Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εφέ απεριτίφ: Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο ως φαινόμενο;

Εφέ απεριτίφ: Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο ως φαινόμενο;

Εφέ απεριτίφ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη για αλμυρά φαγητά - αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη για αλμυρά φαγητά – αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη. Το αλκοόλ είναι ενεργειακά πυκνό, αλλά οι ενδείξεις ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι αδιευκρίνιστες. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι η έρευνα μέχρι σήμερα εξέτασε συνήθως την επίδραση του αλκοόλ μεμονωμένα και όχι σε συνδυασμό με άλλα διατροφικά συστατικά.

Για να μάθετε περισσότερα, η Δρ Amanda Grech, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Αυστραλία και οι συνεργάτες της εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει την όρεξη για διαφορετικούς τύπους φαγητού και την επακόλουθη πρόσληψη θερμίδων. «Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη, ιδιαίτερα για αλμυρά τρόφιμα, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως φαινόμενο απεριτίφ»», λέει ο Δρ Γκρες, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα του FGF-21, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη για πρωτεΐνες και καταστέλλει την όρεξη για γλυκό, αυξάνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι επίσης γνωστό ότι η πρωτεΐνη έχει χορταστική επίδραση. Θέλαμε να μάθουμε εάν οι άνθρωποι επιλέγουν περισσότερες αλμυρές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όταν πίνουν αλκοόλ και, εάν το κάνουν, εάν η χορταστική επίδραση της πρόσθετης διατροφικής πρωτεΐνης οδηγεί στο να λαμβάνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες, παρά την πρόσθετη ενέργεια από το ίδιο το αλκοόλ».

Ο Δρ Γκρεχ ανέλυσε δεδομένα για 9.341 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Διατροφής και Φυσικής Δραστηριότητας της Αυστραλίας, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα υγείας που έγινε ποτέ στην Αυστραλία. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσέγγιση που ονομάζεται διατροφική γεωμετρία, η οποία επινοήθηκε από τα μέλη της ομάδας καθηγητές David Raubenheimer και Stephen Simpson, για να ανιχνεύσει πολύπλοκες διατροφικές συσχετίσεις στις δίαιτες. Ξεμπερδεύει την πολυδιάσταση της διατροφής καθώς όταν αλλάζει ένα θρεπτικό συστατικό, ως συνέπεια αλλάζουν και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η προσέγγιση επιτρέπει την ταυτόχρονη παρατήρηση πολλαπλών συστατικών και την παρατήρηση του τρόπου αλληλεπίδρασης των θρεπτικών συστατικών. Τα δεδομένα περιελάμβαναν πληροφορίες για τα τρόφιμα και τα ποτά που είχε καταναλώσει κάθε συμμετέχων σε μια περίοδο 24 ωρών, τη συνολική ποσότητα ενέργειας που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πόση από αυτή την ενέργεια προερχόταν από πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το 40% των συμμετεχόντων είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Η ανάλυση έδειξε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει αλκοόλ κατανάλωναν περισσότερα αλμυρά φαγητά από εκείνους που δεν είχαν καθόλου αλκοόλ. «Περίεργα», λέει ο καθηγητής David Raubenheimer, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, «αυτό συνδέθηκε με μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη σε ορισμένους καταναλωτές αλκοόλ, αλλά αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη σε άλλους».

Περίπου τα δύο τρίτα όσων κατανάλωναν αλκοόλ επέλεξαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά χαμηλές σε υδατάνθρακες και λιπαρά, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Κατανάλωναν 1.749 kcal (θερμίδες), κατά μέσο όρο. Ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει τις θερμίδες από το αλκοόλ που κατανάλωσαν, είναι 577 kcal λιγότερες από όσες χρειάζονταν για να διατηρήσουν το τρέχον βάρος τους και 451 kcal λιγότερες από τις 2.200 kcal που καταναλώνουν οι μη πότες.

Το άλλο ένα τρίτο των συμμετεχόντων που κατανάλωσαν αλκοόλ επέλεξαν «πρωτεϊνικά  treats». Αυτά είναι πατατάκια, λουκάνικα, επεξεργασμένα κρέατα, σκορδόψωμο, σπρινγκ ρολς, πατάτες και άλλα αλμυρά σνακ που έχουν γεύση umami τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Κατανάλωναν 3.051 kcal κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι έπαιρναν περισσότερες θερμίδες (813 kcal) περισσότερες από το EER τους, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που το αλκοόλ είναι ενεργειακά πυκνό, η κατανάλωση του δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγεί σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, στο τρέχον περιβάλλον παχυσαρκίας τροφίμων, τα σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά είναι άφθονα και φθηνά, και έτσι το αλκοόλ μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Ο Δρ Γκρες προσθέτει: «Όταν καταναλώνετε αλκοόλ και η όρεξή σας είναι αυξημένη, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε πιο υγιεινές πηγές άπαχης πρωτεΐνης όπως άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά ή όσπρια και αποφύγετε την επιθυμία να τσιμπολογήσετε φαγητά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλμυρά σνακ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η όρεξή σας για πρωτεΐνη θα ικανοποιηθεί χωρίς υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, που οδηγεί σε αύξηση βάρους.»

«Πάνω από όλα, φροντίστε να τηρείτε τις οδηγίες για την πρόσληψη αλκοόλ, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία εκτός από την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία». Οι ερευνητές προτείνουν ότι όσοι επιθυμούν να τρώνε υγιεινά ενώ καταναλώνουν αλκοόλ να τρώνε σνακ πριν, και όχι αντί για ένα γεύμα. Τα κατάλληλα σνακ περιλαμβάνουν μια μερίδα τυριού (40 γρ.), ανάλατους ξηρούς καρπούς, ρεβίθια και μπαστουνάκια λαχανικών με τζατζίκι ή χούμους με φρέσκα υλικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ευκαιρία να απογειώσετε το γεύμα σας με κοκτέιλ

Συνταγή της ημέρας: λικέρ µασαλά µε εσπεριδοειδή

Ποια είναι η διατροφική αξία των Cranberries και πού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Παγωμένη Μαργαρίτα με καρπούζι και δεντρολίβανο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Close Icon