Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή τραύμα: Η σωστή διατροφή ενισχύει την ανάρρωση από τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Διατροφή τραύμα: Η σωστή διατροφή ενισχύει την ανάρρωση από τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Διατροφή τραύμα: Η λήψη αρκετών θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διαδικασίας επούλωσης του εγκεφάλου


Τις πρώτες ημέρες μετά από μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI), το φαγητό είναι συχνά μια εκ των υστέρων σκέψη, καθώς οι κλινικοί γιατροί εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση της βλάβης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη προτείνει ότι η λήψη αρκετών θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διαδικασίας επούλωσης του εγκεφάλου, καθιστώντας τη διατροφή σημαντικό στοιχείο για τη βελτίωση της φροντίδας του TBI. 

Όταν ένα άτομο έρχεται στο νοσοκομείο με τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα, πολλοί ασθενείς πηγαίνουν για αρκετές ημέρες χωρίς να φάνε ή ακόμη και να λαμβάνουν διατροφή μέσω σωλήνα ή ενδοφλέβια. Ακόμη και τότε, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κλινικοί για τον υπολογισμό των διατροφικών αναγκών ενός ασθενούς δεν έχουν σχεδιαστεί για τις μοναδικές περιστάσεις ενός εγκεφαλικού τραυματισμού και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ΤΒΙ λαμβάνουν πολύ λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται.

Το κλειδί για την έρευνα είναι ένας νέος βιοδείκτης που ανέπτυξε μια ερευνητική ομάδα για να αξιολογήσει τη διατροφική κατάσταση. Ενώ είναι δυνατό να μετρηθεί η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει ένα άτομο, η μέτρηση του κατά πόσον η ποσότητα των θερμίδων που παρέχεται στον ασθενή για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες είναι πιο περίπλοκη. Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν τρόπο μέτρησης της ποσότητας γλυκόζης που παράγεται εσωτερικά καθώς το σώμα επεξεργάζεται τις εισροές ενέργειας. Αυτή η μέτρηση, που ονομάζεται κλασματική γλυκονεογένεση, κυμαίνεται από μηδέν (πλήρης τροφοδοσία) έως 100% (δραστικά υποτροφοδοτούμενη).

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν πώς η διατροφική κατάσταση επηρεάζει την κλασματική γλυκονεογένεση και τη σύνθεση πρωτεϊνών σε ένα μοντέλο TBI επίμυ. Χρησιμοποίησαν οξείδιο του δευτερίου, γνωστό και ως βαρύ νερό, ως ιχνηθέτη για την αξιολόγηση της κλασματικής γλυκονεογένεσης και της πρωτεϊνικής σύνθεσης σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου και του σώματος. Συγκρίνοντας αυτές τις δυναμικές σε αρουραίους με διαφορετικά επίπεδα θερμιδικής πρόσληψης, μπόρεσαν να αποκτήσουν γνώσεις για το πώς η διατροφή επηρεάζει τις διαδικασίες επούλωσης του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλάει για τη σχέση της διατροφής με τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου

6 συμβουλές για πιο υγιεινή ζωή με χρόνιο πόνο

Τι τρώμε το Πάσχα και πόσο υγιεινές είναι οι επιλογές μας;

Είναι καλό το καστανό ρύζι για εσάς;

7 υπερτροφές για μια φιλική προς τον θυρεοειδή διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon