Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δυσανεξία φρουκτόζη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Δυσανεξία φρουκτόζη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Δυσανεξία φρουκτόζη: Μελέτες δείχνουν ότι το 35%-75% του πληθυσμού μπορεί να έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη.


Μελέτες δείχνουν ότι το 35%-75% του πληθυσμού μπορεί να έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη. Νιώθετε πρήξιμο, αέρια ή πόνο στην κοιλιά μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών; Για μερικούς ανθρώπους, τα τρόφιμα που τρώμε δεν συμφωνούν μαζί μας και δεν μεταβολίζονται σωστά. Πολλοί από εμάς έχουμε μια αμφιλεγόμενη άποψη για τους απλούς υδατάνθρακες, με άλλα λόγια, τα απλά σάκχαρα.

Μερικοί από εμάς έχουμε προβλήματα με την υπερκατανάλωση τροφής, η οποία πηγαίνει στους γοφούς μας. Αντίθετα, άλλοι, όπως εκείνοι με δυσανεξία στη φρουκτόζη, δεν μπορούν να μεταβολίσουν σωστά το σάκχαρο και να αναπτύξουν σημάδια γαστρεντερικού συστήματος, όπως φούσκωμα, υπερβολικά αέρια και μαλακά κόπρανα.

Τι είναι η φρουκτόζη;
Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται σε φρούτα και άλλα φυτά. Αν και δεν είναι πιθανό να συναντήσετε τους όρους μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες στην καθημερινή σας ζωή, πιθανότατα έχετε ακούσει για γλυκόζη και φρουκτόζη ή μονοσακχαρίτες και σακχαρόζη (ένας δισακχαρίτης παράγεται με το συνδυασμό γλυκόζης και φρουκτόζης). Αυτά είναι φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα και προστίθενται σε πολλά πράγματα για να τα γλυκάνουν ή για να δώσουν γεύση. Ωστόσο, κάθε άτομο διασπά αυτά τα σάκχαρα διαφορετικά.

Αρκετά τρόφιμα περιέχουν φυσικά φρουκτόζη, ένα μόριο μονοσακχαρίτη 6 άνθρακα . Ορισμένα φρούτα, λαχανικά και μέλι είναι παραδείγματα τροφών πλούσιων σε φρουκτόζη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρασκευαστεί ενζυματικά από καλαμπόκι για την παρασκευή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) , το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα γλυκαντικά και αναψυκτικά.

Τι είναι η δυσανεξία στη φρουκτόζη;
Η δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι η αδυναμία πέψης της φρουκτόζης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημάδια διαταραχής του γαστρεντερικού συστήματος, ακόμη και νωθρότητα και πόνο.

Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν και να επεξεργαστούν μόνο συγκεκριμένες ποσότητες φρουκτόζης. Όταν το επίπεδο κατάποσης υπερβαίνει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη ζάχαρη, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη. Ωστόσο, η ποσότητα της φρουκτόζης που προκαλεί τα σημάδια διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Όταν πάρα πολλή φρουκτόζη παραμένει στο έντερο άπεπτη, δημιουργεί ένα οσμωτικό αποτέλεσμα . Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση νερού στα έντερα, με αποτέλεσμα η πέψη των τροφίμων να κινείται πιο γρήγορα στο παχύ έντερο. Μόλις εισέλθει στο κόλον, τα βακτήρια το χρησιμοποιούν ως τροφή, παράγοντας υπερβολικά αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα.

Αιτίες δυσανεξίας στη φρουκτόζη
Αρκετές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια καταδεικνύουν δύο βασικές αιτίες δυσανεξίας στη φρουκτόζη . Μια μορφή εμφανίζεται δευτερογενώς σε μια γενετική προδιάθεση. Εδώ, ένα άτομο δεν έχει ένα συγκεκριμένο ηπατικό ένζυμο (αλδολάση Β) που βοηθά στη διάσπαση της φρουκτόζης. Το άλλο, η δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης ή η ατελή απορρόφηση , προκύπτει όταν το έντερο ενός ατόμου δεν μπορεί να μεταφέρει όλη τη φρουκτόζη μέσω του τοιχώματος του εντέρου στα κύτταρα. Το τελευταίο εμφανίζεται σε διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

5 είδη τυριών που μπορείτε να φάτε παρά τη δυσανεξία στη λακτόζη

Τεχνητά γλυκαντικά: Έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του εντέρου ή στο μεταβολισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon