Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο σπανακόρυζο

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο σπανακόρυζο

Σπανακόρυζο: Το σπανακόριζο είναι ένα απολαυστικό ελληνικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό.

Το σπανακόριζο, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού και του ρυζιού με αρωματικά βότανα και ξύσμα λεμονιού. Αυτό το χορτοφαγικό πιάτο δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και μια υγιεινή και χορταστική επιλογή για ένα γεύμα.


Δείτε μια απλή συνταγή για να φτιάξετε σπανακόριζο στο σπίτι.

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια λευκό ρύζι με μακριά κόκκους
  • 450 g φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών (ή νερό)
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση

Οδηγίες παρασκευής:

  • Ετοιμάστε τα υλικά: Ξεκινήστε πλένοντας και ψιλοκόβοντας το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ξύσμα και χυμός του λεμονιού.
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα και ελαφρώς χρυσαφί.
  • Προσθέστε το σκόρδο: Ρίξτε το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλο ένα λεπτό μέχρι να μυρίσει.
  • Προσθέστε το ρύζι: Προσθέστε το μακρόκοκκο λευκό ρύζι στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας το να πασπαλίσει με το λάδι και ανακατέψτε με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφήστε το να ψηθεί για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το ρύζι να γίνει ελαφρώς διάφανο.
  • Προσθέστε το σπανάκι: Προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι στην κατσαρόλα. Το σπανάκι μπορεί να φαίνεται ογκώδες στην αρχή, αλλά θα μαραθεί καθώς ψήνεται. Ανακατεύουμε το σπανάκι μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται.
  • Προσθέστε βότανα και λεμόνι: Ανακατέψτε τον φρέσκο άνηθο, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού. Αυτά τα συστατικά θα εμποτίσουν το πιάτο με μια έκρηξη γεύσης.
  • Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε: Αλατοπιπερώνετε το μείγμα κατά βούληση. Στη συνέχεια, προσθέστε το ζωμό λαχανικών (ή το νερό) στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε τα πάντα καλά.
  • Σιγοβράζουμε: Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το σπανακόριζο να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε και ανακατεύετε περιστασιακά για να μην κολλήσει.
  • Σερβίρουμε: Μόλις το ρύζι μαλακώσει και ενωθούν καλά οι γεύσεις, αφαιρούμε το σπανακόριζο από τη φωτιά. Μπορείτε να το σερβίρετε ζεστό, γαρνιρισμένο με πρόσθετα φρέσκα μυρωδικά και φέτες λεμονιού για επιπλέον ζέσταμα.

Το σπανακόριζο είναι ένα απολαυστικό ελληνικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό. Οι φρέσκες και ζωντανές γεύσεις του, σε συνδυασμό με τα θρεπτικά οφέλη του σπανακιού και των βοτάνων, το καθιστούν μια υγιεινή και απολαυστική προσθήκη σε κάθε γεύμα. Είναι μια ευέλικτη συνταγή που μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές προτιμήσεις, όπως η ρύθμιση της φωτεινότητας του λεμονιού ή η προσθήκη μιας πινελιάς φέτας για πρόσθετο πλούτο. Είτε είστε χορτοφάγος είτε απλά αναζητάτε ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο, το σπανακόριζο είναι ένα κλασικό ελληνικό που πρέπει να δοκιμάσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωινό γεμάτο ενέργεια με βάση τα αυγά

Χρήσιμες τροφές για ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS)

Τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο - Η δύναμη της υγιεινής διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά: Η φυσική λύση για υγιές σώμα και μυαλό

Λαχανικά: Τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, καθώς παρέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την υγεία του οργανισμού.

Καφές: Αυτό είναι το πιο υγιεινό είδος καφέ

Καφές: Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, και η κατανάλωσή του συνδέεται με αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι καφέ που διαφέρουν ως προς τη θρεπτική τους αξία

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Close Icon