Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

E. coli: Πολυανθεκτικά βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ

E. coli: Πολυανθεκτικά βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ

"Στρατηγικές σε επίπεδο εκτροφής, όπως εμβόλια, για τη μείωση της παρουσίας συγκεκριμένων πολυανθεκτικών και παθογόνων βακτηρίων στα ζώα παραγωγής τροφίμων, γεγονός που θα μείωνε τη μεταφορά κρέατος και τον κίνδυνο για τον καταναλωτή." "Ο καταναλωτής διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων μέσω του σωστού χειρισμού των τροφίμων.


E. coli: Από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Πολυανθεκτικά βακτήρια E. coli βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που εξετάστηκαν σε ισπανική μελέτη. Στελέχη E. coli ικανά να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους ήταν επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένα, όπως θα ακουστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2023, Κοπεγχάγη, 15-18 Απριλίου). Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά φθάνει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σε όλον τον κόσμο. Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν περίπου 700.000 ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και, με τον αριθμό αυτό να προβλέπεται να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τα πολυανθεκτικά βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τα ζώα στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας, αλλά, λόγω εμπορικών ευαισθησιών, τα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων στα τρόφιμα δεν διατίθενται ευρέως. Για να μάθουν περισσότερα, η Dr. Azucena Mora Gutiérrez και η Dr. Vanesa García Menéndez, του Πανεπιστημίου Santiago de Compostela-Lugo, Lugo, Ισπανία, μαζί με συναδέλφους τους από άλλα ερευνητικά κέντρα, σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων για να αξιολογήσουν τα επίπεδα πολυανθεκτικών και εξωεντερικών παθογόνων εντεροβακτηρίων (Klebsiella pneumoniae, E. coli και άλλα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν πολυανθεκτικές λοιμώξεις, όπως σηψαιμία ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος) στο κρέας που πωλείται στα ισπανικά σούπερ μάρκετ. Ανέλυσαν 100 προϊόντα κρέατος (από 25 κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό κρέας) που επιλέχθηκαν τυχαία από σούπερ μάρκετ στο Οβιέδο κατά τη διάρκεια του 2020. Η πλειονότητα (73%) των προϊόντων κρέατος περιείχε επίπεδα E. coli που ήταν εντός των ορίων ασφάλειας τροφίμων. Παρόλα αυτά, σχεδόν τα μισά (49%) περιείχαν πολυανθεκτικά ή/και δυνητικά παθογόνα E. coli. Από αυτά, 82 απομονώσεις E. coli ανακτήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν. Επιπλέον, 12 απομονώσεις K. pneumoniae ανακτήθηκαν από 10 από τα 100 προϊόντα κρέατος (7 κοτόπουλο, 2 γαλοπούλα και 1 χοιρινό).

Σαράντα από τα 100 προϊόντα κρέατος περιείχαν πολυανθεκτικά E. coli (56 από τα 82 E. coli που χαρακτηρίστηκαν). Σε αυτά περιλαμβάνονταν E. coli που παρήγαγαν β-λακταμάσες εκτεταμένου φάσματος (ESBLs), ένζυμα που προσδίδουν αντοχή στα περισσότερα αντιβιοτικά β-λακτάμης, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλλίνης, των κεφαλοσπορινών και της μονοβακτάμης αζτρεονάμης. Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για τη μεταφορά E. coli που παράγει ESBL ανά τύπο κρέατος ήταν: 68% γαλοπούλα, 56% κοτόπουλο, 16% βοδινό κρέας και 12% χοιρινό κρέας. Αυτή η υψηλότερη παρουσία στελεχών E. coli που παράγουν ESBL στα πουλερικά σε σύγκριση με άλλους τύπους κρέατος οφείλεται πιθανώς σε διαφορές στην παραγωγή και τη σφαγή. Το 27% των προϊόντων κρέατος περιείχε δυνητικά παθογόνα εξωεντερικά E. coli (ExPEC). Τα ExPEC διαθέτουν γονίδια που τους επιτρέπουν να προκαλούν ασθένειες εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα ExPEC προκαλούν τη συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), είναι η κύρια αιτία βακτηριαιμίας (σηψαιμίας) των ενηλίκων και είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία νεογνικής μηνιγγίτιδας. Το έξι τοις εκατό των προϊόντων κρέατος περιείχαν ουροπαθογόνα (UPEC) E. coli-UPEC ανήκουν στην ομάδα ExPEC- αυτά διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ιογένεσης που τους επιτρέπουν να προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Ένα τοις εκατό των προϊόντων κρέατος περιείχε E. coli που έφερε το γονίδιο mcr-1. Αυτό το γονίδιο προσδίδει αντοχή στην κολιστίνη, ένα αντιβιοτικό έσχατης ανάγκης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα τα άλλα αντιβιοτικά. Οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι σε προηγούμενη μελέτη ανέφεραν υψηλά επίπεδα βακτηρίων που ήταν δυνητικά ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ανθρώπινες λοιμώξεις ή/και πολυανθεκτικότητα σε κοτόπουλο και γαλοπούλα, δηλώνουν ότι η τελευταία τους έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές μπορεί επίσης να εκτεθούν σε αυτά τα βακτήρια μέσω του βοείου και του χοιρινού κρέατος. Ζητούν την τακτική αξιολόγηση των επιπέδων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ExPEC E. coli, στα προϊόντα κρέατος. Ο Dr. Mora προσθέτει: “Οι παρεμβάσεις από το αγρόκτημα στο πιρούνι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την προστασία του καταναλωτή. Για παράδειγμα, η εφαρμογή εργαστηριακών μεθόδων επιτήρησης που θα επιτρέψουν την περαιτέρω μελέτη των βακτηρίων υψηλού κινδύνου (στα ζώα εκτροφής και στο κρέας) και την εξέλιξή τους λόγω των τελευταίων προγραμμάτων περιορισμού της ΕΕ για τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνιατρική”.

“Στρατηγικές σε επίπεδο εκτροφής, όπως εμβόλια, για τη μείωση της παρουσίας συγκεκριμένων πολυανθεκτικών και παθογόνων βακτηρίων στα ζώα παραγωγής τροφίμων, γεγονός που θα μείωνε τη μεταφορά κρέατος και τον κίνδυνο για τον καταναλωτή.” “Ο καταναλωτής διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων μέσω του σωστού χειρισμού των τροφίμων. Οι συμβουλές προς τους καταναλωτές περιλαμβάνουν τη μη διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι, το καλό μαγείρεμα του κρέατος, τη σωστή αποθήκευση του στο ψυγείο και την κατάλληλη απολύμανση των μαχαιριών, των σανίδων κοπής και άλλων μαγειρικών σκευών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του ωμού κρέατος, ώστε να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση. Με αυτά τα μέτρα, η κατανάλωση κρέατος γίνεται απόλαυση και μηδενικός κίνδυνος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θεοκλής Ζαούτης: Η Ελλάδα έχει υψηλό επιπολασμό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Συγκροτήθηκε επιτροπή για αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία η ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon