Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφικές συνήθειες Covid: Πώς μας επηρέασε διατροφικά το lockdown;

Διατροφικές συνήθειες Covid: Πώς μας επηρέασε διατροφικά το lockdown;

Διατροφικές συνήθειες Covid: Καθώς η κινητικότητά μας μειώθηκε δραστικά και αρχίσαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, υπήρξε μια συνολική αύξηση του ενδιαφέροντος για φαγητό και μπορούσαμε να δούμε ότι αυτή η αύξηση ήταν πιο δραστική και διήρκεσε περισσότερο από τα Χριστούγεννα.



Μια νέα παγκόσμια μελέτη από ερευνητές από το EPFL, το Πανεπιστήμιο του Fribourg και τη Microsoft Research διαπίστωσε ότι υπήρξε μια συνολική αύξηση σε τρόφιμα με πολλές θερμίδες, όπως αρτοσκευάσματα, ψωμί και πίτες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19, με πιθανές επιπτώσεις για δημόσια υγεία. Η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τα μέσα Μαΐου 2020, 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν κληθεί ή διαταχθεί να μείνουν στο σπίτι από τις κυβερνήσεις τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού. Νέα κοινή έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Nature Communications, με επικεφαλής το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων στη Σχολή Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών του EPFL, μαζί με συνεργάτες από τη Microsoft Research και το Πανεπιστήμιο του Fribourg, μας δείχνει ακριβώς τι κάναμε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.


Τι φάνηκε στο lockdown διατροφικά;

Καθώς η διατροφή έγινε λιγότερο ισορροπημένη κατά τη διάρκεια των πρώτων περιορισμών για την COVID-19, με δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, οι ερευνητές αξιοποίησαν παθητικά συλλογή δεδομένων μεγάλης κλίμακας ψηφιακών ιχνών για να αναλύσουν τις αλλαγές στα ενδιαφέροντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα σε δεκαοκτώ χώρες. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν τη δημοτικότητα των ερωτημάτων αναζήτησης Google που σχετίζονται με σχεδόν 1.500 τρόφιμα (π.χ. ψωμί, πίτσα, πίτες) καθώς και τρόπους πρόσβασης σε τρόφιμα που ελήφθησαν σε συγκεντρωτική μορφή μέσω του εργαλείου Google Trends, να αναλύσει τις αλλαγές στα ενδιαφέροντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα. “Είδαμε ότι καθώς η κινητικότητά μας μειώθηκε δραστικά και αρχίσαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, υπήρξε μια συνολική αύξηση του ενδιαφέροντος για φαγητό και μπορούσαμε να δούμε ότι αυτή η αύξηση ήταν πιο δραστική και διήρκεσε περισσότερο από, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει συνήθως γύρω από τα Χριστούγεννα και την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι αυτές οι αυξήσεις ήταν πιο δραστικές για τα τρόφιμα με βάση τους υδατάνθρακες, όπως αρτοσκευάσματα, πίτες, κανονικά ψωμιά και μπανανόψωμο—ο βασιλιάς της πανδημίας”, δήλωσε η Kristina Gligorić, Ph.D. φοιτητής στη Σχολή Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Οι όγκοι αναζήτησης του Google Trends έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένας ισχυρός αισθητήρας πληθυσμιακής κλίμακας για διαφορετικές ανθρώπινες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας, των εμπορικών αποφάσεων και της ψηφοφορίας, επομένως αυτή η έρευνα προσθέτει σε μια πλούσια βιβλιογραφία που, πολύ πριν από την COVID-19, είχε αρχίσει να αναλύει την υγεία και διατροφικές συμπεριφορές χρησιμοποιώντας δεδομένα ψηφιακών ιχνών.

Διαφορές ανάμεσα στα δύο lockdown

Οι ερευνητές παρακολούθησαν δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και ανακάλυψαν μια ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της COVID-19, “Είδαμε ότι στο δεύτερο κύμα ο αντίκτυπος στο διατροφικό ενδιαφέρον ήταν πολύ μικρότερος, παρόλο που οι περιορισμοί κινητικότητας ήταν πολύ αυστηροί τον Δεκέμβριο του 2020. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι είχαν ήδη συνταγές, οπότε δεν χρειάστηκε να τις ψάξουν ξανά ή μπορεί το πρώτο κύμα της πανδημίας να ήταν τόσο σοκ που όταν έφτασε το δεύτερο κύμα ήταν ήδη κάτι οικείο”, συνέχισε ο Gligorić. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα από τη χρήση ψηφιακών δεδομένων με αυτόν τον τρόπο ήταν η δυνατότητα δημιουργίας μιας άμεσης και λεπτομερούς εικόνας για το τι συνέβαινε σε όλο τον κόσμο σε μια περίοδο κρίσης, αλλά προειδοποιούν ότι είναι ένας αντιπρόσωπος για πραγματικές συμπεριφορές.

Γι’ αυτό ο Gligorić πιστεύει ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για περαιτέρω μελέτες, “Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό σε μελλοντικές μελέτες να συνδεθούν αυτά τα είδη δεδομένων με ενδεχόμενα κλινικά αποτελέσματα που σχετίζονται με δίαιτες και κυρίως την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Μια άλλη οδός για περαιτέρω έρευνα θα ήταν να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τον αντίκτυπο των μέτρων που σχετίζονται με την COVID-19 σε άτομα σε αντίθεση με ολόκληρους πληθυσμούς, κάτι που θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην παρακολούθηση και τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών”.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η σεροτονίνη δρα ως ρυθμιστής στα συναισθήματα και στη διάθεσή μας,

Το πρόβλημα που αφορά ως επί το πλείστον αντιλήψεις για την εικόνα του σώματος, η διατροφική διαταραχή

Τι να κάνετε μετά από την κατανάλωση υπερβολικού φαγητού;

Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου έχουν οι vegan, οι χορτοφάγοι κι όσοι τρώνε κρέας με μέτρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon