Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

EAT-Lancet: Διατροφή φιλική προς το περιβάλλον και την καρδιά;

EAT-Lancet: Διατροφή φιλική προς το περιβάλλον και την καρδιά;

EAT-Lancet: Η στροφή προς την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τη δημόσια όσο και την πλανητική υγεία.

Η υγιεινή διατροφή είναι συχνή ανησυχία μεταξύ των ατόμων που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον και την υγεία παγκοσμίως. Η Αναφορά Υγιεινής Διατροφής (HRD) είναι ένα διατροφικό πλάνο που έχει σχεδιαστεί με τέτοιους λόγους στο μυαλό. Ένα νέο έγγραφο αναφέρει πόσο πολύ τα άτομα που ακολουθούν το HRD αντιμετωπίζουν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο μαζί με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πράξεών τους.

Εισαγωγή

Οι δίαιτες κακής ποιότητας, που συνδέονται με την υψηλή πρόσληψη νατρίου και τη χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και φρούτων, συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ταυτόχρονα, οι τρέχουσες διατροφικές πρακτικές είναι περιβαλλοντικά μη βιώσιμες για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Έως και το 1/3 των αερίων θερμοκηπίου (GHG), η παραγωγή και σχεδόν τα τρία τέταρτα της κατανάλωσης γλυκού νερού συμβαίνουν κατά την παραγωγή τροφίμων, κυρίως κατά την εκτροφή κρέατος και γαλακτοπαραγωγών ζώων.

Η στροφή προς την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τη δημόσια όσο και την πλανητική υγεία. Το HRD, που προτάθηκε από την Επιτροπή EAT‐Lancet για την υγιεινή διατροφή από τα συστήματα βιώσιμης διατροφής, είναι βαρύ σε φρούτα και λαχανικά, με δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ακόρεστα λιπαρά, με χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, κόκκινο κρέας και γλυκαντικά. Περιλαμβάνονται μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριών, πουλερικών, αμυλούχων λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η έκθεση EAT-Lancet προέβλεψε μείωση του κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας ενηλίκων κατά περίπου ένα πέμπτο έως ένα τέταρτο, αλλά αυτό έχει μελετηθεί ελάχιστα στην πράξη.

Στην παρούσα μελέτη, χρησιμοποιήθηκε μια αποχρώσεις έναντι μιας δυαδικής προσέγγισης για την αξιολόγηση της τήρησης της HRD σε ένα φάσμα διατροφικών επιλογών και της συσχέτισής της με τις καρδιαγγειακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η μελέτη διερεύνησε δεδομένα από περίπου 35.500 συμμετέχοντες στη μελέτη EPIC-NL (Ευρωπαϊκή Προοπτική Διερεύνηση στον Καρκίνο και τη Διατροφή-Ολλανδία). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής για να διερευνήσουν τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων στην HRD, εκφρασμένη ως βαθμολογία.

Στη συνέχεια συνέδεσαν αυτή τη βαθμολογία με αρχεία ασθενειών και θανάτων από εθνικά μητρώα και μητρώα θανάτων, καθώς και με αξιολογήσεις του κύκλου ζωής για να εξετάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο ευτροφισμός, ο οποίος αναφέρεται στον εμπλουτισμό των υδάτινων σωμάτων με θρεπτικά συστατικά σε υπερβολικά επίπεδα, που προκαλεί άνθηση φυκών και μειώνει το διαθέσιμο οξυγόνο για τις μορφές υδρόβιας ζωής, μετρήθηκε για τον τελευταίο σκοπό, καθώς και η οξίνιση του εδάφους, μέσω της εισόδου διοξειδίου του θείου ή του ισοδύναμο, προκαλώντας την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Τι έδειξε η μελέτη;

Οι συμμετέχοντες με υψηλή προσκόλληση στην HRD ήταν κυρίως γυναίκες, με φυσιολογική μάζα σώματος, καλύτερη εκπαίδευση, μη καπνιστικές συνήθειες και χαμηλότερη κατανάλωση θερμίδων ανά ημέρα σε σύγκριση με τους λιγότερο προσκολλημένους συμμετέχοντες. Τα επόμενα 15 χρόνια (διάμεσος), υπήρξαν πάνω από 4.000 καρδιαγγειακά συμβάντα και πάνω από 2.300 συμβάντα στεφανιαίας νόσου. Συνολικά, υπήρξαν ~840 εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλό βαθμό προσκόλλησης στην HRD είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε κατά 14%, ενώ αυτός της στεφανιαίας νόσου μειώθηκε κατά 12%. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) μειώθηκαν σε άτομα με υψηλή προσκόλληση HRD, ενώ η χρήση γης μειώθηκε κατά ~4%. Ο ευτροφισμός του γλυκού νερού και της θάλασσας μειώθηκε κατά 0,5% και 3,3%, αντίστοιχα. Η οξίνιση του εδάφους ήταν ~8% μικρότερη, ενώ η χρήση μπλε (άρδευσης) νερού ήταν μεγαλύτερη κατά ένα τρίτο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Η υψηλή τήρηση του HRD είχε ως αποτέλεσμα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία συνολικά. Τόσο οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι όσο και οι κίνδυνοι για στεφανιαία νόσο ήταν χαμηλότεροι μεταξύ εκείνων με τη στενότερη συμμόρφωση. Ακόμη και με ολικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το μέγεθος των συσχετισμών παρέμεινε παρόμοιο με αυτό των παραπάνω συνθηκών, αν και δεν είχε στατιστική σημασία.

Παρομοίως, ο αντίκτυπος του HRD στο περιβάλλον ήταν μη αμελητέος, με σημαντικές θεωρούμενες μικρές μειώσεις στον αριθμό των θρεπτικών ουσιών που επιτρέπεται να εισέλθουν στο θαλάσσιο και γλυκό νερό, λιγότερη οξίνιση του εδάφους πάνω από το δέκατο πέμπτο, χαμηλότερες εκπομπές GHG και μείωση της χρήσης γης . Τα ευρήματα που χρησιμοποιούν αυτήν την εκλεπτυσμένη βαθμολογία HRD αντικατοπτρίζουν εκείνα προηγούμενων μελετών, εκτός από την έλλειψη συσχέτισης με το εγκεφαλικό επεισόδιο σε μια προηγούμενη μελέτη.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο εύρημα, δεδομένου του μικρού αριθμού περιπτώσεων σε αυτή τη μελέτη. Η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάματα επιβεβαιώνει επίσης τα ευρήματα παλαιότερων ερευνητών που βασίστηκαν στη μεσογειακή και άλλες δίαιτες που προάγουν την υγεία. Οι παρατηρούμενες δίαιτες μπορεί να εξακολουθούν να μην είναι οι βέλτιστες και περαιτέρω βελτιώσεις ως προς την HRD μπορεί να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στους δείκτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η πράσινη μεσογειακή διατροφή μειώνει σημαντικά την εγγύς αορτική δυσκαμψία

Κάντε το γιαούρτι μέρος της καθημερινής σας διατροφής

Ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

Τα φρούτα βοηθούν στην πέψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του χυμού καρότου για τα νεφρά με άδειο στομάχι

Χυμός καρότου: Ένας απλός και φυσικός τρόπος για να υποστηρίξετε την καλή λειτουργία των νεφρών. Τα αντιοξειδωτικά, η βήτα-καροτίνη και το κάλιο που περιέχει συμβάλλουν στην αποτοξίνωση, την προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Το ελαιόλαδο και η επίδρασή του στη μακροζωία

Ελαιόλαδο :Όχι μόνο είναι ένα νόστιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για μακροζωία.

Σκόνες πρωτεΐνης: Είναι ασφαλείς για την υγεία των γυναικών;

Σκόνες πρωτεΐνης: Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών που επιθυμούν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης τους, είτε για να υποστηρίξουν τη μυϊκή ανάπτυξη, είτε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Ποια είναι η αλήθεια για τον εθισμό στο γρήγορο φαγητό;

Fast Food: Ο εθισμός στο γρήγορο φαγητό είναι πραγματικός και εξαρτάται από χημικές αντιδράσεις και ψυχολογικούς παράγοντες. Η επίγνωση των κινδύνων και η λήψη υγιεινών επιλογών είναι τα πρώτα βήματα για να σπάσετε αυτόν τον επιβλαβή κύκλο και να διατηρήσετε μια πιο ισορροπημένη και υγιή ζωή.

Είναι η vegan διατροφή αποτελεσματική στην απώλεια κιλών;

Χορτοφαγία απώλεια κιλών: Η vegan διατροφή μπορεί να είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, αλλά η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια vegan διατροφή περιλαμβάνει αποκλειστικά φυτικά τρόφιμα

Συνταγή για κοπανάκια κοτόπουλου με κάρυ 

Τα κομμάτια κοτόπουλου με κάρυ είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί γρήγορα και να ενθουσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Ακολουθήστε τη συνταγή παρακάτω για να δημιουργήσετε αυτό το λαχταριστό γεύμα.

Η ιδανική συνταγή κέικ χωρίς ζάχαρη για παιδιά

Κέικ σοκολάτας: Αν ψάχνετε για μια υγιεινή επιλογή για επιδόρπιο που να μην περιέχει ζάχαρη, αυτό το κέικ σοκολάτας είναι η ιδανική λύση! Με πλούσια γεύση και απλά υλικά, μπορείτε να απολαύσετε μια νόστιμη λιχουδιά χωρίς ενοχές.

Close Icon