Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Υπερτροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο

Διατροφή: Υπερτροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο

Διατροφή: Ξεκινήστε με αυτές τις διατροφικές επιλογές για να τονώσετε τον εγκέφαλό σας και να αποφύγετε την γνωστική έκπτωση.



Οι τροφές που τρώτε, ειδικά εκείνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της άνοιας και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου σας. Η διαιτολόγος Stephanie May, που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Βιρτζίνια, λέει ότι η επιλογή πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών –και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων– θα σας τροφοδοτήσει για επιτυχία.


Ξεκινήστε με αυτές τις επιλογές για να τονώσετε τον εγκέφαλό σας:

Βατόμουρα

Μια υπερτροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα βατόμουρα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων, και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα μάθησης και τις κινητικές δεξιότητες. Μια ομάδα ιδιαίτερα ισχυρών αντιοξειδωτικών είναι τα φυτοχημικά. «Τα φυτοχημικά δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χρώμα τους», λέει η Kristin Kirkpatrick, υπεύθυνη υπηρεσιών διατροφής και ευεξίας στο Cleveland Clinic’s Wellness Institute. «Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές τις χημικές ουσίες έχουν τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τη βελτίωση της υγείας σας και τα βατόμουρα έχουν μία από τις ισχυρότερες διαθέσιμες συγκεντρώσεις».

Λαχανίδα

Τα καροτενοειδή είναι μια κατηγορία φυτοχημικών υπεύθυνων για τις έντονες κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις σε πολλά φρούτα και λαχανικά – και η λουτεΐνη είναι ο πρωταγωνιστής. «Τα πράσινα λαχανικά είναι μακράν η πιο ισχυρή πηγή λουτεΐνης», λέει ο Δρ Michael Greger, ιδρυτής του NutritionFacts.org. Παραδόξως, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως η λαχανίδα είναι γεμάτα με λουτεΐνη, παρόλο που θεωρείται κίτρινη χρωστική ουσία. Τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης σε παιδιά που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Τα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, ενός άλλου καροτενοειδούς, μπορούν να μετρηθούν στην ωχρά κηλίδα του ματιού. Αυτό συσχετίζεται με την ποσότητα τους στον εγκέφαλο, εξηγεί ο Γκρέγκερ. Με τη σειρά τους, τα επίπεδα της στον εγκέφαλο έχουν συνδεθεί με τις μαθησιακές δεξιότητες στα παιδιά και τη λειτουργία της ακοής σε ενήλικες (ακόμη και νεαρούς ενήλικες). Η κατανάλωση μιας μόνο μερίδας πράσινων λαχανικών καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology. Η απόλαυση μαγειρεμένης λαχανίδας (ή σαλάτας με σπανάκι) θα μπορούσε να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά και άλλες βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που τα καθιστά ένα άψογο σνακ – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και τη διατήρηση της μνήμης. Τα καρύδια είναι επίσης μια ισχυρή τροφή για τον εγκέφαλο, χάρη στις υψηλές τους ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Η συμπερίληψή τους στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων, σύμφωνα με μια μελέτη. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, Health & Aging, υποδηλώνει ότι η προσθήκη καρυδιών στην διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου.

Αβοκάντο

Ναι, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λίπος – αλλά είναι ένα καλό λίπος που βοηθά τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί. Το μονοακόρεστο λίπος στο αβοκάντο βοηθά στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Είναι επίσης μια καλή πηγή λουτεΐνης, ενός καροτενοειδούς που σχετίζεται με την καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία

Ένα αβοκάντο την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

3 τροφές που ανεβάζουν τη σεξουαλική σας απόδοση

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon