Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαβήτης τύπου 2: Η πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών δεν αυξάνει τον κίνδυνο

Διαβήτης τύπου 2: Η πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών δεν αυξάνει τον κίνδυνο

Διαβήτης τύπου 2: Τα ευρήματα νέας ανάλυσης διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση ότι τα επεξεργασμένα και μη ολικής αλέσεως δημητριακά μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε διαβήτη τύπου 2.


Νέα δημοσίευση στο Mayo Clinic Proceedings παρουσιάζει δεδομένα που αναιρούν την κοινή πεποίθηση ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών συνδέεται με κινδύνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (T2D). Συγγραφέας της είναι ο Δρ. Glenn Gaesser, Ph.D., καθηγητής στο College of Health Solutions στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η ανάλυση περιλαμβάνει δεδομένα από όλες τις δημοσιευμένες μελέτες κοόρτης παρατήρησης που εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου T2D. Με βάση τα ευρήματα από 11 διαφορετικούς πληθυσμούς ενηλίκων, με σχεδόν 400.000 άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα δεν αποκαλύπτουν καμία συσχέση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών και του κινδύνου T2D.

Αυτά τα ευρήματα διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση ότι τα επεξεργασμένα και μη ολικής αλέσεως δημητριακά μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με δημητριακά, όπως ψωμιά, δημητριακά και ζυμαρικά δεν αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη και μάλιστα η συνολική πρόσληψη τους συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ακόμη και σε μελέτες που περιελάμβαναν τροφές με δημητριακά, όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά ρολά και μάφιν, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, αρκετές μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση λευκού ρυζιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, κυρίως σε ασιατικούς πληθυσμούς.

«Αν και τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται εκπληκτικά, υπάρχει στην πραγματικότητα μια απλή εξήγηση», εξηγεί ο Δρ Γκάισερ. “Μεγάλο μέρος της έρευνας που συνδέει την κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών με τον κίνδυνο Διαβήτη τύπου 2 βασίζεται σε διατροφικά πρότυπα, τα οποία κατηγοριοποιούν συνήθως τα επεξεργασμένα δημητριακά μαζί με το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα ποτά με ζάχαρη, τις τηγανητές πατάτες και τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί η διακριτή διαφορά μεταξύ των κατηγοριών υψηλότερου κινδύνου, όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα ζαχαρούχα ποτά και της κατηγορίας των επεξεργασμένων δημητριακών, η οποία συχνά συνδέεται λανθασμένα με τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2».

Ο Δρ Gaesser προσθέτει ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά που καταναλώνονται στην Αμερική είναι εμπλουτισμένα με θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, σίδηρο και φολικό οξύ και περιλαμβάνουν πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αναπλήρωση των διατροφικών ελλείψεων που μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένες Αμερικανικές δίαιτες. Τα δημητριακά είναι πολύ πιο υγιεινά από ό,τι πιστεύαμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η COVID-19 τα άτομα με διαβήτη;

Και μόνο η θέα ενός γεύματος διεγείρει την ανοσοαπόκριση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Nέο μοντέλο για τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον προδιαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon