Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εφέ απεριτίφ: Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο ως φαινόμενο;

Εφέ απεριτίφ: Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο ως φαινόμενο;

Εφέ απεριτίφ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη για αλμυρά φαγητά - αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.



Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη για αλμυρά φαγητά – αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη. Το αλκοόλ είναι ενεργειακά πυκνό, αλλά οι ενδείξεις ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι αδιευκρίνιστες. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι η έρευνα μέχρι σήμερα εξέτασε συνήθως την επίδραση του αλκοόλ μεμονωμένα και όχι σε συνδυασμό με άλλα διατροφικά συστατικά.


Για να μάθετε περισσότερα, η Δρ Amanda Grech, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Αυστραλία και οι συνεργάτες της εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει την όρεξη για διαφορετικούς τύπους φαγητού και την επακόλουθη πρόσληψη θερμίδων. «Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη, ιδιαίτερα για αλμυρά τρόφιμα, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως φαινόμενο απεριτίφ»», λέει ο Δρ Γκρες, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα του FGF-21, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη για πρωτεΐνες και καταστέλλει την όρεξη για γλυκό, αυξάνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι επίσης γνωστό ότι η πρωτεΐνη έχει χορταστική επίδραση. Θέλαμε να μάθουμε εάν οι άνθρωποι επιλέγουν περισσότερες αλμυρές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όταν πίνουν αλκοόλ και, εάν το κάνουν, εάν η χορταστική επίδραση της πρόσθετης διατροφικής πρωτεΐνης οδηγεί στο να λαμβάνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες, παρά την πρόσθετη ενέργεια από το ίδιο το αλκοόλ».

Ο Δρ Γκρεχ ανέλυσε δεδομένα για 9.341 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Διατροφής και Φυσικής Δραστηριότητας της Αυστραλίας, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα υγείας που έγινε ποτέ στην Αυστραλία. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσέγγιση που ονομάζεται διατροφική γεωμετρία, η οποία επινοήθηκε από τα μέλη της ομάδας καθηγητές David Raubenheimer και Stephen Simpson, για να ανιχνεύσει πολύπλοκες διατροφικές συσχετίσεις στις δίαιτες. Ξεμπερδεύει την πολυδιάσταση της διατροφής καθώς όταν αλλάζει ένα θρεπτικό συστατικό, ως συνέπεια αλλάζουν και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η προσέγγιση επιτρέπει την ταυτόχρονη παρατήρηση πολλαπλών συστατικών και την παρατήρηση του τρόπου αλληλεπίδρασης των θρεπτικών συστατικών. Τα δεδομένα περιελάμβαναν πληροφορίες για τα τρόφιμα και τα ποτά που είχε καταναλώσει κάθε συμμετέχων σε μια περίοδο 24 ωρών, τη συνολική ποσότητα ενέργειας που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πόση από αυτή την ενέργεια προερχόταν από πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το 40% των συμμετεχόντων είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Η ανάλυση έδειξε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει αλκοόλ κατανάλωναν περισσότερα αλμυρά φαγητά από εκείνους που δεν είχαν καθόλου αλκοόλ. «Περίεργα», λέει ο καθηγητής David Raubenheimer, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, «αυτό συνδέθηκε με μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη σε ορισμένους καταναλωτές αλκοόλ, αλλά αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη σε άλλους».

Περίπου τα δύο τρίτα όσων κατανάλωναν αλκοόλ επέλεξαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά χαμηλές σε υδατάνθρακες και λιπαρά, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Κατανάλωναν 1.749 kcal (θερμίδες), κατά μέσο όρο. Ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει τις θερμίδες από το αλκοόλ που κατανάλωσαν, είναι 577 kcal λιγότερες από όσες χρειάζονταν για να διατηρήσουν το τρέχον βάρος τους και 451 kcal λιγότερες από τις 2.200 kcal που καταναλώνουν οι μη πότες.

Το άλλο ένα τρίτο των συμμετεχόντων που κατανάλωσαν αλκοόλ επέλεξαν «πρωτεϊνικά  treats». Αυτά είναι πατατάκια, λουκάνικα, επεξεργασμένα κρέατα, σκορδόψωμο, σπρινγκ ρολς, πατάτες και άλλα αλμυρά σνακ που έχουν γεύση umami τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Κατανάλωναν 3.051 kcal κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι έπαιρναν περισσότερες θερμίδες (813 kcal) περισσότερες από το EER τους, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που το αλκοόλ είναι ενεργειακά πυκνό, η κατανάλωση του δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγεί σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, στο τρέχον περιβάλλον παχυσαρκίας τροφίμων, τα σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά είναι άφθονα και φθηνά, και έτσι το αλκοόλ μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Ο Δρ Γκρες προσθέτει: «Όταν καταναλώνετε αλκοόλ και η όρεξή σας είναι αυξημένη, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε πιο υγιεινές πηγές άπαχης πρωτεΐνης όπως άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά ή όσπρια και αποφύγετε την επιθυμία να τσιμπολογήσετε φαγητά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλμυρά σνακ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η όρεξή σας για πρωτεΐνη θα ικανοποιηθεί χωρίς υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, που οδηγεί σε αύξηση βάρους.»

«Πάνω από όλα, φροντίστε να τηρείτε τις οδηγίες για την πρόσληψη αλκοόλ, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία εκτός από την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία». Οι ερευνητές προτείνουν ότι όσοι επιθυμούν να τρώνε υγιεινά ενώ καταναλώνουν αλκοόλ να τρώνε σνακ πριν, και όχι αντί για ένα γεύμα. Τα κατάλληλα σνακ περιλαμβάνουν μια μερίδα τυριού (40 γρ.), ανάλατους ξηρούς καρπούς, ρεβίθια και μπαστουνάκια λαχανικών με τζατζίκι ή χούμους με φρέσκα υλικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ευκαιρία να απογειώσετε το γεύμα σας με κοκτέιλ

Συνταγή της ημέρας: λικέρ µασαλά µε εσπεριδοειδή

Ποια είναι η διατροφική αξία των Cranberries και πού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Παγωμένη Μαργαρίτα με καρπούζι και δεντρολίβανο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon