Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δημοφιλείς υγιεινές τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο

Δημοφιλείς υγιεινές τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο

Όλοι θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να περνάμε λιγότερη ώρα στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Σύμφωνα με την Heather Kunen, ορθοδοντικό, η λίστα των τροφών που βλάπτουν τα δόντια μας δεν περιλαμβάνει μόνο τα πιο φανερά ένοχα προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά και τις καραμέλες. Για την ακρίβεια και δυστυχώς, ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς υγιεινές τροφές επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο. Η Dr. Kunen αναφέρει 5 από τα πιο υγιεινά προϊόντα που όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη στοματική υγεία, αλλά και τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε τα δόντια μας.

5 τροφές που αποδεικνύονται βλαβερές για τα δόντια μας

  1. Ανθρακούχο νερό

Όταν αναφερόμαστε στις επιδράσεις των αναψυκτικών, συνήθως εστιάζουμε στην υψηλή περιεκτικότητα που έχουν σε ζάχαρη. Έτσι, πολλοί στρέφονται στο ανθρακούχο νερό ως μια καλύτερη επιλογή και πράγματι κάνουν καλά. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση των γενικά ανθρακούχων ροφημάτων δεν είναι μόνο η ζάχαρη, αλλά και η παρενέργεια να ξεραίνουν το στόμα.

Όλα τα ανθρακούχα ροφήματα έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του pH στο στόμα. Αυτό προκαλεί ένα πιο όξινο στοματικό περιβάλλον και κάνει το σμάλτο πιο ευαίσθητο. Η Dr. Kunen αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε αυτές τις συνέπειες είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι και να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αφού τελειώσετε το ποτό σας.

  1. Σαγκρία

Πρόκειται για ισπανικό δημιούργημα, αλλά γενικά το κόκκινο αρωματισμένο κρασί με μπαχαρικά και ζάχαρη φαίνεται να αυξάνει ιδιαίτερα την οξύτητα του στόματος. Μετά από κάθε γουλιά τέτοιου ποτού που περιέχει ζάχαρη, αλκοόλ ή καφεΐνη, το pH στο στόμα μειώνεται για περίπου 20 λεπτά. Όταν αυξάνεται η στοματική οξύτητα, το σμάλτο μαλακώνει και γίνεται πιο εύκολη η βακτηριακή εισβολή. Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας μετά την κατανάλωση.

  1. Κομπούχα

Το τσάι κομπούχας είναι αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια. Και δικαίως: περιέχει αντιοξειδωτικά και προβιοτικά. Αυτό το ρόφημα όμως έχει υποστεί ζύμωση και προκαλεί οξείδωση. Η κομπούχα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα pH κάτω από 3.5 ώστε να προλάβουμε την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

  1. Κουρκουμάς

Ένα άλλο πρόσφατο trend είναι ο κουρκουμάς. Το μπαχαρικό αυτό είναι ένας αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδης φορέας. Έχει αντιοξειδωτικές επιδράσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνουμε την κατανάλωσή του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο κουρκουμάς έχει έντονη χρωστική ουσία που με τον καιρό κιτρινίζει τα δόντια. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα οφέλη του κουρκουμά χωρίς το κιτρίνισμα είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας προσεκτικά με νερό αφού φάμε.

  1. Βιταμίνες σε μασώμενη μορφή

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν μασώμενες βιταμίνες που ισχυρίζονται ότι βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, βελτιώνουν τον ύπνο, προσφέρουν ενέργεια κ.λπ. Γενικά, οι βιταμίνες σε μορφή χαπιών ή ταμπλέτας δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα. Όμως όταν μπορούν να μασηθούν, είναι σημαντικό να προσέξουμε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Αν προτιμάτε σε κάθε περίπτωση αυτή τη μορφή βιταμινών, να θυμάστε να ξεπλένετε το στόμα σας αφού τις μασήσετε, ώστε να απομακρύνετε τα υπολείμματα από την επιφάνεια των δοντιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon