Διατροφή : Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μια ομάδα βασικών λιπών που πρέπει να λάβετε μέσω της διατροφής σας, επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του.
Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, μπορεί να είναι δελεαστικό να στραφείτε στο φαγητό για να σας φτιάξει τη διάθεση. Ωστόσο, η ζαχαρούχα, υψηλή θερμιδική μεταχείριση που πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν να έχουν αρνητικές συνέπειες από μόνες τους.
- Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μια ομάδα βασικών λιπών που πρέπει να λάβετε μέσω της διατροφής σας, επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του.
- Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος albacore είναι πλούσια σε δύο τύπους ωμέγα-3-δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA)-που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.
- Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνης του εγκεφάλου σας και φαίνεται να παίζουν βασικούς ρόλους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την κυτταρική σηματοδότηση .
- Ενώ η έρευνα είναι μικτή, μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών έδειξε ότι σε ορισμένες μελέτες, η κατανάλωση ωμέγα-3 με τη μορφή ιχθυελαίου μειώνει τις βαθμολογίες κατάθλιψης .
Μαύρη σοκολάτα
- Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολλές ενώσεις που ενισχύουν τη διάθεση.
- Η ζάχαρη του μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση αφού είναι μια γρήγορη πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλό σας .
- Επιπλέον, μπορεί να απελευθερώσει έναν καταρράκτη από ενώσεις καλής αίσθησης, όπως καφεΐνη, θεοβρωμίνη και Ν-ακυλαιθανολαμίνη-μια ουσία χημικά παρόμοια με τα κανναβινοειδή που έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης .
- Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί συζητούν εάν η σοκολάτα περιέχει αρκετές από αυτές τις ενώσεις για να προκαλέσει ψυχολογική απάντηση .
- Τα ζυμωμένα τρόφιμα , τα οποία περιλαμβάνουν κίμτσι, γιαούρτι, κεφίρ, κομπούχα και λάχανο τουρσί, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη διάθεση του εντέρου.
- Η διαδικασία ζύμωσης επιτρέπει στα ζωντανά βακτήρια να ευδοκιμούν σε τρόφιμα που μπορούν στη συνέχεια να μετατρέψουν τα σάκχαρα σε οινόπνευμα και οξέα .
- Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δημιουργούνται προβιοτικά . Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης.
- Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα σημαντικές πηγές προβιοτικών, όπως στην περίπτωση της μπύρας, ορισμένων ψωμιών και κρασιού, λόγω μαγειρέματος και φιλτραρίσματος.
Ακολουθεί βίντεο για υγιεινή διατροφή
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube