Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δυσμενείς συνέπειες στον οργανισμό από την υπερκατανάλωση ζάχαρης

Δυσμενείς συνέπειες στον οργανισμό από την υπερκατανάλωση ζάχαρης

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η όρεξη για ζάχαρη βρίσκεται στο DNA μας, ενώ είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται μαζικά εδώ και αιώνες. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ήπια κατανάλωσή της είναι το καλύτερο καύσιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού ενώ κάποιοι άλλοι επισημαίνουν ότι η ίδια μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία, την ομορφιά και τη σιλουέτα μας.

Τι ακριβώς όμως ισχύει και τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε ζάχαρη;

Ο εγκέφαλός μας υποφέρει

Η φρουκτόζη, η ζάχαρη που εμφανίζεται φυσικά στα φρούτα, είναι ένα συστατικό, με γλυκόζη, από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) και επιτραπέζιας ζάχαρης, το οποίο ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, αναφέρει ο ενδοκρινολόγος Robert Lustig, MD, του Νοσοκομείου παίδων UCSF Benioff στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, μια διατροφή γεμάτη με φρουκτόζη (ειδικά από HFCS) μπορεί σύμφωνα με έρευνα να επηρεάσει τα κέντρα εκείνα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Μας ανοίγει την όρεξη

Σύμφωνα με έρευνες η φρουκτόζη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αίσθημα της όρεξης και της πληρότητας. Με απλά λόγια ένα μπισκότο δεν κόβει την όρεξη μας, αλλά αντιθέτως μας την ανοίγει.

Το δέρμα μας γερνά γρηγορότερα

Σύμφωνα με μελέτες, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να παρεμποδίσει την παρασκευή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που κρατά το δέρμα φρέσκο και νεανικό. Μία διατροφή που θα εμπεριέχει αρκετή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και σε πρόωρες ρυτίδες.

Η περίσσεια ζάχαρη αποθηκεύεται ως λίπος

Το ήπαρ έχει μια έμφυτη ικανότητα να μεταβολίζει τη ζάχαρη και να τη χρησιμοποιούν για ενέργεια, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό, εξηγεί ο Dr. Lustig. Η φρουκτόζη που έχει απομείνει μετατρέπεται σε λίπος στο ήπαρ, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα κύτταρα μας πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα

Η φρουκτόζη επιταχύνει τη συνήθη διαδικασία οξείδωσης στα κύτταρα μας, αναφέρει ο Dr. Lustig. Το αποτέλεσμα; Οι πρωτεΐνες, οι ιστοί, και τα όργανα μπορούν να υποστούν σοβαρές ζημιές όπως εκείνης της ηπατικής νόσου και της νεφρικής ανεπάρκειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υπερκατανάλωση ζάχαρης: Σοβαρά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Πώς να αυξήσετε τα υγιή λιπαρά στην διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς και κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένα σάκχαρα και υψηλό νάτριο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών.

Ιδέες για σνακ για ενέργεια που διαρκεί

Σνακ ενέργεια: Η επιλογή των σωστών σνακ μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σνακ που παρέχουν σταθερή και μακροχρόνια ενέργεια συνδυάζουν πρωτεΐνες

Είναι το γάλα σόγιας καλή πηγή πρωτεΐνης;

Γάλα σόγιας: Πλούσιο σε πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά και χοληστερόλη και πλούσιο σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Πρέπει να πλένουμε το αβοκάντο πριν το χρησιμοποιήσουμε;

Αβοκάντο οφέλη: Το πλύσιμο του αβοκάντο πριν από τη χρήση είναι απαραίτητο, όχι μόνο για την απομάκρυνση βρωμιάς και μικροβίων, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι τα φρούτα που καταναλώνουμε είναι ασφαλή.

Τι πρέπει να ξέρεις για τις δίαιτες χωρίς ζάχαρη

Χωρίς ζάχαρη: Οι δίαιτες χωρίς ζάχαρη γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, καθώς πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η μείωση της ζάχαρης μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, πριν υιοθετήσετε μια δίαιτα

Ένας φυσικός σύμμαχος κατά του πόνου στη μέση

Αποξηραμένα βερίκοκα: Η περιεκτικότητά τους σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά τα καθιστά πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση υγιών μυών και οστών.

Close Icon