Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Τι πρέπει να τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Διατροφή: Τι πρέπει να τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή θα ωφελήσει εσάς και το μωρό σας. Μάθετε τι χρειάζεστε!


Είναι πάντα σημαντικό να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή και είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν είστε έγκυος, επειδή αυτό που τρώτε είναι η κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών για το μωρό σας. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη D ή πρωτεΐνη. Έτσι, όταν είστε έγκυος, είναι σημαντικό για εσάς να αυξήσετε τις ποσότητες των τροφών που τρώτε με αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε

Σύμφωνα με την ACOG, εσείς και το μωρό σας χρειάζεστε αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά για μια υγιή εγκυμοσύνη:

Ασβέστιο

Βοηθά στο χτίσιμο γερών οστών και δοντιών. Οι κύριες πηγές περιλαμβάνουν γάλα, τυρί, γιαούρτι και σαρδέλες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως.

Σίδερο

Βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να προσφέρουν οξυγόνο στο μωρό σας. Οι πηγές περιλαμβάνουν άπαχο κόκκινο κρέας, αποξηραμένα φασόλια, μπιζέλια και δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 27 mg ημερησίως.

Βιταμίνη Α

Χρειάζεστε αυτή τη βιταμίνη για υγιές δέρμα, όραση και ανάπτυξη των οστών. Τα καρότα, τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα και οι γλυκοπατάτες είναι καλές πηγές. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 770 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Βιταμίνη C

Προωθεί την υγεία των ούλων, των δοντιών και των οστών και βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, τις ντομάτες και τις φράουλες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 85 mg ημερησίως.

Βιταμίνη D

Βοηθά το σώμα σας στην απορρόφηση του ασβεστίου για να χτίσει τα οστά και τα δόντια του μωρού σας. Οι πηγές περιλαμβάνουν την έκθεση στο ηλιακό φως, το εμπλουτισμένο γάλα και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 600 διεθνείς μονάδες (IU) καθημερινά.

Βιταμίνη Β6

Βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες. Μπορείτε να βρείτε τη βιταμίνη Β6 στο βόειο κρέας, το συκώτι, το χοιρινό κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τις μπανάνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 1,9 mg ημερησίως.

Βιταμίνη Β12

Βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σας σύστημα. Μπορείτε να βρείτε αυτή τη βιταμίνη μόνο σε ζωικά προϊόντα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν συκώτι, κρέας, ψάρι, πουλερικά και γάλα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 2,6 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Φολικό οξύ (Φολικό οξύ)

Η βιταμίνη ΑΒ σημαντική για την παραγωγή αίματος και πρωτεΐνης, μειώνει επίσης τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα (εκ γενετής ελάττωμα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού). Φολικό οξύ μπορείτε να βρείτε σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, χυμό πορτοκαλιού, όσπρια (φασόλια, μπιζέλια, φακές) και ξηρούς καρπούς.

Πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ημερησίως πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης για να μειώσετε τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γιατροί συνιστούν να λαμβάνετε 600 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 Tips για καινούργιες μαμάδες

Αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος πρόωρων τοκετών

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή τους

Βοηθήστε το σώμα σας να γίνει πιο γόνιμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon