Διατροφή: Αυτά τα 5 τρόφιμα βοηθάνε στη καταπολέμηση της άνοιας και του αλτσχάιμερ.
Η άνοια είναι η μείωση της γνωστικής ικανότητας κάποιου. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ένας τύπος άνοιας και η πιο κοινή μορφή. Η άνοια θεωρείται συχνά ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής που περιλαμβάνει τη διατροφή. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι παθήσεις υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη γνωστική εξασθένηση.
Μούρα
Τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα κεράσια περιέχουν όλα ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο είναι γνωστό ότι σταματά την εξέλιξη της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καθυστέρηση της υποβάθμισης της γνωστικής λειτουργίας. Αυτά και άλλα μούρα είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά και πλήθος βιταμινών που είναι σημαντικές για τη μείωση της φλεγμονής, τη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου και τη συνολική ευεξία.
Καρύδια/Ξηροί καρποί
Το καρύδι είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι μια φυτική εναλλακτική λύση εάν δεν παίρνετε ψάρι που περιέχει ωμέγα-3. Τα πλούσια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα καρύδια μπορούν να προσφέρουν προστασία και αντιφλεγμονή στον εγκέφαλο. Οι ξηροί καρποί που κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνουν τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης, τα κάσιους, τα καρύδια macadamia κ.λπ. Περιέχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και αμινοξέα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Συνιστάται να τρώτε μόνο μια χούφτα καθημερινά διαφορετικά μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Λιπαρά ψάρια πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα
Ψάρια πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 συνιστάται επίσης να συμπεριληφθούν σε μια θρεπτική διατροφή.Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη της καθίζησης τοξικών πρωτεϊνών που προκαλούν εγκεφαλική άνοια. Συμπληρώνοντας τη διατροφή σας με καλά έλαια για την προστασία της βλάβης στα εγκεφαλικά κύτταρα, την πρόληψη της φλεγμονής και τη μείωση της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών που είναι πλούσια σε DHA και EPA. Συνιστώνται ανεπιφύλακτα το σκουμπρί, η πέστροφα, το λαβράκι, η σαρδέλα, ο τόνος, το σαφρίδιο και ο σολομός.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Η βλάβη των ελεύθερων ριζών στον εγκέφαλο συνήθως δεν εκδηλώνεται με πόνο, αλλά ξεκινά από λειτουργική υποβάθμιση και μείωση της μνήμης. Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη, το φολικό οξύ και η βήτα καροτίνη κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Τα πράσινα λαχανικά περιλαμβάνουν λαχανικά, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, φύλλα γλυκοπατάτας, σπανάκι νερού, πράσα, χρυσάνθεμο γιρλάντα και πράσινα σπαράγγια κ.λπ.
Καταναλώστε κατάλληλα τσάι και καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από την υπνηλία, τονώνει το πνεύμα, αναζωογονεί τον εγκέφαλο, ενσταλάζει την αίσθηση της ευτυχίας και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας. Επιπλέον, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την προσοχή του εγκεφάλου. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, να επηρεάσει τον ύπνο, να επηρεάσει τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού ή να οδηγήσει σε εξάρτηση από την καφεΐνη. Η καφεΐνη υπάρχει στον καφέ και το τσάι. Συνιστάται να μην υπερβαίνετε τα τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube