Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαβήτης: Υγιεινά Tips μαγειρικής για διαβητικούς

Διαβήτης: Υγιεινά Tips μαγειρικής για διαβητικούς

Διαβήτης: Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στο φαγητό.



Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στο φαγητό. Συχνά, αυτό σημαίνει μια νέα προσέγγιση και στην κουζίνα. Μπορείτε να αναδείξετε υπέροχες γεύσεις στα φαγητά χωρίς να προσθέσετε πολλά λιπαρά, θερμίδες ή αλάτι. Εάν η κουζίνα σας είναι ένα μέρος όπου τα υγιεινά μενού πεθαίνουν, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μερικές νέες συμβουλές μαγειρικής.


Συμβουλές μαγειρικής για διαβητικούς

Για αρχή, μια κουζίνα φιλική προς τον διαβήτη δεν είναι εξοπλισμένη με φριτέζα με λίπος. Το τηγάνισμα κρεάτων ή λαχανικών ή οτιδήποτε άλλο θα προσθέτει πάντα πολύ λίπος και θερμίδες σε οποιοδήποτε γεύμα. Θα είναι πολύ καλύτερο να ψήνετε, να ψήνετε, να ψήνετε ή να τηγανίζετε το φαγητό σας. Αντί να τηγανίζετε κοτόπουλο, για παράδειγμα, μπορείτε να το ψήσετε σε ψίχα ψωμιού (ελαφριά, ξεφλουδισμένη ψίχα ψωμιού από ψωμί χωρίς κόρα) χωρίς να χάσετε καμία γεύση ή τραγανή γεύση. Αν θέλετε να σοτάρετε κρεμμύδια ή λαχανικά, χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες υγιεινών λιπών, όπως ελαιόλαδο ή λάδι κανόλας αντί για βούτυρο, μαργαρίνη ή φυτικά έλαια. Τα μη κολλητικά σπρέι είναι επίσης μια υγιεινή εναλλακτική.

Αν πάλι θέλετε άρωμα βουτύρου, προσθέστε μια πατάτα στο τέλος του μαγειρέματος. Βάλτε ως στόχο σας να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με λαχανικά σε κάθε γεύμα. Βράζετε λαχανικά στον ατμό σε ζωμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και χαμηλά λιπαρά για λίγη πρόσθετη γεύση και, στη συνέχεια, καρυκεύστε τα με χυμό λεμονιού και βότανα αντί για αλάτι ή σάλτσες τυριού. Μερικά λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καλοκαιρινού σκουός, είναι επίσης νόστιμα σοταρισμένα με κρεμμύδια.

Εδώ είναι μερικές άλλες συμβουλές:

  • Όταν σερβίρετε ψάρι, πασπαλίστε το με χυμό λεμονιού ή λάιμ αντί για βούτυρο ή βαριές σάλτσες.
  • Για να περιορίσετε περαιτέρω το αλάτι, ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα φασόλια και λαχανικά πριν τα μαγειρέψετε.
  • Όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μπορείτε να μειώσετε πολύ το λίπος και τις θερμίδες αφαιρώντας απλώς το δέρμα.
  • Λάβετε περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες επιλέγοντας ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι αντί για τις λευκές εκδοχές, και ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά.
  • Χαλαρώστε με το κόκκινο κρέας. Συμπεριλάβετε όχι περισσότερες από περίπου στο μέγεθος μιας τράπουλας τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά στις αγαπημένες σας συνταγές χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση.
  • Δοκιμάστε κιμά γαλοπούλας αντί για μοσχαρίσιο κιμά, μπέικον γαλοπούλας αντί για χοιρινό μπέικον και λουκάνικο γαλοπούλας ή κάποιο ισοδύναμο χωρίς κρέας.
  • Εάν φτιάχνετε τις δικές σας σούπες και μαγειρευτά, βάλτε τα στο ψυγείο για να μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε το λίπος πριν τα σερβίρετε. Παρακολουθήστε αυτά τα μεγέθη μερίδων.

  • Μερικές φορές ο απλούστερος τρόπος για να κάνετε ένα γεύμα πιο υγιεινό είναι να τρώτε λιγότερο. Οι «μερίδες» στις περισσότερες συνταγές είναι γενναιόδωρες. Εάν μια συνταγή για λαζάνια λέει ότι σερβίρει τέσσερα, προσπαθήστε να πάρετε πέντε ή έξι γεύματα από αυτό.
  • Βγάλτε το λάδι από τις ψημένες λιχουδιές. Για αφράτα φαγητά όπως κέικ ή καλαμποκάλευρο, δοκιμάστε αντ ‘αυτού τη σάλτσα μήλου. Για πυκνά φαγητά όπως τα μπράουνις, δοκιμάστε δαμάσκηνα πουρέ. Πραγματικά, θα έχουν υπέροχη γεύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η κακή μυϊκή υγεία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας;

ΣΥΔΑ: Ανοιχτή επιστολή για το νέο ΦΕΚ τιμολόγησης αναλωσίμων υλικών διαβήτη

Διαβήτης: Στη Βουλή το θέμα των αναλωσίμων των διαβητικών ασθενών με πρωτοβουλία του Α. Ξανθού

Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του διαβήτη που οι άνθρωποι αγνοούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon