Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δημοφιλείς υγιεινές τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο

Δημοφιλείς υγιεινές τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο

Όλοι θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να περνάμε λιγότερη ώρα στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Σύμφωνα με την Heather Kunen, ορθοδοντικό, η λίστα των τροφών που βλάπτουν τα δόντια μας δεν περιλαμβάνει μόνο τα πιο φανερά ένοχα προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά και τις καραμέλες. Για την ακρίβεια και δυστυχώς, ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς υγιεινές τροφές επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο. Η Dr. Kunen αναφέρει 5 από τα πιο υγιεινά προϊόντα που όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη στοματική υγεία, αλλά και τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε τα δόντια μας.

5 τροφές που αποδεικνύονται βλαβερές για τα δόντια μας

  1. Ανθρακούχο νερό

Όταν αναφερόμαστε στις επιδράσεις των αναψυκτικών, συνήθως εστιάζουμε στην υψηλή περιεκτικότητα που έχουν σε ζάχαρη. Έτσι, πολλοί στρέφονται στο ανθρακούχο νερό ως μια καλύτερη επιλογή και πράγματι κάνουν καλά. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση των γενικά ανθρακούχων ροφημάτων δεν είναι μόνο η ζάχαρη, αλλά και η παρενέργεια να ξεραίνουν το στόμα.

Όλα τα ανθρακούχα ροφήματα έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του pH στο στόμα. Αυτό προκαλεί ένα πιο όξινο στοματικό περιβάλλον και κάνει το σμάλτο πιο ευαίσθητο. Η Dr. Kunen αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε αυτές τις συνέπειες είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι και να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αφού τελειώσετε το ποτό σας.

  1. Σαγκρία

Πρόκειται για ισπανικό δημιούργημα, αλλά γενικά το κόκκινο αρωματισμένο κρασί με μπαχαρικά και ζάχαρη φαίνεται να αυξάνει ιδιαίτερα την οξύτητα του στόματος. Μετά από κάθε γουλιά τέτοιου ποτού που περιέχει ζάχαρη, αλκοόλ ή καφεΐνη, το pH στο στόμα μειώνεται για περίπου 20 λεπτά. Όταν αυξάνεται η στοματική οξύτητα, το σμάλτο μαλακώνει και γίνεται πιο εύκολη η βακτηριακή εισβολή. Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας μετά την κατανάλωση.

  1. Κομπούχα

Το τσάι κομπούχας είναι αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια. Και δικαίως: περιέχει αντιοξειδωτικά και προβιοτικά. Αυτό το ρόφημα όμως έχει υποστεί ζύμωση και προκαλεί οξείδωση. Η κομπούχα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα pH κάτω από 3.5 ώστε να προλάβουμε την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

  1. Κουρκουμάς

Ένα άλλο πρόσφατο trend είναι ο κουρκουμάς. Το μπαχαρικό αυτό είναι ένας αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδης φορέας. Έχει αντιοξειδωτικές επιδράσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνουμε την κατανάλωσή του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο κουρκουμάς έχει έντονη χρωστική ουσία που με τον καιρό κιτρινίζει τα δόντια. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα οφέλη του κουρκουμά χωρίς το κιτρίνισμα είναι να ξεπλύνουμε το στόμα μας προσεκτικά με νερό αφού φάμε.

  1. Βιταμίνες σε μασώμενη μορφή

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν μασώμενες βιταμίνες που ισχυρίζονται ότι βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, βελτιώνουν τον ύπνο, προσφέρουν ενέργεια κ.λπ. Γενικά, οι βιταμίνες σε μορφή χαπιών ή ταμπλέτας δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα. Όμως όταν μπορούν να μασηθούν, είναι σημαντικό να προσέξουμε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Αν προτιμάτε σε κάθε περίπτωση αυτή τη μορφή βιταμινών, να θυμάστε να ξεπλένετε το στόμα σας αφού τις μασήσετε, ώστε να απομακρύνετε τα υπολείμματα από την επιφάνεια των δοντιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon