Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή βιωσιμότητα: Τι θα τρώμε στο μέλλον;

Διατροφή βιωσιμότητα: Τι θα τρώμε στο μέλλον;

Διατροφή βιωσιμότητα: Το 25% των εδαφών του πλανήτη έχουν υποβαθμιστεί από τον άνθρωπο», εξηγεί ο οικολόγος John D. Lui. Και αν συνεχίσουμε έτσι, σε 60 χρόνια η καλλιεργήσιμη γη θα έχει εξαφανιστεί τελείως.

Στις 15 Νοεμβρίου 2022, ο μετρητής της γης έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους. Το 2050, αναμένεται να ανέλθει στα 9,7 δισεκατομμύρια και θα ξεπεράσει το όριο των 10 δισεκατομμυρίων το 2080, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις του ΟΗΕ. Οι αριθμοί εκτινάσσονται στα ύψη ενώ οι φυσικοί πόροι και τα εδάφη του πλανήτη εξαντλούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανεξέταση της διατροφής μας γίνεται ζήτημα επιβίωσης. Ερευνητές και επιχειρηματίες εφαρμόζουν έξυπνες ήδη λύσεις, που υπόσχονται μερικές γευστικές εκπλήξεις.

 

Σπορά μέσω αναγεννητικής γεωργίας

«Το 25% των εδαφών του πλανήτη έχουν υποβαθμιστεί από τον άνθρωπο», εξηγεί ο οικολόγος John D. Lui. Και αν συνεχίσουμε έτσι, σε 60 χρόνια η καλλιεργήσιμη γη θα έχει εξαφανιστεί τελείως. Με άλλα λόγια: απλά δεν θα μπορούμε να αναπτύξουμε τίποτα πια. Αλλά ευτυχώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί. Για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχει ήδη γίνει, θα πρέπει να στοιχηματίσουμε τα πάντα στην αναγεννητική γεωργία, μια από τις βασικές αρχές της οποίας έγκειται στη διαφοροποίηση των φυτειών στην ίδια γη.

Στη συνέχεια, όλη η βιοποικιλότητα ξαναγεννιέται και οι συγκομιδές ξεκινούν ξανά με μια εκδίκηση, με υποσχέσεις για καλύτερες διατροφικές ιδιότητες. Ακόμα πιο ισχυρή: αυτή η τεχνική, που σέβεται τη Φύση, τους ανθρώπους και τα ζώα, υπόσχεται υγιή εδάφη, τα οποία όχι μόνο απορροφούν το CO² που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα, αλλά το αποθηκεύουν επίσης με βιώσιμο τρόπο. Θα ήταν λοιπόν ένα μυστικό όπλο για να ψύξει τη Γη, να αντιστρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να επιστρέψει σε έναν ενάρετο κύκλο.

Οικολογικές πρωτεΐνες

Η IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή) είναι σαφής: τα ζωικά προϊόντα ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφίμων. Για να μην αναφέρουμε ότι καταλαμβάνουν το 83% της εκμεταλλευόμενης γης στον κόσμο, οδηγώντας σε αποψίλωση των δασών (η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 90% της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο) ή στην εξάντληση των υδάτινων πόρων (1 κιλό βοδινό κρέας απαιτεί 13.000 λίτρα νερό). έναντι 500 για 1 κιλό καλαμπόκι). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως κάνουμε σήμερα, δεν είναι πλέον δυνατή στο μέλλον.

 

 

Το βασίλειο των φυκιών

Θα έχετε καταλάβει: η όλη πρόκληση είναι να βρεθούν πηγές θρεπτικών συστατικών σε τρόφιμα των οποίων η παραγωγή απαιτεί λιγότερους πόρους και τα οποία έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Θεωρείται επί του παρόντος το μόνο τρόφιμο που μπορεί να αντιστρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει ακόμη και την ανάπτυξη του κλάδου παγκόσμιο ζήτημα. Η παραγωγή ενός τόνου πρωτεΐνης φυκιών εκπέμπει 140 φορές λιγότερο CO² από την παραγωγή ενός τόνου πρωτεΐνης βοείου κρέατος» Τα καλά νέα είναι υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από ποικιλίες των οποίων οι γεύσεις και οι υφές εμπνέουν ήδη μεγάλους σεφ σε όλο τον κόσμο. Το φαγητό του μέλλοντος υπόσχεται μεγάλες ανακαλύψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί Al για βελτίωση ανίχνευσης της σήψης και αποτελεσματική θεραπεία

Ο εσωτερικός κόσμος της ΑΙ τρομάζει τους επιστήμονες

Μπορεί μια σωστή διατροφή να συμβάλλει και στην αειφορία;

Ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στο τομέα της ιατρικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon