Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εφέ απεριτίφ: Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο ως φαινόμενο;

Εφέ απεριτίφ: Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο ως φαινόμενο;

Εφέ απεριτίφ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη για αλμυρά φαγητά - αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.


Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη για αλμυρά φαγητά – αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη. Το αλκοόλ είναι ενεργειακά πυκνό, αλλά οι ενδείξεις ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι αδιευκρίνιστες. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι η έρευνα μέχρι σήμερα εξέτασε συνήθως την επίδραση του αλκοόλ μεμονωμένα και όχι σε συνδυασμό με άλλα διατροφικά συστατικά.

Για να μάθετε περισσότερα, η Δρ Amanda Grech, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Αυστραλία και οι συνεργάτες της εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει την όρεξη για διαφορετικούς τύπους φαγητού και την επακόλουθη πρόσληψη θερμίδων. «Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη, ιδιαίτερα για αλμυρά τρόφιμα, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως φαινόμενο απεριτίφ»», λέει ο Δρ Γκρες, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα του FGF-21, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη για πρωτεΐνες και καταστέλλει την όρεξη για γλυκό, αυξάνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι επίσης γνωστό ότι η πρωτεΐνη έχει χορταστική επίδραση. Θέλαμε να μάθουμε εάν οι άνθρωποι επιλέγουν περισσότερες αλμυρές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όταν πίνουν αλκοόλ και, εάν το κάνουν, εάν η χορταστική επίδραση της πρόσθετης διατροφικής πρωτεΐνης οδηγεί στο να λαμβάνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες, παρά την πρόσθετη ενέργεια από το ίδιο το αλκοόλ».

Ο Δρ Γκρεχ ανέλυσε δεδομένα για 9.341 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Διατροφής και Φυσικής Δραστηριότητας της Αυστραλίας, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα υγείας που έγινε ποτέ στην Αυστραλία. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσέγγιση που ονομάζεται διατροφική γεωμετρία, η οποία επινοήθηκε από τα μέλη της ομάδας καθηγητές David Raubenheimer και Stephen Simpson, για να ανιχνεύσει πολύπλοκες διατροφικές συσχετίσεις στις δίαιτες. Ξεμπερδεύει την πολυδιάσταση της διατροφής καθώς όταν αλλάζει ένα θρεπτικό συστατικό, ως συνέπεια αλλάζουν και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η προσέγγιση επιτρέπει την ταυτόχρονη παρατήρηση πολλαπλών συστατικών και την παρατήρηση του τρόπου αλληλεπίδρασης των θρεπτικών συστατικών. Τα δεδομένα περιελάμβαναν πληροφορίες για τα τρόφιμα και τα ποτά που είχε καταναλώσει κάθε συμμετέχων σε μια περίοδο 24 ωρών, τη συνολική ποσότητα ενέργειας που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πόση από αυτή την ενέργεια προερχόταν από πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το 40% των συμμετεχόντων είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Η ανάλυση έδειξε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει αλκοόλ κατανάλωναν περισσότερα αλμυρά φαγητά από εκείνους που δεν είχαν καθόλου αλκοόλ. «Περίεργα», λέει ο καθηγητής David Raubenheimer, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, «αυτό συνδέθηκε με μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη σε ορισμένους καταναλωτές αλκοόλ, αλλά αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη σε άλλους».

Περίπου τα δύο τρίτα όσων κατανάλωναν αλκοόλ επέλεξαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά χαμηλές σε υδατάνθρακες και λιπαρά, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Κατανάλωναν 1.749 kcal (θερμίδες), κατά μέσο όρο. Ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει τις θερμίδες από το αλκοόλ που κατανάλωσαν, είναι 577 kcal λιγότερες από όσες χρειάζονταν για να διατηρήσουν το τρέχον βάρος τους και 451 kcal λιγότερες από τις 2.200 kcal που καταναλώνουν οι μη πότες.

Το άλλο ένα τρίτο των συμμετεχόντων που κατανάλωσαν αλκοόλ επέλεξαν «πρωτεϊνικά  treats». Αυτά είναι πατατάκια, λουκάνικα, επεξεργασμένα κρέατα, σκορδόψωμο, σπρινγκ ρολς, πατάτες και άλλα αλμυρά σνακ που έχουν γεύση umami τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Κατανάλωναν 3.051 kcal κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι έπαιρναν περισσότερες θερμίδες (813 kcal) περισσότερες από το EER τους, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που το αλκοόλ είναι ενεργειακά πυκνό, η κατανάλωση του δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγεί σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, στο τρέχον περιβάλλον παχυσαρκίας τροφίμων, τα σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά είναι άφθονα και φθηνά, και έτσι το αλκοόλ μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Ο Δρ Γκρες προσθέτει: «Όταν καταναλώνετε αλκοόλ και η όρεξή σας είναι αυξημένη, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε πιο υγιεινές πηγές άπαχης πρωτεΐνης όπως άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά ή όσπρια και αποφύγετε την επιθυμία να τσιμπολογήσετε φαγητά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλμυρά σνακ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η όρεξή σας για πρωτεΐνη θα ικανοποιηθεί χωρίς υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, που οδηγεί σε αύξηση βάρους.»

«Πάνω από όλα, φροντίστε να τηρείτε τις οδηγίες για την πρόσληψη αλκοόλ, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία εκτός από την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία». Οι ερευνητές προτείνουν ότι όσοι επιθυμούν να τρώνε υγιεινά ενώ καταναλώνουν αλκοόλ να τρώνε σνακ πριν, και όχι αντί για ένα γεύμα. Τα κατάλληλα σνακ περιλαμβάνουν μια μερίδα τυριού (40 γρ.), ανάλατους ξηρούς καρπούς, ρεβίθια και μπαστουνάκια λαχανικών με τζατζίκι ή χούμους με φρέσκα υλικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ευκαιρία να απογειώσετε το γεύμα σας με κοκτέιλ

Συνταγή της ημέρας: λικέρ µασαλά µε εσπεριδοειδή

Ποια είναι η διατροφική αξία των Cranberries και πού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Παγωμένη Μαργαρίτα με καρπούζι και δεντρολίβανο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon