Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δυσανεξία φρουκτόζη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Δυσανεξία φρουκτόζη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

Δυσανεξία φρουκτόζη: Μελέτες δείχνουν ότι το 35%-75% του πληθυσμού μπορεί να έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη.


Μελέτες δείχνουν ότι το 35%-75% του πληθυσμού μπορεί να έχει δυσανεξία στη φρουκτόζη. Νιώθετε πρήξιμο, αέρια ή πόνο στην κοιλιά μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών; Για μερικούς ανθρώπους, τα τρόφιμα που τρώμε δεν συμφωνούν μαζί μας και δεν μεταβολίζονται σωστά. Πολλοί από εμάς έχουμε μια αμφιλεγόμενη άποψη για τους απλούς υδατάνθρακες, με άλλα λόγια, τα απλά σάκχαρα.

Μερικοί από εμάς έχουμε προβλήματα με την υπερκατανάλωση τροφής, η οποία πηγαίνει στους γοφούς μας. Αντίθετα, άλλοι, όπως εκείνοι με δυσανεξία στη φρουκτόζη, δεν μπορούν να μεταβολίσουν σωστά το σάκχαρο και να αναπτύξουν σημάδια γαστρεντερικού συστήματος, όπως φούσκωμα, υπερβολικά αέρια και μαλακά κόπρανα.

Τι είναι η φρουκτόζη;
Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται σε φρούτα και άλλα φυτά. Αν και δεν είναι πιθανό να συναντήσετε τους όρους μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες στην καθημερινή σας ζωή, πιθανότατα έχετε ακούσει για γλυκόζη και φρουκτόζη ή μονοσακχαρίτες και σακχαρόζη (ένας δισακχαρίτης παράγεται με το συνδυασμό γλυκόζης και φρουκτόζης). Αυτά είναι φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα και προστίθενται σε πολλά πράγματα για να τα γλυκάνουν ή για να δώσουν γεύση. Ωστόσο, κάθε άτομο διασπά αυτά τα σάκχαρα διαφορετικά.

Αρκετά τρόφιμα περιέχουν φυσικά φρουκτόζη, ένα μόριο μονοσακχαρίτη 6 άνθρακα . Ορισμένα φρούτα, λαχανικά και μέλι είναι παραδείγματα τροφών πλούσιων σε φρουκτόζη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρασκευαστεί ενζυματικά από καλαμπόκι για την παρασκευή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) , το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα γλυκαντικά και αναψυκτικά.

Τι είναι η δυσανεξία στη φρουκτόζη;
Η δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι η αδυναμία πέψης της φρουκτόζης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημάδια διαταραχής του γαστρεντερικού συστήματος, ακόμη και νωθρότητα και πόνο.

Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν και να επεξεργαστούν μόνο συγκεκριμένες ποσότητες φρουκτόζης. Όταν το επίπεδο κατάποσης υπερβαίνει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη ζάχαρη, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη. Ωστόσο, η ποσότητα της φρουκτόζης που προκαλεί τα σημάδια διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Όταν πάρα πολλή φρουκτόζη παραμένει στο έντερο άπεπτη, δημιουργεί ένα οσμωτικό αποτέλεσμα . Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση νερού στα έντερα, με αποτέλεσμα η πέψη των τροφίμων να κινείται πιο γρήγορα στο παχύ έντερο. Μόλις εισέλθει στο κόλον, τα βακτήρια το χρησιμοποιούν ως τροφή, παράγοντας υπερβολικά αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα.

Αιτίες δυσανεξίας στη φρουκτόζη
Αρκετές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια καταδεικνύουν δύο βασικές αιτίες δυσανεξίας στη φρουκτόζη . Μια μορφή εμφανίζεται δευτερογενώς σε μια γενετική προδιάθεση. Εδώ, ένα άτομο δεν έχει ένα συγκεκριμένο ηπατικό ένζυμο (αλδολάση Β) που βοηθά στη διάσπαση της φρουκτόζης. Το άλλο, η δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης ή η ατελή απορρόφηση , προκύπτει όταν το έντερο ενός ατόμου δεν μπορεί να μεταφέρει όλη τη φρουκτόζη μέσω του τοιχώματος του εντέρου στα κύτταρα. Το τελευταίο εμφανίζεται σε διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αλήθεια πίσω από τα σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Τι είναι η λακτόζη & πόσο εύπεπτη αποδεικνύεται;

5 είδη τυριών που μπορείτε να φάτε παρά τη δυσανεξία στη λακτόζη

Τεχνητά γλυκαντικά: Έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του εντέρου ή στο μεταβολισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon