Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δηλητηρίαση Αιτίες: Πώς θα την αποφύγουμε – Αναπτυσσόμενες νόσοι σε ορισμένες τροφές

Δηλητηρίαση Αιτίες: Πώς θα την αποφύγουμε – Αναπτυσσόμενες νόσοι σε ορισμένες τροφές

Οι τροφές με λίγα οξέα είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αλλαντίαση, όπως τα πράσινα φασόλια, τα σπαράγγια, το καλαμπόκι, το παντζάρι και οι πατάτες. Ιδανικά, χρειάζεται να αποφεύγουμε τέτοιου είδους τροφές, αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ασφάλειά τους


Δηλητηρίαση Αιτίες: Δεκάδες μικρόβια προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Όμως, κάποια από τα πιο κοινά είναι η σαλμονέλα και ο νοροϊός. Η Escherichia coli είναι λιγότερο συχνή, αλλά προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα.

6 τροφές με μεγαλύτερη επικινδυνότητα για τροφική δηλητηρίαση

Κάθε μολυσμένη τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, αν και ορισμένες τροφές είναι περισσότερο επικίνδυνες από τις άλλες να μολυνθούν. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από 250 τροφιμογενή νοσήματα. Κάποια από τα μικρόβια που προκαλούν αυτές τις νόσους αναπτύσσονται ευκολότερα σε συγκεκριμένες τροφές. Κάποιες πρακτικές προετοιμασίας τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, όπως όταν ετοιμάζουμε τα λαχανικά σε ένα ξύλο κοπής που δεν έχει πλυθεί από χρήση σε κρέας.

Αυγά

Η σαλμονέλα μπορεί να προσβάλει τα αυγά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν τα τρώμε ωμά ή λίγο μαγειρεμένα. Ο σταφυλόκοκκος επίσης είναι ένα βακτήριο που παράγει δηλητήριο στις τροφές που δεν έχουν μπει στο ψυγείο για πολλές ώρες. Για να αποφύγετε αυτή την πιθανότητα μόλυνσης, διατηρήστε τα αυγά στο ψυγείο στους 4.4°C ή χαμηλότερα. Μη χρησιμοποιείτε επίσης τα σπασμένα αυγά. Κάθε γεύμα που περιέχει αυγά ή μαγιονέζα χρειάζεται ψυγείο μετά από 2 ώρες.

Κρέας

Το κρέας, ειδικά το μη μαγειρεμένο καλά, μπορεί να μεταφέρει αρκετά μικρόβια, αλλά κυρίως σαλμονέλα, E. coli, Clostridium perfringens και Yersinia. Το μολυσμένο κρέας μπορεί να μολύνει κι άλλες τροφές. Για να μειώσετε την πιθανότητα, μπορείτε να πλένετε τα χέρια σας αφού πιάσετε ωμό κρέας, να μην το αποθηκεύετε δίπλα σε άλλες τροφές, να πλένετε προσεκτικά τα μαγειρικά σκεύη που έχουμε χρησιμοποιήσει για το κρέας, μαγειρεύουμε καλά όλα τα κρέατα και βάζουμε στο ψυγείο τα αποφάγια.

Φρούτα και λαχανικά

Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις δηλητηρίασης προέρχονται από μολυσμένα φρούτα και λαχανικά. Τα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και οι ρίζες μπορούν να μας μολύνουν με Listeria, E. coli, Salmonella και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης από αυτά, χρειάζεται να πλένετε καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, να βάζετε στο ψυγείο ό,τι έχετε κόψει μέσα σε δύο ώρες, ή 1 ώρα αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου και να διαχωρίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά από άλλα ωμά τρόφιμα, ειδικά κρέας.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Αυτές οι τροφές, (καθώς και όσες βρίσκονται σε κονσέρβα), χρησιμοποιούν υγιεινά βακτήρια προς όφελός τους. Όσα έχουν ακολουθήσει σωστά τη διαδικασία είναι ασφαλή, αλλά όταν κάτι δεν πάει καλά στη διαδικασία ζύμωσης, τα επικίνδυνα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η αλλαντίαση, η οποία βλάπτει το νευρικό σύστημα και προκαλεί παράλυση. Οι τροφές με λίγα οξέα είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αλλαντίαση, όπως τα πράσινα φασόλια, τα σπαράγγια, το καλαμπόκι, το παντζάρι και οι πατάτες. Ιδανικά, χρειάζεται να αποφεύγουμε τέτοιου είδους τροφές, αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ασφάλειά τους.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά, ειδικά τα ωμά και όσα δεν έχουν μαγειρευτεί αρκετά, προκαλούν πολλά είδη τροφικής δηλητηρίασης, όπως Listeria και Salmonella. Τα θαλασσινά προκαλούν επίσης μια μόλυνση που ονομάζεται δονακίωση. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης, πρέπει πάντα να πλένουμε τα χέρια μας όταν ετοιμάζουμε θαλασσινά.

Μη παστεριωμένο γάλα και τυρί

Τα μαλακά τυριά, το μη παστεριωμένο γάλα είναι ευάλωτα σε βακτήρια, όπως η Listeria. Ειδικά οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις τροφές. Πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν και μετά την κατανάλωση μη παστεριωμένων τροφών και αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωσή τους. Φροντίστε πάντα τα γεύματα και τα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά να μπαίνουν στο ψυγείο στους 1.6 με 4.4°C, 2 ώρες μετά την προετοιμασία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης εξαρτάται από το είδος της μόλυνσης. Στις ήπιες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση θα υποχωρήσει από μόνη της, ειδικά στους ενήλικες. Τα παιδιά, οι μεγαλύτεροι ενήλικες και οι έγκυες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες και χρειάζεται να επισκεφθούν γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση εστιάζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην αποφυγή της αφυδάτωσης. Χρειάζεται να πίνουμε αρκετό νερό και να ξεκουραζόμαστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ενδείξεις της τροφικής δηλητηρίασης - Τι να προσέξεις

Πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια μόλυνσης από σταφυλόκοκκο

Και το ψυγείο έχει τους κανόνες του για να μας προστατεύει

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο το βακτήριο E. coli

Έξι ύποπτες τροφές για τροφική δηλητηρίαση

Τροφές που δεν πρέπει να τρώγονται την επόμενη μέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Mac and Cheese: Η τέλεια συνταγή για το απόλυτο comfort food

Mac and Cheese: Το Mac & Cheese είναι το τέλειο πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του λιωμένου τυριού με την απλότητα των ζυμαρικών. Είναι τέλειο για ένα καθημερινό γεύμα ή για ειδικές περιστάσεις. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε τη ζεστή με την οικογένεια ή τους φίλους σας!

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Close Icon