένου, ένα τεστ μνήμης που σας επιτρέπει να αξιολογήσετε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του ιππόκαμπου. Επιπλέον, τα δεδομένα που ελήφθησαν υποδηλώνουν ότι αυτή η βελτίωση συνδέεται με μείωση τόσο της απώλειας νευρώνων που σχετίζεται με την ηλικία όσο και της φλεγμονώδους δραστηριότητας σε αυτή τη δομή.

«Αυτό το άρθρο αποδεικνύει τα αποτελέσματα της υποθερμιδικής δίαιτας στη διατήρηση των λειτουργιών του ιππόκαμπου και στη μείωση της νευροφλεγμονής που σχετίζεται με τη γήρανση, και υποστηρίζει παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων», εξηγεί ο Δρ Guillazo. Η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα αλλαγών στις συνήθειες, όπως οι διατροφικές τροποποιήσεις, για την προώθηση της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου και την πρόληψη των γνωστικών ελλειμμάτων που σχετίζονται με την ηλικία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την όσφρηση και τη μνήμη;

Πώς ο εγκέφαλος ελέγχει τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου

4 τροφές για να βελτιώσετε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας

Πώς το σχήμα του εγκεφάλου επηρεάζει την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon