Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή βιωσιμότητα: Τι θα τρώμε στο μέλλον;

Διατροφή βιωσιμότητα: Τι θα τρώμε στο μέλλον;

Διατροφή βιωσιμότητα: Το 25% των εδαφών του πλανήτη έχουν υποβαθμιστεί από τον άνθρωπο», εξηγεί ο οικολόγος John D. Lui. Και αν συνεχίσουμε έτσι, σε 60 χρόνια η καλλιεργήσιμη γη θα έχει εξαφανιστεί τελείως.


Στις 15 Νοεμβρίου 2022, ο μετρητής της γης έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους. Το 2050, αναμένεται να ανέλθει στα 9,7 δισεκατομμύρια και θα ξεπεράσει το όριο των 10 δισεκατομμυρίων το 2080, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις του ΟΗΕ. Οι αριθμοί εκτινάσσονται στα ύψη ενώ οι φυσικοί πόροι και τα εδάφη του πλανήτη εξαντλούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανεξέταση της διατροφής μας γίνεται ζήτημα επιβίωσης. Ερευνητές και επιχειρηματίες εφαρμόζουν έξυπνες ήδη λύσεις, που υπόσχονται μερικές γευστικές εκπλήξεις.

 

Σπορά μέσω αναγεννητικής γεωργίας

«Το 25% των εδαφών του πλανήτη έχουν υποβαθμιστεί από τον άνθρωπο», εξηγεί ο οικολόγος John D. Lui. Και αν συνεχίσουμε έτσι, σε 60 χρόνια η καλλιεργήσιμη γη θα έχει εξαφανιστεί τελείως. Με άλλα λόγια: απλά δεν θα μπορούμε να αναπτύξουμε τίποτα πια. Αλλά ευτυχώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί. Για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχει ήδη γίνει, θα πρέπει να στοιχηματίσουμε τα πάντα στην αναγεννητική γεωργία, μια από τις βασικές αρχές της οποίας έγκειται στη διαφοροποίηση των φυτειών στην ίδια γη.

Στη συνέχεια, όλη η βιοποικιλότητα ξαναγεννιέται και οι συγκομιδές ξεκινούν ξανά με μια εκδίκηση, με υποσχέσεις για καλύτερες διατροφικές ιδιότητες. Ακόμα πιο ισχυρή: αυτή η τεχνική, που σέβεται τη Φύση, τους ανθρώπους και τα ζώα, υπόσχεται υγιή εδάφη, τα οποία όχι μόνο απορροφούν το CO² που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα, αλλά το αποθηκεύουν επίσης με βιώσιμο τρόπο. Θα ήταν λοιπόν ένα μυστικό όπλο για να ψύξει τη Γη, να αντιστρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να επιστρέψει σε έναν ενάρετο κύκλο.

Οικολογικές πρωτεΐνες

Η IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή) είναι σαφής: τα ζωικά προϊόντα ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφίμων. Για να μην αναφέρουμε ότι καταλαμβάνουν το 83% της εκμεταλλευόμενης γης στον κόσμο, οδηγώντας σε αποψίλωση των δασών (η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 90% της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο) ή στην εξάντληση των υδάτινων πόρων (1 κιλό βοδινό κρέας απαιτεί 13.000 λίτρα νερό). έναντι 500 για 1 κιλό καλαμπόκι). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως κάνουμε σήμερα, δεν είναι πλέον δυνατή στο μέλλον.

 

 

Το βασίλειο των φυκιών

Θα έχετε καταλάβει: η όλη πρόκληση είναι να βρεθούν πηγές θρεπτικών συστατικών σε τρόφιμα των οποίων η παραγωγή απαιτεί λιγότερους πόρους και τα οποία έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Θεωρείται επί του παρόντος το μόνο τρόφιμο που μπορεί να αντιστρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει ακόμη και την ανάπτυξη του κλάδου παγκόσμιο ζήτημα. Η παραγωγή ενός τόνου πρωτεΐνης φυκιών εκπέμπει 140 φορές λιγότερο CO² από την παραγωγή ενός τόνου πρωτεΐνης βοείου κρέατος» Τα καλά νέα είναι υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από ποικιλίες των οποίων οι γεύσεις και οι υφές εμπνέουν ήδη μεγάλους σεφ σε όλο τον κόσμο. Το φαγητό του μέλλοντος υπόσχεται μεγάλες ανακαλύψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί Al για βελτίωση ανίχνευσης της σήψης και αποτελεσματική θεραπεία

Ο εσωτερικός κόσμος της ΑΙ τρομάζει τους επιστήμονες

Μπορεί μια σωστή διατροφή να συμβάλλει και στην αειφορία;

Ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στο τομέα της ιατρικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon