Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εδώδιμα άνθη: Βρώσιμα λουλούδια, ένας πολύχρωμος θησαυρός γαστρονομίας

Εδώδιμα άνθη: Βρώσιμα λουλούδια, ένας πολύχρωμος θησαυρός γαστρονομίας

Εδώδιμα άνθη: Πειραματιστείτε με βρώσιμα λουλούδια σε σαλάτες, έθνικ συνταγές και επιδόρπια. Θα δώσουν χρώμα, υφή, άρωμα και γεύση στα πιάτα σας για πρωτότυπες εμπειρίες γαστρονομίας!



Τα λουλούδια αποτελούν μέρος της διατροφής μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κινέζοι μάγειρες πειραματίζονταν με βρώσιμα λουλούδια το 3.000 π.Χ. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν βιολέτες και τριαντάφυλλα στο φαγητό τους, καθώς και λεβάντα σε σάλτσες. Η πρακτική συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με πολλά εστιατόρια να χρησιμοποιούν πέταλα για να προσθέσουν μια μοναδική γεύση και εμφάνιση. Αλλά δεν είναι μόνο οι σεφ εστιατορίων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν λουλούδια στη μαγειρική. Θα εκπλαγείτε από το πόσες βρώσιμες ποικιλίες μπορείτε να βρείτε στον δικό σας κήπο. Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή βρώσιμα άνθη και ιδέες για τον τρόπο χρήσης τους.


Πώς να χρησιμοποιήσετε τα βρώσιμα άνθη;

Τα βρώσιμα λουλούδια είναι πάντα καλύτερα όταν μαζεύονται φρέσκα από τον κήπο. Θα έχουν ακόμα καλύτερη γεύση, αν μπορείτε να τα επιλέξετε νωρίς το πρωί. Αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, μην ανησυχείτε. Βάλτε τα κατευθείαν στο ψυγείο (σε πλαστικό δοχείο) και προσπαθήστε να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε λίγες ημέρες. Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε απαλά βυθίζοντάς τα σε ένα μπολ με νερό και ανακινώντας τα απαλά. Αυτό θα πρέπει επίσης να βοηθήσει να απομακρυνθούν τυχόν ζωύφια ή μέλισσες που μπορεί να έχουν μαζευτεί στα πέταλα.

Μιλώντας για τα πέταλα – αυτά είναι τα καλύτερα μέρη πολλών βρώσιμων λουλουδιών. Αφαιρέστε λοιπόν τη βάση του πετάλου (είναι πικρό), καθώς και τους στήμονες και τον κάλυκα μεγαλύτερων λουλουδιών. Κάποια, όπως οι πανσέδες, ωστόσο, μπορείτε να τα φάτε ολόκληρα. Αν έχετε αμφιβολίες για το αν ένα λουλούδι είναι βρώσιμο ή όχι – μην το φάτε. Είναι ένας απλός κανόνας, αλλά αποτελεσματικός. Επίσης, εάν έχετε αλλεργίες στη γύρη, ίσως θελήσετε να αποφύγετε εντελώς τα βρώσιμα λουλούδια. Μην μαζεύετε ξεθωριασμένα, σκονισμένα, παλιά ή αποχρωματισμένα λουλούδια στον κήπο σας (ή όταν ψάχνετε για τροφή) που βρίσκονται κοντά σε δρόμο ή περιοχή που χρησιμοποιούν τα ζώα. Μην τρώτε άνθη με φυτοφάρμακα.

Τριαντάφυλλο και γιασεμί, γεράνι και αγιόκλημα, ντάλια και τόσα πολλά ακόμη λουλούδια σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Δοκιμάστε τα σε σαλάτες, επάνω σε ορεκτικά, ως μέρος κυρίως πιάτων ή και σε επιδόρπια. Προσδίδουν χρώμα και υφές, άρωμα και μοναδικές πινελιές γεύσης σε κάθε πιάτο. Μην φοβάστε να τα εντάξετε στο τραπέζι σας, πάντοτε φροντίζοντας να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Καλή σας όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το ροδόνερο έχει τονωτικές, ενυδατικές και καταπραϋντικές δράσεις στο δέρμα

Ντομάτα : Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Κομηθείτε καλύτερα με τη δύναμη της αρωματοθεραπείας

Μυστικά της μοναδικής Ελληνικής "χωριάτικης" σαλάτας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon