Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δυσανεξία γλουτένη: Ποιοι είναι οι λόγοι που υποφέρουμε από δυσανεξία στη γλουτένη;

Δυσανεξία γλουτένη: Ποιοι είναι οι λόγοι που υποφέρουμε από δυσανεξία στη γλουτένη;

Δυσανεξία γλουτένη: Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο

Η δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή και ως ευαισθησία στη γλουτένη ή μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS), είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από έναν περιβαλλοντικό παράγοντα όπως ένα συστατικό γλουτένης του σιταριού και άλλων δημητριακών σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Οι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού έχουν υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν ευαισθησία στη γλουτένη σε σύγκριση με άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη

Παρόλο που τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη έχουν πολλά συμπτώματα δυσαπορρόφησης όπως διάρροια, στεατόρροια ή κολλώδη κόπρανα, αέρια, φούσκωμα, απώλεια βάρους και διατροφική ανεπάρκεια, η πλειοψηφία των ατόμων με ευαισθησία στη γλουτένη δεν παρουσιάζει πολλά συμπτώματα και η ασθένεια συχνά θεωρείται πολύ σιωπηλή, λένε οι ειδικοί. Η έλλειψη ευαισθησίας στη γλουτένη σχετίζεται επίσης με πολλές άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 1, η νόσος του θυρεοειδούς, η αυτοάνοση δερματίτιδα και η νεφροπάθεια IGA. Η κύρια ανησυχία με αυτούς τους ασθενείς είναι ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους του γαστρεντερικού και λεμφώματος. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η αποφυγή της γλουτένης παραμένουν η καλύτερη θεραπεία για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη.

Ποιες είναι οι αιτίες της δυσανεξίας στη γλουτένη

Αν και τα ακριβή αίτια της δυσανεξίας στη γλουτένη δεν είναι πλήρως κατανοητά, αρκετοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της όπως αναφέρθηκε. Αυτά περιλαμβάνουν:

1. Ανοσολογική απόκριση

«Η γλουτένη περιέχει πρωτεΐνες που το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ατόμων τις αντιλαμβάνεται ως ξένους εισβολείς. Αυτό πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση, που οδηγεί σε φλεγμονή και διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη», λέει ο Δρ Bajaj.

2. Γενετική

Μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη γλουτένη. Ορισμένα γονίδια όπως το HLA-DQ2 και το HLA-DQ8 βρίσκονται συνήθως σε άτομα με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από τη γλουτένη. Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην ευαισθησία στη γλουτένη, αν και οι συγκεκριμένοι που εμπλέκονται δεν είναι ακόμη επαρκώς καθορισμένοι.

3. Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου

Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, η δυσανεξία στη γλουτένη σχετίζεται με αυξημένη εντερική διαπερατότητα, που συχνά αναφέρεται ως σύνδρομο διαρροής εντέρου. Σε αυτή την κατάσταση, η επένδυση του λεπτού εντέρου γίνεται πιο διαπερατή, επιτρέποντας σε μεγαλύτερα σωματίδια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης γλουτένης, να περάσουν και να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση.

4. Ζύμωση γλουτένης

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι η ζύμωση της γλουτένης στο έντερο από βακτήρια και ζυμομύκητες μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη. Η διαδικασία της ζύμωσης παράγει ουσίες που προκαλούν δυσφορία και πεπτικά συμπτώματα.

Πώς να διαχειριστείτε τη δυσανεξία στη γλουτένη

Η διασύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος, των γονιδίων, του μικροβιώματος του εντέρου και των περιβαλλοντικών παραγόντων είναι πολύπλοκη και δυσνόητη. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τα συμπτώματά σας, να πραγματοποιήσετε τις κατάλληλες δοκιμές και να σας καθοδηγήσει σε μια δίαιτα εξάλειψης ή άλλες διατροφικές τροποποιήσεις για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις καταστάσεις σας. Μέσω ενός σωστού διατροφικού καθεστώτος, τα συμπτώματα μπορούν να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό με την απαλλαγή από τα ερεθίσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταλάβουμε ότι πάσχουμε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Τα ραντεβού για φαγητό με κοιλιοκάκη είναι μια πρόκληση

Πώς η κοιλιοκάκη επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Τα ζυμαρικά ή οι πατάτες είναι καλύτερα για την υγεία;

Μια άλλη εναλλακτική λύση για φυτικό γάλα είναι το γάλα πατάτας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon