Διατροφή: Ξεκινήστε με αυτές τις διατροφικές επιλογές για να τονώσετε τον εγκέφαλό σας και να αποφύγετε την γνωστική έκπτωση.
Οι τροφές που τρώτε, ειδικά εκείνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της άνοιας και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου σας. Η διαιτολόγος Stephanie May, που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Βιρτζίνια, λέει ότι η επιλογή πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών –και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων– θα σας τροφοδοτήσει για επιτυχία.
Ξεκινήστε με αυτές τις επιλογές για να τονώσετε τον εγκέφαλό σας:
Βατόμουρα
Μια υπερτροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα βατόμουρα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων, και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα μάθησης και τις κινητικές δεξιότητες. Μια ομάδα ιδιαίτερα ισχυρών αντιοξειδωτικών είναι τα φυτοχημικά. «Τα φυτοχημικά δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χρώμα τους», λέει η Kristin Kirkpatrick, υπεύθυνη υπηρεσιών διατροφής και ευεξίας στο Cleveland Clinic’s Wellness Institute. «Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές τις χημικές ουσίες έχουν τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τη βελτίωση της υγείας σας και τα βατόμουρα έχουν μία από τις ισχυρότερες διαθέσιμες συγκεντρώσεις».
Λαχανίδα
Τα καροτενοειδή είναι μια κατηγορία φυτοχημικών υπεύθυνων για τις έντονες κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις σε πολλά φρούτα και λαχανικά – και η λουτεΐνη είναι ο πρωταγωνιστής. «Τα πράσινα λαχανικά είναι μακράν η πιο ισχυρή πηγή λουτεΐνης», λέει ο Δρ Michael Greger, ιδρυτής του NutritionFacts.org. Παραδόξως, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως η λαχανίδα είναι γεμάτα με λουτεΐνη, παρόλο που θεωρείται κίτρινη χρωστική ουσία. Τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης σε παιδιά που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Τα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, ενός άλλου καροτενοειδούς, μπορούν να μετρηθούν στην ωχρά κηλίδα του ματιού. Αυτό συσχετίζεται με την ποσότητα τους στον εγκέφαλο, εξηγεί ο Γκρέγκερ. Με τη σειρά τους, τα επίπεδα της στον εγκέφαλο έχουν συνδεθεί με τις μαθησιακές δεξιότητες στα παιδιά και τη λειτουργία της ακοής σε ενήλικες (ακόμη και νεαρούς ενήλικες). Η κατανάλωση μιας μόνο μερίδας πράσινων λαχανικών καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology. Η απόλαυση μαγειρεμένης λαχανίδας (ή σαλάτας με σπανάκι) θα μπορούσε να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
Ξηροί καρποί
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά και άλλες βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που τα καθιστά ένα άψογο σνακ – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και τη διατήρηση της μνήμης. Τα καρύδια είναι επίσης μια ισχυρή τροφή για τον εγκέφαλο, χάρη στις υψηλές τους ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Η συμπερίληψή τους στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων, σύμφωνα με μια μελέτη. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, Health & Aging, υποδηλώνει ότι η προσθήκη καρυδιών στην διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου.
Αβοκάντο
Ναι, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λίπος – αλλά είναι ένα καλό λίπος που βοηθά τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί. Το μονοακόρεστο λίπος στο αβοκάντο βοηθά στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης μια καλή πηγή λουτεΐνης, ενός καροτενοειδούς που σχετίζεται με την καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube