Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δυσμενείς συνέπειες στον οργανισμό από την υπερκατανάλωση ζάχαρης

Δυσμενείς συνέπειες στον οργανισμό από την υπερκατανάλωση ζάχαρης

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η όρεξη για ζάχαρη βρίσκεται στο DNA μας, ενώ είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται μαζικά εδώ και αιώνες. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ήπια κατανάλωσή της είναι το καλύτερο καύσιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού ενώ κάποιοι άλλοι επισημαίνουν ότι η ίδια μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία, την ομορφιά και τη σιλουέτα μας.

Τι ακριβώς όμως ισχύει και τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε ζάχαρη;

Ο εγκέφαλός μας υποφέρει

Η φρουκτόζη, η ζάχαρη που εμφανίζεται φυσικά στα φρούτα, είναι ένα συστατικό, με γλυκόζη, από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) και επιτραπέζιας ζάχαρης, το οποίο ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, αναφέρει ο ενδοκρινολόγος Robert Lustig, MD, του Νοσοκομείου παίδων UCSF Benioff στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, μια διατροφή γεμάτη με φρουκτόζη (ειδικά από HFCS) μπορεί σύμφωνα με έρευνα να επηρεάσει τα κέντρα εκείνα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Μας ανοίγει την όρεξη

Σύμφωνα με έρευνες η φρουκτόζη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αίσθημα της όρεξης και της πληρότητας. Με απλά λόγια ένα μπισκότο δεν κόβει την όρεξη μας, αλλά αντιθέτως μας την ανοίγει.

Το δέρμα μας γερνά γρηγορότερα

Σύμφωνα με μελέτες, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να παρεμποδίσει την παρασκευή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που κρατά το δέρμα φρέσκο και νεανικό. Μία διατροφή που θα εμπεριέχει αρκετή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και σε πρόωρες ρυτίδες.

Η περίσσεια ζάχαρη αποθηκεύεται ως λίπος

Το ήπαρ έχει μια έμφυτη ικανότητα να μεταβολίζει τη ζάχαρη και να τη χρησιμοποιούν για ενέργεια, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό, εξηγεί ο Dr. Lustig. Η φρουκτόζη που έχει απομείνει μετατρέπεται σε λίπος στο ήπαρ, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα κύτταρα μας πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα

Η φρουκτόζη επιταχύνει τη συνήθη διαδικασία οξείδωσης στα κύτταρα μας, αναφέρει ο Dr. Lustig. Το αποτέλεσμα; Οι πρωτεΐνες, οι ιστοί, και τα όργανα μπορούν να υποστούν σοβαρές ζημιές όπως εκείνης της ηπατικής νόσου και της νεφρικής ανεπάρκειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon