Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δυσανεξία φρουκτόζη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Δυσανεξία φρουκτόζη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Δυσανεξία φρουκτόζη: Μελέτες δείχνουν ότι το 35%-75% του πληθυσμού μπορεί να έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη.



Μελέτες δείχνουν ότι το 35%-75% του πληθυσμού μπορεί να έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη. Νιώθετε πρήξιμο, αέρια ή πόνο στην κοιλιά μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών; Για μερικούς ανθρώπους, τα τρόφιμα που τρώμε δεν συμφωνούν μαζί μας και δεν μεταβολίζονται σωστά. Πολλοί από εμάς έχουμε μια αμφιλεγόμενη άποψη για τους απλούς υδατάνθρακες, με άλλα λόγια, τα απλά σάκχαρα.


Μερικοί από εμάς έχουμε προβλήματα με την υπερκατανάλωση τροφής, η οποία πηγαίνει στους γοφούς μας. Αντίθετα, άλλοι, όπως εκείνοι με δυσανεξία στη φρουκτόζη, δεν μπορούν να μεταβολίσουν σωστά το σάκχαρο και να αναπτύξουν σημάδια γαστρεντερικού συστήματος, όπως φούσκωμα, υπερβολικά αέρια και μαλακά κόπρανα.

Τι είναι η φρουκτόζη;
Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται σε φρούτα και άλλα φυτά. Αν και δεν είναι πιθανό να συναντήσετε τους όρους μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες στην καθημερινή σας ζωή, πιθανότατα έχετε ακούσει για γλυκόζη και φρουκτόζη ή μονοσακχαρίτες και σακχαρόζη (ένας δισακχαρίτης παράγεται με το συνδυασμό γλυκόζης και φρουκτόζης). Αυτά είναι φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα και προστίθενται σε πολλά πράγματα για να τα γλυκάνουν ή για να δώσουν γεύση. Ωστόσο, κάθε άτομο διασπά αυτά τα σάκχαρα διαφορετικά.

Αρκετά τρόφιμα περιέχουν φυσικά φρουκτόζη, ένα μόριο μονοσακχαρίτη 6 άνθρακα . Ορισμένα φρούτα, λαχανικά και μέλι είναι παραδείγματα τροφών πλούσιων σε φρουκτόζη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρασκευαστεί ενζυματικά από καλαμπόκι για την παρασκευή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) , το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα γλυκαντικά και αναψυκτικά.

Τι είναι η δυσανεξία στη φρουκτόζη;
Η δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι η αδυναμία πέψης της φρουκτόζης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημάδια διαταραχής του γαστρεντερικού συστήματος, ακόμη και νωθρότητα και πόνο.

Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν και να επεξεργαστούν μόνο συγκεκριμένες ποσότητες φρουκτόζης. Όταν το επίπεδο κατάποσης υπερβαίνει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη ζάχαρη, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη. Ωστόσο, η ποσότητα της φρουκτόζης που προκαλεί τα σημάδια διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Όταν πάρα πολλή φρουκτόζη παραμένει στο έντερο άπεπτη, δημιουργεί ένα οσμωτικό αποτέλεσμα . Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση νερού στα έντερα, με αποτέλεσμα η πέψη των τροφίμων να κινείται πιο γρήγορα στο παχύ έντερο. Μόλις εισέλθει στο κόλον, τα βακτήρια το χρησιμοποιούν ως τροφή, παράγοντας υπερβολικά αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα.

Αιτίες δυσανεξίας στη φρουκτόζη
Αρκετές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια καταδεικνύουν δύο βασικές αιτίες δυσανεξίας στη φρουκτόζη . Μια μορφή εμφανίζεται δευτερογενώς σε μια γενετική προδιάθεση. Εδώ, ένα άτομο δεν έχει ένα συγκεκριμένο ηπατικό ένζυμο (αλδολάση Β) που βοηθά στη διάσπαση της φρουκτόζης. Το άλλο, η δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης ή η ατελή απορρόφηση , προκύπτει όταν το έντερο ενός ατόμου δεν μπορεί να μεταφέρει όλη τη φρουκτόζη μέσω του τοιχώματος του εντέρου στα κύτταρα. Το τελευταίο εμφανίζεται σε διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

5 είδη τυριών που μπορείτε να φάτε παρά τη δυσανεξία στη λακτόζη

Τεχνητά γλυκαντικά: Έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του εντέρου ή στο μεταβολισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon