Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δημοφιλείς υγιεινές τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο

Δημοφιλείς υγιεινές τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο

Όλοι θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να περνάμε λιγότερη ώρα στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Σύμφωνα με την Heather Kunen, ορθοδοντικό, η λίστα των τροφών που βλάπτουν τα δόντια μας δεν περιλαμβάνει μόνο τα πιο φανερά ένοχα προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά και τις καραμέλες. Για την ακρίβεια και δυστυχώς, ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς υγιεινές τροφές επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο. Η Dr. Kunen αναφέρει 5 από τα πιο υγιεινά προϊόντα που όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη στοματική υγεία, αλλά και τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε τα δόντια μας.

5 τροφές που αποδεικνύονται βλαβερές για τα δόντια μας

  1. Ανθρακούχο νερό

Όταν αναφερόμαστε στις επιδράσεις των αναψυκτικών, συνήθως εστιάζουμε στην υψηλή περιεκτικότητα που έχουν σε ζάχαρη. Έτσι, πολλοί στρέφονται στο ανθρακούχο νερό ως μια καλύτερη επιλογή και πράγματι κάνουν καλά. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση των γενικά ανθρακούχων ροφημάτων δεν είναι μόνο η ζάχαρη, αλλά και η παρενέργεια να ξεραίνουν το στόμα.

Όλα τα ανθρακούχα ροφήματα έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του pH στο στόμα. Αυτό προκαλεί ένα πιο όξινο στοματικό περιβάλλον και κάνει το σμάλτο πιο ευαίσθητο. Η Dr. Kunen αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε αυτές τις συνέπειες είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι και να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αφού τελειώσετε το ποτό σας.

  1. Σαγκρία

Πρόκειται για ισπανικό δημιούργημα, αλλά γενικά το κόκκινο αρωματισμένο κρασί με μπαχαρικά και ζάχαρη φαίνεται να αυξάνει ιδιαίτερα την οξύτητα του στόματος. Μετά από κάθε γουλιά τέτοιου ποτού που περιέχει ζάχαρη, αλκοόλ ή καφεΐνη, το pH στο στόμα μειώνεται για περίπου 20 λεπτά. Όταν αυξάνεται η στοματική οξύτητα, το σμάλτο μαλακώνει και γίνεται πιο εύκολη η βακτηριακή εισβολή. Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας μετά την κατανάλωση.

  1. Κομπούχα

Το τσάι κομπούχας είναι αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια. Και δικαίως: περιέχει αντιοξειδωτικά και προβιοτικά. Αυτό το ρόφημα όμως έχει υποστεί ζύμωση και προκαλεί οξείδωση. Η κομπούχα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα pH κάτω από 3.5 ώστε να προλάβουμε την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

  1. Κουρκουμάς

Ένα άλλο πρόσφατο trend είναι ο κουρκουμάς. Το μπαχαρικό αυτό είναι ένας αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδης φορέας. Έχει αντιοξειδωτικές επιδράσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνουμε την κατανάλωσή του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο κουρκουμάς έχει έντονη χρωστική ουσία που με τον καιρό κιτρινίζει τα δόντια. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα οφέλη του κουρκουμά χωρίς το κιτρίνισμα είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας προσεκτικά με νερό αφού φάμε.

  1. Βιταμίνες σε μασώμενη μορφή

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν μασώμενες βιταμίνες που ισχυρίζονται ότι βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, βελτιώνουν τον ύπνο, προσφέρουν ενέργεια κ.λπ. Γενικά, οι βιταμίνες σε μορφή χαπιών ή ταμπλέτας δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα. Όμως όταν μπορούν να μασηθούν, είναι σημαντικό να προσέξουμε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Αν προτιμάτε σε κάθε περίπτωση αυτή τη μορφή βιταμινών, να θυμάστε να ξεπλένετε το στόμα σας αφού τις μασήσετε, ώστε να απομακρύνετε τα υπολείμματα από την επιφάνεια των δοντιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Κοκτέιλ χειμώνας: Ποια κοκτέιλ αναδεικνύουν τα χειμερινά αρώματα;

Κοκτέιλ χειμώνας: Οι χειμερινοί μήνες είναι ιδανικοί για να απολαύσετε ζεστά και αρωματικά κοκτέιλ, τα οποία προσφέρουν ζεστασιά και γεύση. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για κοκτέιλ

Close Icon