Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δυσανεξία γλουτένη: Ποιοι είναι οι λόγοι που υποφέρουμε από δυσανεξία στη γλουτένη;

Δυσανεξία γλουτένη: Ποιοι είναι οι λόγοι που υποφέρουμε από δυσανεξία στη γλουτένη;

Δυσανεξία γλουτένη: Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο



Η δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή και ως ευαισθησία στη γλουτένη ή μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS), είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από έναν περιβαλλοντικό παράγοντα όπως ένα συστατικό γλουτένης του σιταριού και άλλων δημητριακών σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Οι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού έχουν υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν ευαισθησία στη γλουτένη σε σύγκριση με άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό.


Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη

Παρόλο που τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη έχουν πολλά συμπτώματα δυσαπορρόφησης όπως διάρροια, στεατόρροια ή κολλώδη κόπρανα, αέρια, φούσκωμα, απώλεια βάρους και διατροφική ανεπάρκεια, η πλειοψηφία των ατόμων με ευαισθησία στη γλουτένη δεν παρουσιάζει πολλά συμπτώματα και η ασθένεια συχνά θεωρείται πολύ σιωπηλή, λένε οι ειδικοί. Η έλλειψη ευαισθησίας στη γλουτένη σχετίζεται επίσης με πολλές άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 1, η νόσος του θυρεοειδούς, η αυτοάνοση δερματίτιδα και η νεφροπάθεια IGA. Η κύρια ανησυχία με αυτούς τους ασθενείς είναι ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους του γαστρεντερικού και λεμφώματος. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η αποφυγή της γλουτένης παραμένουν η καλύτερη θεραπεία για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη.

Ποιες είναι οι αιτίες της δυσανεξίας στη γλουτένη

Αν και τα ακριβή αίτια της δυσανεξίας στη γλουτένη δεν είναι πλήρως κατανοητά, αρκετοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της όπως αναφέρθηκε. Αυτά περιλαμβάνουν:

1. Ανοσολογική απόκριση

«Η γλουτένη περιέχει πρωτεΐνες που το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ατόμων τις αντιλαμβάνεται ως ξένους εισβολείς. Αυτό πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση, που οδηγεί σε φλεγμονή και διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη», λέει ο Δρ Bajaj.

2. Γενετική

Μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη γλουτένη. Ορισμένα γονίδια όπως το HLA-DQ2 και το HLA-DQ8 βρίσκονται συνήθως σε άτομα με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από τη γλουτένη. Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην ευαισθησία στη γλουτένη, αν και οι συγκεκριμένοι που εμπλέκονται δεν είναι ακόμη επαρκώς καθορισμένοι.

3. Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου

Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, η δυσανεξία στη γλουτένη σχετίζεται με αυξημένη εντερική διαπερατότητα, που συχνά αναφέρεται ως σύνδρομο διαρροής εντέρου. Σε αυτή την κατάσταση, η επένδυση του λεπτού εντέρου γίνεται πιο διαπερατή, επιτρέποντας σε μεγαλύτερα σωματίδια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης γλουτένης, να περάσουν και να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση.

4. Ζύμωση γλουτένης

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι η ζύμωση της γλουτένης στο έντερο από βακτήρια και ζυμομύκητες μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη. Η διαδικασία της ζύμωσης παράγει ουσίες που προκαλούν δυσφορία και πεπτικά συμπτώματα.

Πώς να διαχειριστείτε τη δυσανεξία στη γλουτένη

Η διασύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος, των γονιδίων, του μικροβιώματος του εντέρου και των περιβαλλοντικών παραγόντων είναι πολύπλοκη και δυσνόητη. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τα συμπτώματά σας, να πραγματοποιήσετε τις κατάλληλες δοκιμές και να σας καθοδηγήσει σε μια δίαιτα εξάλειψης ή άλλες διατροφικές τροποποιήσεις για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις καταστάσεις σας. Μέσω ενός σωστού διατροφικού καθεστώτος, τα συμπτώματα μπορούν να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό με την απαλλαγή από τα ερεθίσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταλάβουμε ότι πάσχουμε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Τα ραντεβού για φαγητό με κοιλιοκάκη είναι μια πρόκληση

Πώς η κοιλιοκάκη επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Τα ζυμαρικά ή οι πατάτες είναι καλύτερα για την υγεία;

Μια άλλη εναλλακτική λύση για φυτικό γάλα είναι το γάλα πατάτας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon