Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαβήτης: Η πίτσα αποτελεί κίνδυνο για τους διαβητικούς;

Διαβήτης: Η πίτσα αποτελεί κίνδυνο για τους διαβητικούς;

Διαβήτης: Η πίτσα αποτελεί ένα φαγητό με αρκετό λίπος και υδατάνθρακες. όσοι πάσχουν από διαβήτη, είναι δύσκολο να απομακρύνουν από τις απολαύσεις τους ένα τόσο πεντανόστιμο πιάτο.



Είναι εύκολο να έχεις μια σχέση αγάπης-μίσους με την πίτσα. Ο συνδυασμός τυριού, σάλτσας ντομάτας και τραγανής κρούστας είναι ακαταμάχητος, αλλά οι επακόλουθες επιπτώσεις των θερμίδων, των υδατανθράκων και του νατρίου είναι απογοητευτικές. Απαγορεύεται η πίτσα εάν έχετε διαβήτη; Και αν όχι, πώς μπορείτε να απολαύσετε μια φέτα (ή δύο) χωρίς να στείλετε σάκχαρα στο αίμα;


Ιστορία της πίτσας

Η πρώιμη εκδοχή της πίτσας έμοιαζε περισσότερο με πλακέ ψωμί και την απολάμβαναν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι. Σύμφωνα με πολλά άρθρα, η Νάπολη ήταν πραγματικά η γενέτειρα της πίτσας. Μια εκδοχή πίτσας γαρνιρισμένης με ντομάτες, τυρί, λάδι, σκόρδο και αντζούγια πουλήθηκε από πλανόδιους πωλητές στους αγρότες της Νάπολης. Η βασίλισσα Μαργαρίτα επισκέφτηκε τη Νάπολη το 1889 και απόλαυσε μια πίτα με μαλακή μοτσαρέλα, ντομάτες και βασιλικό (χρώματα της ιταλικής σημαίας) – γεννήθηκε η κλασική «πίτσα Margherita».

Η πίτσα έφτασε σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα, χάρη στους Ιταλούς και Έλληνες μετανάστες, και η αγάπη εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, υπάρχουν πολλά στυλ πίτσας για να διαλέξετε. Και ενώ τα παραδοσιακά toppings όπως το πεπερόνι, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια κατατάσσονται ψηλά στη λίστα δημοτικότητας, μπορείτε να βρείτε και πολλά μη συμβατικά toppings – πίτσα με μπέικον, πίτσα με κοτόπουλο Buffalo ή η πίτσα με πέστο από παντζάρι και κατσικίσιο τυρί… Υπάρχει μια πίτσα για σχεδόν όλους!

Πίτσα και διαβήτης

Εάν έχετε διαβήτη, μπορείτε να φάτε πίτσα, αν θέλετε. Αλλά μερικές φέτες, πόσο μάλλον μια ολόκληρη πίτα, μπορεί συχνά να δυσκολέψουν τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε ένα λογικό εύρος. Μπορείτε να ευχαριστήσετε την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος για αυτό.

Όσο πιο παχιά είναι η κρούστα, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες της φέτας σας. Και εκτός κι αν η κρούστα σας τυχαίνει να είναι κρούστα ολικής αλέσεως ή ακόμα και κρούστα χωρίς κόκκους (για παράδειγμα, κρούστα κουνουπιδιού), το ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι μπορεί να έχει μια αρκετά έντονη γλυκαιμική διάτρηση. Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, προσθέτοντας ακόμη περισσότερους υδατάνθρακες.

Και μετά υπάρχει το λίπος από το τυρί, το ελαιόλαδο και πιθανώς επικαλύψεις όπως πεπερόνι, λουκάνικο, μπέικον κ.λπ. Κάποιο από το λίπος είναι κορεσμένο, κάτι που δεν αρέσει στις αρτηρίες σας. Αλλά το λίπος, γενικά, επιβραδύνει την πέψη, πράγμα που σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες δεν εισχωρούν παρά πολύ αργότερα (γι’ αυτό, ίσως σκέφτεστε, τα σάκχαρά μου στο αίμα μου είναι υψηλότερα το επόμενο πρωί).

Τέλος, η περιεκτικότητα σε νάτριο της πίτσας μπορεί να προκαλέσει τις δικές της προκλήσεις, ειδικά αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή είστε επιρρεπείς στην κατακράτηση υγρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ποιες διαφορές έχει η ρίγανη και το θυμάρι;

Επιβλαβείς παρενέργειες των αναψυκτικών στον ανθρώπινο οργανισμό

Μια ζοφερή πρόβλεψη για διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους έως το 2050

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon