Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαβήτης τύπου 2: Η πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών δεν αυξάνει τον κίνδυνο

Διαβήτης τύπου 2: Η πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών δεν αυξάνει τον κίνδυνο

Διαβήτης τύπου 2: Τα ευρήματα νέας ανάλυσης διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση ότι τα επεξεργασμένα και μη ολικής αλέσεως δημητριακά μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε διαβήτη τύπου 2.


Νέα δημοσίευση στο Mayo Clinic Proceedings παρουσιάζει δεδομένα που αναιρούν την κοινή πεποίθηση ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών συνδέεται με κινδύνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (T2D). Συγγραφέας της είναι ο Δρ. Glenn Gaesser, Ph.D., καθηγητής στο College of Health Solutions στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η ανάλυση περιλαμβάνει δεδομένα από όλες τις δημοσιευμένες μελέτες κοόρτης παρατήρησης που εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου T2D. Με βάση τα ευρήματα από 11 διαφορετικούς πληθυσμούς ενηλίκων, με σχεδόν 400.000 άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα δεν αποκαλύπτουν καμία συσχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου T2D.

Αυτά τα ευρήματα διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση ότι τα επεξεργασμένα και μη ολικής αλέσεως δημητριακά μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με δημητριακά, όπως ψωμιά, δημητριακά και ζυμαρικά δεν αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη και μάλιστα η συνολική πρόσληψη τους συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ακόμη και σε μελέτες που περιελάμβαναν τροφές με δημητριακά, όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά ρολά και μάφιν, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, αρκετές μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση λευκού ρυζιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, κυρίως σε ασιατικούς πληθυσμούς.

«Αν και τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται εκπληκτικά, υπάρχει στην πραγματικότητα μια απλή εξήγηση», εξηγεί ο Δρ Γκάισερ. “Μεγάλο μέρος της έρευνας που συνδέει την κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών με τον κίνδυνο Διαβήτη τύπου 2 βασίζεται σε διατροφικά πρότυπα, τα οποία κατηγοριοποιούν συνήθως τα επεξεργασμένα δημητριακά μαζί με το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα ποτά με ζάχαρη, τις τηγανητές πατάτες και τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί η διακριτή διαφορά μεταξύ των κατηγοριών υψηλότερου κινδύνου, όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα ζαχαρούχα ποτά και της κατηγορίας των επεξεργασμένων δημητριακών, η οποία συχνά συνδέεται λανθασμένα με τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2».

Ο Δρ Gaesser προσθέτει ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά που καταναλώνονται στην Αμερική είναι εμπλουτισμένα με θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, σίδηρο και φολικό οξύ και περιλαμβάνουν πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αναπλήρωση των διατροφικών ελλείψεων που μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένες Αμερικανικές δίαιτες. Τα δημητριακά είναι πολύ πιο υγιεινά από ό,τι πιστεύαμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η COVID-19 τα άτομα με διαβήτη;

Και μόνο η θέα ενός γεύματος διεγείρει την ανοσοαπόκριση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Nέο μοντέλο για τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον προδιαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon