Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή βιωσιμότητα: Τι θα τρώμε στο μέλλον;

Διατροφή βιωσιμότητα: Τι θα τρώμε στο μέλλον;

Διατροφή βιωσιμότητα: Το 25% των εδαφών του πλανήτη έχουν υποβαθμιστεί από τον άνθρωπο», εξηγεί ο οικολόγος John D. Lui. Και αν συνεχίσουμε έτσι, σε 60 χρόνια η καλλιεργήσιμη γη θα έχει εξαφανιστεί τελείως.



Στις 15 Νοεμβρίου 2022, ο μετρητής της γης έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους. Το 2050, αναμένεται να ανέλθει στα 9,7 δισεκατομμύρια και θα ξεπεράσει το όριο των 10 δισεκατομμυρίων το 2080, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις του ΟΗΕ. Οι αριθμοί εκτινάσσονται στα ύψη ενώ οι φυσικοί πόροι και τα εδάφη του πλανήτη εξαντλούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανεξέταση της διατροφής μας γίνεται ζήτημα επιβίωσης. Ερευνητές και επιχειρηματίες εφαρμόζουν έξυπνες ήδη λύσεις, που υπόσχονται μερικές γευστικές εκπλήξεις.

 

Σπορά μέσω αναγεννητικής γεωργίας

«Το 25% των εδαφών του πλανήτη έχουν υποβαθμιστεί από τον άνθρωπο», εξηγεί ο οικολόγος John D. Lui. Και αν συνεχίσουμε έτσι, σε 60 χρόνια η καλλιεργήσιμη γη θα έχει εξαφανιστεί τελείως. Με άλλα λόγια: απλά δεν θα μπορούμε να αναπτύξουμε τίποτα πια. Αλλά ευτυχώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί. Για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχει ήδη γίνει, θα πρέπει να στοιχηματίσουμε τα πάντα στην αναγεννητική γεωργία, μια από τις βασικές αρχές της οποίας έγκειται στη διαφοροποίηση των φυτειών στην ίδια γη.

Στη συνέχεια, όλη η βιοποικιλότητα ξαναγεννιέται και οι συγκομιδές ξεκινούν ξανά με μια εκδίκηση, με υποσχέσεις για καλύτερες διατροφικές ιδιότητες. Ακόμα πιο ισχυρή: αυτή η τεχνική, που σέβεται τη Φύση, τους ανθρώπους και τα ζώα, υπόσχεται υγιή εδάφη, τα οποία όχι μόνο απορροφούν το CO² που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα, αλλά το αποθηκεύουν επίσης με βιώσιμο τρόπο. Θα ήταν λοιπόν ένα μυστικό όπλο για να ψύξει τη Γη, να αντιστρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να επιστρέψει σε έναν ενάρετο κύκλο.

Οικολογικές πρωτεΐνες

Η IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή) είναι σαφής: τα ζωικά προϊόντα ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφίμων. Για να μην αναφέρουμε ότι καταλαμβάνουν το 83% της εκμεταλλευόμενης γης στον κόσμο, οδηγώντας σε αποψίλωση των δασών (η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 90% της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο) ή στην εξάντληση των υδάτινων πόρων (1 κιλό βοδινό κρέας απαιτεί 13.000 λίτρα νερό). έναντι 500 για 1 κιλό καλαμπόκι). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως κάνουμε σήμερα, δεν είναι πλέον δυνατή στο μέλλον.

 

 

Το βασίλειο των φυκιών

Θα έχετε καταλάβει: η όλη πρόκληση είναι να βρεθούν πηγές θρεπτικών συστατικών σε τρόφιμα των οποίων η παραγωγή απαιτεί λιγότερους πόρους και τα οποία έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Θεωρείται επί του παρόντος το μόνο τρόφιμο που μπορεί να αντιστρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάνει ακόμη και την ανάπτυξη του κλάδου παγκόσμιο ζήτημα. Η παραγωγή ενός τόνου πρωτεΐνης φυκιών εκπέμπει 140 φορές λιγότερο CO² από την παραγωγή ενός τόνου πρωτεΐνης βοείου κρέατος» Τα καλά νέα είναι υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από ποικιλίες των οποίων οι γεύσεις και οι υφές εμπνέουν ήδη μεγάλους σεφ σε όλο τον κόσμο. Το φαγητό του μέλλοντος υπόσχεται μεγάλες ανακαλύψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί Al για βελτίωση ανίχνευσης της σήψης και αποτελεσματική θεραπεία

Ο εσωτερικός κόσμος της ΑΙ τρομάζει τους επιστήμονες

Μπορεί μια σωστή διατροφή να συμβάλλει και στην αειφορία;

Ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στο τομέα της ιατρικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικροβίωμα εντέρου: Ποιες οι επιπτώσεις του καφέ στην υγεία του σώματος

Μικροβίωμα εντέρου: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, της κοινότητας των μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα.

Αποξηραμένοι Χουρμάδες: Τα οφέλη που ίσως δεν γνωρίζατε

Αποξηραμένοι Χουρμάδες: Οι αποξηραμένες χουρμάδες είναι ένα φυσικό τρόφιμο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία ίσως να μην είναι τόσο γνωστά. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, οι χουρμάδες είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά

Μπανάνα: Το φρούτο που πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας για μία ομαλή εγκυμοσύνη

Μπανάνα: Ορισμένα φρούτα προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία της εγκύου και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα για την εγκυμοσύνη είναι η μπανάνα, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Αυτά τα λαχανικά θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας

Λαχανικά Ανοσοποιητικό: Η καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ορισμένα λαχανικά περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την ανοσοποιητική λειτουργία και προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες.

Winter spice Γκρανόλα: Υγεινή συνταγή για γκρανόλα με χειμωνιάτικες γεύσεις

Winter spice Γκρανόλα: Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός των ζεστών και αρωματικών μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ,

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Ένα υγιεινό γλύκισμα ιδανικό για παιδιά

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και ταχίνι: Τα μπισκότα ταχίνι με σοκολάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Η πλούσια γεύση του ταχινιού συνδυάζεται τέλεια με την πλούσια, γλυκιά γεύση της σοκολάτας

Λωτοί: Το μυστικό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά των ονείρων σας

Λωτοί: Ο καρπός λωτού είναι γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία, αλλά μπορεί να προσφέρει και εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία των μαλλιών. Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά

Close Icon