Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφικές συνήθειες Covid: Πώς μας επηρέασε διατροφικά το lockdown;

Διατροφικές συνήθειες Covid: Πώς μας επηρέασε διατροφικά το lockdown;

Διατροφικές συνήθειες Covid: Καθώς η κινητικότητά μας μειώθηκε δραστικά και αρχίσαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, υπήρξε μια συνολική αύξηση του ενδιαφέροντος για φαγητό και μπορούσαμε να δούμε ότι αυτή η αύξηση ήταν πιο δραστική και διήρκεσε περισσότερο από τα Χριστούγεννα.


Μια νέα παγκόσμια μελέτη από ερευνητές από το EPFL, το Πανεπιστήμιο του Fribourg και τη Microsoft Research διαπίστωσε ότι υπήρξε μια συνολική αύξηση σε τρόφιμα με πολλές θερμίδες, όπως αρτοσκευάσματα, ψωμί και πίτες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19, με πιθανές επιπτώσεις για δημόσια υγεία. Η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τα μέσα Μαΐου 2020, 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν κληθεί ή διαταχθεί να μείνουν στο σπίτι από τις κυβερνήσεις τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού. Νέα κοινή έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Nature Communications, με επικεφαλής το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων στη Σχολή Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών του EPFL, μαζί με συνεργάτες από τη Microsoft Research και το Πανεπιστήμιο του Fribourg, μας δείχνει ακριβώς τι κάναμε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Τι φάνηκε στο lockdown διατροφικά;

Καθώς η διατροφή έγινε λιγότερο ισορροπημένη κατά τη διάρκεια των πρώτων περιορισμών για την COVID-19, με δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, οι ερευνητές αξιοποίησαν παθητικά συλλογή δεδομένων μεγάλης κλίμακας ψηφιακών ιχνών για να αναλύσουν τις αλλαγές στα ενδιαφέροντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα σε δεκαοκτώ χώρες. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν τη δημοτικότητα των ερωτημάτων αναζήτησης Google που σχετίζονται με σχεδόν 1.500 τρόφιμα (π.χ. ψωμί, πίτσα, πίτες) καθώς και τρόπους πρόσβασης σε τρόφιμα που ελήφθησαν σε συγκεντρωτική μορφή μέσω του εργαλείου Google Trends, να αναλύσει τις αλλαγές στα ενδιαφέροντα που σχετίζονται με τα τρόφιμα. “Είδαμε ότι καθώς η κινητικότητά μας μειώθηκε δραστικά και αρχίσαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, υπήρξε μια συνολική αύξηση του ενδιαφέροντος για φαγητό και μπορούσαμε να δούμε ότι αυτή η αύξηση ήταν πιο δραστική και διήρκεσε περισσότερο από, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει συνήθως γύρω από τα Χριστούγεννα και την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι αυτές οι αυξήσεις ήταν πιο δραστικές για τα τρόφιμα με βάση τους υδατάνθρακες, όπως αρτοσκευάσματα, πίτες, κανονικά ψωμιά και μπανανόψωμο—ο βασιλιάς της πανδημίας”, δήλωσε η Kristina Gligorić, Ph.D. φοιτητής στη Σχολή Επιστημών Υπολογιστών και Επικοινωνιών και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Οι όγκοι αναζήτησης του Google Trends έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένας ισχυρός αισθητήρας πληθυσμιακής κλίμακας για διαφορετικές ανθρώπινες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας, των εμπορικών αποφάσεων και της ψηφοφορίας, επομένως αυτή η έρευνα προσθέτει σε μια πλούσια βιβλιογραφία που, πολύ πριν από την COVID-19, είχε αρχίσει να αναλύει την υγεία και διατροφικές συμπεριφορές χρησιμοποιώντας δεδομένα ψηφιακών ιχνών.

Διαφορές ανάμεσα στα δύο lockdown

Οι ερευνητές παρακολούθησαν δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και ανακάλυψαν μια ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της COVID-19, “Είδαμε ότι στο δεύτερο κύμα ο αντίκτυπος στο διατροφικό ενδιαφέρον ήταν πολύ μικρότερος, παρόλο που οι περιορισμοί κινητικότητας ήταν πολύ αυστηροί τον Δεκέμβριο του 2020. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι είχαν ήδη συνταγές, οπότε δεν χρειάστηκε να τις ψάξουν ξανά ή μπορεί το πρώτο κύμα της πανδημίας να ήταν τόσο σοκ που όταν έφτασε το δεύτερο κύμα ήταν ήδη κάτι οικείο”, συνέχισε ο Gligorić. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα από τη χρήση ψηφιακών δεδομένων με αυτόν τον τρόπο ήταν η δυνατότητα δημιουργίας μιας άμεσης και λεπτομερούς εικόνας για το τι συνέβαινε σε όλο τον κόσμο σε μια περίοδο κρίσης, αλλά προειδοποιούν ότι είναι ένας αντιπρόσωπος για πραγματικές συμπεριφορές.

Γι’ αυτό ο Gligorić πιστεύει ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για περαιτέρω μελέτες, “Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό σε μελλοντικές μελέτες να συνδεθούν αυτά τα είδη δεδομένων με ενδεχόμενα κλινικά αποτελέσματα που σχετίζονται με δίαιτες και κυρίως την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Μια άλλη οδός για περαιτέρω έρευνα θα ήταν να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τον αντίκτυπο των μέτρων που σχετίζονται με την COVID-19 σε άτομα σε αντίθεση με ολόκληρους πληθυσμούς, κάτι που θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην παρακολούθηση και τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών”.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η σεροτονίνη δρα ως ρυθμιστής στα συναισθήματα και στη διάθεσή μας,

Το πρόβλημα που αφορά ως επί το πλείστον αντιλήψεις για την εικόνα του σώματος, η διατροφική διαταραχή

Τι να κάνετε μετά από την κατανάλωση υπερβολικού φαγητού;

Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου έχουν οι vegan, οι χορτοφάγοι κι όσοι τρώνε κρέας με μέτρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon