Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφικές ανάγκες: Πώς να ευθυγραμμίσετε τις διατροφικές σας ανάγκες με το περιβάλλον;

Διατροφικές ανάγκες: Πώς να ευθυγραμμίσετε τις διατροφικές σας ανάγκες με το περιβάλλον;

Διατροφικές ανάγκες: Λένε ότι είσαι ό,τι τρως και στην Ινδία, αυτό είναι απολύτως αλήθεια.


Λένε ότι είσαι ό,τι τρως και στην Ινδία, αυτό είναι απολύτως αλήθεια. Η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη μας είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία με βάση το ΑΕΠ, η τρίτη μεγαλύτερη σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο οικοσύστημα startup παγκοσμίως με περισσότερες από 26.000 νεοφυείς επιχειρήσεις μεταξύ 2017-2019. Αλλά πάνω από όλα, η Ινδία παραμένει μια αγροτική οικονομία, με το 70% των αγροτικών νοικοκυριών να βασίζονται στη γεωργία για το εισόδημά τους. Το 2021, η Ινδία ήταν δεύτερη μόνο μετά την Κίνα σε αξία ακαθάριστης γεωργικής παραγωγής.

Παρά αυτούς τους υπερθετικούς, η χώρα έχει μπροστά της μια τεράστια πρόκληση. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι από το 1998 έως το 2017, η Ινδία υπέστη απώλειες 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του κλίματος. Ο μέσος αγρότης χρωστάει έως και το 60% του εισοδήματός του σε χρέη και σχεδόν το 40% των τροφίμων που παράγει δεν φτάνει στα τραπέζια μας λόγω απώλειας στην παραγωγή, τη μεταποίηση ή τη διανομή. Εν τω μεταξύ, 3,3 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία υποσιτίζονται, με 91% αύξηση στα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά από το 2020-2021 και λιγότερο από το 50% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενο πόσιμο νερό. Ταυτόχρονα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι σε ένα δείγμα μεγάλου αριθμού Ινδών, το 27% είχε προ- ή υπάρχοντα διαβήτη, το 35% εμφάνιζε υπέρταση και το 29% είχε γενικευμένη παχυσαρκία. Πώς μπορεί μια χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή τροφίμων στον κόσμο να αφήσει τους αγρότες της σε χρέη; Πώς μπορεί το 29% να είναι παχύσαρκοι ενώ τα παιδιά υποσιτίζονται;

Ποια είναι η λύση;

Για το μέσο νοικοκυριό της Ινδίας, πιθανότατα θα υπάρχει μεγάλη μερίδα δημητριακών, κάποια επεξεργασμένα τρόφιμα και λιγότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας, ψάρι ή αυγά. Το πλουσιότερο 5% των ινδικών νοικοκυριών καταναλώνει 20% περισσότερες θερμίδες από τις συστάσεις διατροφής, ενώ τα πιο φτωχά νοικοκυριά καταναλώνουν τις μισές από αυτές τις θερμίδες. Η κατανάλωση δημητριακών είναι σημαντικά υψηλότερη από τις συνιστώμενες ποσότητες, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι πρωτεΐνες είναι σημαντικά χαμηλότερες. Ένα μέσο ινδικό νοικοκυριό καταναλώνει επίσης περισσότερες θερμίδες από επεξεργασμένα τρόφιμα παρά φρέσκα. Εμείς όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη διατροφή μας για την υγεία μας, αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο από αυτό.

Τρόποι ευθυγράμμισης με το περιβάλλον

Είμαστε ο, τι τρώμε. Λόγω της φθίνουσας απόδοσης, πολλοί από τους μικροκαλλιεργητές δεν καλλιεργούν πλέον καλλιέργειες επιβίωσης που χρειάζονται οι οικογένειές τους για τη διατροφή τους. Πολλοί από αυτούς τους αγρότες δεν καλλιεργούν επίσης τις καλλιέργειες που ταιριάζουν καλύτερα στις τοπικές οικολογίες τους λόγω των τιμών που καθορίζονται από την αγορά και των επιδοτήσεων για άλλες καλλιέργειες όπως το ρύζι και το σιτάρι. Τα τοπικά και τοπικά ειδικά όσπρια, τα κεχρί, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι μόνο καλύτερα για τη διατροφή σας, αλλά οδηγούν τη ζήτηση για παραγωγή πιο θρεπτικών τροφίμων που είναι καλύτερα για την τοπική οικολογία και μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα. Το κεχρί μπορεί να παρέχει έως και 5% περισσότερη πρωτεΐνη και 49% περισσότερο σίδηρο ενώ απελευθερώνει 13% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από το ρύζι. Τα μήλα από τη Νέα Ζηλανδία κοστίζουν 190% περισσότερη ενέργεια από ένα τοπικά παραγόμενο γκουάβα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μάθουμε να τρώμε έξυπνα για τον εαυτό μας και τον πλανήτη μας. Η πλούσια γαστρονομική ιστορία της Ινδίας είναι ταυτόχρονα πηγή υπερηφάνειας και ένας τεράστιος οικολογικός πλούτος για την υγεία και την ευημερία των εδαφών της Ινδίας και του λαού της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές αποτελούν πηγές μαγνησίου;

Τι τροφές μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Τι μπορείτε να φάτε για βραδινό και να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας;

Ποιες τροφές βελτιώνουν τη διάθεσή μας;

Ποιες τροφές αυξάνουν την λειτουργία του μεταβολισμού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Close Icon